Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Máte pravdu pane Boumo v tom, že příznaky šarky mohou v některých let kolísat, tzn. v jednom roce jsou výraznější v jiném třeba méně. Ovšem stromy jsou pořád napadeny stejně! Každý takový strom je lépe kvůli zamezení šíření nákazy nejlépe zlikvidovat. Vykopávat se nemusí, ale musíte zajistit aby dál pařez netvořil kořenové výmladky (zatřít pařez přípravkem např. Roundup s nímž mám dobré zkušenosti), které jsou také infikované. Pařez sám o sobě nijak pro ostatní zdravé ovocné stromy nebezpečný není, stejně jako spadané plody a listy z nemocných stromů (na nich mšice nesají). Pravdu máte také v tom, že je velmi obtížné zlikvidovat všechny nemocné stromy, většina jich je totiž na soukromých pozemcích a nevím, jestli by se někdo nechal přesvědčovat o tom, že zrovna jeho stromy musí pryč. Pokud švestka i přes napadení touto chorobou má poživatelné plody, tj. patří mezi tzv. tolerantní, je potřeba, pokud ji dál chceme pěstovat, zajistit důslednou ochranu proti mšicím, které jsou jako hlavní roznašeči. Samozřejmě ne vždy je to dost prakticky možné.
Ohledně šlechtění švestek - objevují se informace, že již jsou zcela rezistentní popř. velmi odolné odrůdy, které touto chorobou netrpí. Tuto skutečnost nemohu bohužel potvrdit. Za tolerantní lze považovat velké množství švestek a pološvestek, které jsou u nás k dostání. Nikoli pravých jako např. Vlaška, která je považovaná za jednu z nejchutnějších, bohužel také velmi náchylných vůči šarce.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika