Bystrická slivka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 178.235 (?) 
24.10.2012 21:02

Najspíš preto, lebo sú to trn-ky.Bystricků muškátovú neznám, ale dám sa poddat.Dajte vědět, kdo ju má.Tolerantní modré ovoce šarku  má a přistupuje k ní tolerantně, hlavně však nezaručuje, že nemoc dál nešíří.A lidé ho spokojeně vysazují.Vysazovat tolerantní modré ovoce není ani tak vítězství, jako v určitém smyslu prohra.Proto svoji Domácí udržuji a snažím se o její přežití vytvořením dobrých podmínek.Stromy jsou často zanedbané a nikdo se jim nevěnuje.Jen sklízejí a pak se diví, že stromy trpí šarkou.Šárka zahubila i Ctirada,šarka nás může připravit o modré ovoce vůbec.   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 43.70 (?), 26.10.2012 16:59

Trny mají odkopky Domácí i Durancií ale stromky koupené v zahradnictví tyto trny nemají a když tak podstatně méně a menší. Proto se u nás na Valašsku říká švestkám trnky nebo také trny. Hodně starších lidí tyto názvy používá a v diskuzi to zní takto : dneskaj sém zasadíl deset trnů, aby bylo na slioicu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.70 (?), 26.10.2012 17:04

Rouby Bystrycké Muškátové jsem koupil z Holovous a narouboval, krásně se ujaly. Jsem zvědavý na první plody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 26.10.2012 20:05

Tak na první plody jsme zvědaví všeci.Je ale otázka, zda nás zvýšené očekávání nezklame, jak už to většinou bývá.Předpokládám, že jsem si v podstatě koupil jakýsi klon DV, a moc se od ní lišit nebude.Nevadí, protože klasickou DV ještě nemám, vedle samých zahraničních, ať už z východu, nebo západu.V tomto jsou trnky apolitické.Taky nevím, co si mám představit pod muškátovou chutí.Jedl jsem plody révy vinné, a ať byly některé deklarovány jako muškátové, připadaly mi stejné, jako nemuškátové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 26.10.2012 22:22

To, že muškátová odrůda révy neměla muškátovú chuť, může mít 3 příčíny. 

1. že jste pěstoval nemuškátovú odrůdu,

2. pěstovaná muškátová odrůda neměla dostatek tepla a slunečního svitu,

3. jedl ste révu z krámu, kde všechny plody jsou podtržené. 

Bystrická slivka muškátová je mnohem naročnejší na teplo. Nedostatkem je menší plodnost a plody jsou menší než plody Bystrickej slivky. Za to chuť je prvotřídní. Tak praví pomologie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.10.2012 20:07

Mám asi dvanáct odrůd révy, mezi nimi Prim, který by měl mít muškátovou chuť.Všechny odrůdy révy mi chuťově připadají na jedno kopyto-žádná variabilita.Opravdu nevím co si pod pojmem "muškátová" mám představit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 29.10.2012 21:02

Asi máte špatné podmínky na pěstování révy. To, že nevíte jak chutná muškátová réva mi připadá divný.

Pěstuju 30 odrůd révy a z toho 5 muškátových. Mně tyhle odrůdy moc chutnají. Když má réva muškátovú chuť je to jen k prospěchu. I šlechtitelé révy tyto odrůdy upřednostňují.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 29.10.2012 21:17

Ješte jsem zapoměl. Rozhodně nesouhlasím s tím, že "Všechny odrůdy révy mi chuťově připadají na jedno kopyto-žádná variabilita."   Odrůdy, které pěstují zpoznám po chuti. Každá odrůda se v něčem liší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.12.2012 12:51

Kdybych mohl v tomto švestkovém vlákně vypíchnou jednu, dvě odrůdy révy z mé zbírky, které se liší chutí, a jsou velmi sladké, tak by to byly odrůdy Jalovenskyj ustojčivyj, Aivaz.Jinak Prim, Suzi,Vostorg, Nero-všechno stejná chuť.Kristál nejhorší, malé plody, kyselé,ale je možné, že se mi tady nedaří, nebo tomu nerozumím.Ještě čekám na Polu jak ta se vybarví.Muškátovou chuť si přectavuju, jako výraznou, kořenitou,pikantní, v tom dávám raději přednost výborným chutím malých švestek se specifickým bukétem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 24.12.2012 13:04

Krystal - když uzraje má plody sladké. V 540 mnm nemůžu čekat, že réva vyprodukuje nějaký fantastický buket. Ale Krystal mi rodí spolehlivě a spolehlivě dozrává. Větší nevýhoda jsou poměrně velká zrnka v každém plodu.Pokud mám zkušenot, myslím že v rostlinné říši (nejen v ní) platí jakési pravidlo rovnováhy vlastností. Pokud jsou vlastnosti plodu v "rozumném poměru", vše funguje. Jakmile se snažíme jednu vlastnost extrémně upřednostnit, rostlina jinde ubere, nebo se projeví nežádoucí vlastnost. Zvýšíme velikost, ubude chuti. Zvýšíme odolnost, ubude velikost a chuť a tak podobně. Takže velká, zdravá, dokonale aromatická, odolná, dobře rostoucí, mrazuvzdorná etc. etc. švestka (cokoliv) prostě nejde vyšlechtit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika