Debrecínská muškátová



Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?) 
27.2.2021 18:55, zobrazeno: 1497x

Náhodný semenáč objevený v roce 1934 Janosem Paczeltem v okolí maďarského Debrecína.Stromy rostou bujně, koruny vytvářejí husté, pyramidální.Upředňostnují půdy teplé a bohaté na vláhu a živiny.Odrůda je cizosprašná patří mezi citlivější k puchrovitosti, je odolnější k viru PPV než Domácí švestky.Plody jsou střední velikosti 30 - 35 gramů, v suchých podmínkách menší.Slupka je tmavě fialová s popelavým ojíněním na tmavě vínovém pozadí.Dužina je středně tuhá, zlatožlutá, šťavnatá s intenzivní muškátovou vůní a chutí.Dozrává postupně od poloviny září až do října.

Debrecínská muškátová
Debrecínská muškátová
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 196.17 (?), 28.2.2021 10:35

Proč je tak malý zájem o klony Domácích švestek je na snadě. Šárka. Škoda. Jak jsme již několikrát psali s Jirkou, tak šarka není zase takovou hrozbou. Mám ji tady už dlouho, ale veškeré plody peckovin nevykazují znaky zhoršení kvality. A nejdůležitější právě je, že ty nejkvalitnější plody Domácí švestky se z toho v dalších letech po výsadbě vzpamatují. Proč si tedy nedopřát ty nejkvalitnější odrůdy Domácích švestek, což je to nejchutnější ovoce z tohoto ovocného druhu? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 10.9.2023 16:25

Debrecínská muškátová klonem Domácí švestky rozhodně nebude.Tvarem a velikostí připomíná Annu Späth, dužina není tak pevné konzistence jako u pravých švestek a hůř se odlučuje od pecky.Můj typ - volné opylení Anny Späth s Bystrickou muškátovou.Dužina je středně šťavnatá, velmi sladká se znamenitou muškátovovou příchutí a vůní.Společně s Dolankou a Bystrickou muškátovou patří k tomu nejlepšímu co tady mám.

Debrecínská muškátová
Debrecínská muškátová
Debrecínská muškátová
Debrecínská muškátová
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.137 (?), 10.9.2023 18:26

U debrecinské se mi uchytil roub na podnoži, ale nemá žádné fleky na listech, uplně čistá, narozdíl od Bystrické nebo Dolanky ty mají flekaté listy fest, plody zatím nevím čekám ještě. Že by byla Debrecinská odolná šarce?

Klasické Domácí švestky letos zklamaly, málo plodů, velký propad, a co zbylo extrémní moniliová hniloba co přeskakuje ze dne na den, jen část shnila díky obalečům, k tomu plno napíchané vosama, rozklované ptákama, 2 stromy a sklidím letos možná 5 kilo. Stará Valjevka dopadla podobně, extrémní hniloba, denně čistím vypichuju z koruny nepomáhá, stříkáte kromě pilatky švestky něčím, v okolí dědiny to samé, buď nemají na švestkách nic (nestříkají pilatku) nebo zhnilo. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika