Včely na malinách



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?) 
2.8.2016 19:50

K řepce. Nevidím řepku olejnou jako svinstvo. Je to dobrá zemědělská plodina, lehce se pěstuje, je z ní celkový užitek. Olej, pokrutiny na krmení, sláma a výmlatky obohatí půdu. Co s tím udělali politici je jiná věc.

Pokud jde o nakusování malin včelami, můj názor je, že včely aktivně maliny nakusují. A pokud se na záhon malin zalétají, zlikvidují úrodu. Na "staré" zahradě jsme měli záhon malin za včelínem a pravidelně z něho nebyla skoro žádná sklizeň. Téměř všechno vysály včely. Že by s tím čekaly, až jim každou malinu načne vosa je nepravěpodobné, už proto, že malina je souplodí a každý plůdek se musí nakousnout zvlášť. Když dokážou včely rozkousat a vynosit z úlu polystyrenovou desku, malina pro ně musí být hračka. Takže mně ztráta celé úrody jednoho ovoce malicherná ani ostudná nepřipadne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.8.2016 23:28

A já si dodnes myslel, že včely - opylovačky úrodu ovoce zvyšují.  Jedna věc mi ale není jasná. Jestliže včely dokáží zpracovat větší množství ovoce, někde by měl být vidět výsledek jejich konání - ovocný med. Já sám bych přivítal, kdyby nějaké včelstvo umělo nasát, zkoncentrovat, zanést do buněk a přetvořit v med řekněme jablečný mošt. Každoročně ho mám velký nadbytek - v řádu hektolitrů -  a klidně bych jim ho přinesl až k česnům. A to v kteroukoli roční dobu, je totiž sterilovaný. Dosud jsem se však nikde s jablečným medem nesetkal a věřím, že kdyby to fungovalo, někoho by snad napadlo ho takto vyrábět a laciný mošt zhodnotit.. Ani diskutabilní kusadla by k tomu nepotřeboval...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 3.8.2016 8:08

A s medem vyrobeným z cukerného roztoku jste se pane Vysloužile taky nesetkal? Resp. víte asi, že ho kdysi "včelaři" vyráběli? A jsitě víte, že sladký roztoj je pro ně atraktivní a berou jej až od určité koncentrace. (Zajímavé, že maliny jsou relativně kyselé, lákají je tedy jinak). A pokud jde o ty maliny, oba názory - tedy nakusují - nenakusují zůstávají ve stadiu spekulace. Takový vědec, aby to dokázal potvrdit tu asi není žádný. Pan Rafael cituje získané vědomosti možná z literatury, maliny nepěstuje. Já mám s vysátými malinami zkušenost. Jak to ovšem dělají nevím. Je to, řekli by právníci, tvrzení proti tvrzení. Ovšem na tom, že tazateli včely maliny ničí to nic nemění. A že to dokážou potvrzuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2016 8:41

Myslím si něco podobného. Vím, jak rychle při zakrmování umějí včely zpracovat kilogramy hustého cukerného roztoku, jak rychle berou medocukrové těsto při podněcování. A v tom bude zřejmě zakopaný pes. Šťáva musí mít jistou - poměrně vysokou - koncentraci cukru. Tu má nektar, medovice, ale nemá běžné ovoce.  V tomto letním období - ale je to jen má teorie - šťáva z narušeného ovoce na povrchu zasychá - tedy houstne a koncentrace cukru se stává pro včely atraktivní. Předpokládám, že nutnou podmínkou je nedostatek obvyklé snůšky.
    Včera jsem trhal již končící maliny a otřepal poslední Katinky (letos slabých 50 kg). Na švesktkách bylo včel plno, na malinách jsem nepotkal opravdu žádnou.  Holt každému chutná jiné, nejen nám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 3.8.2016 11:10

 Je pravda, že v tuto dobu - podletí přichází čas krmení včelstev.

To máte pravdu, nějak jsem si neuvědomil, že jsou dost velké rozdíly jak mezi různými včelaři tak hlavně mezi oblastmi, ale i stanovišti v nich.
Včelaři z vesnice už začínají včelstva připravovat na zimu. Já ještě krmit nebudu - nemám ještě ani vytočeno. A to je mezi námi rozdíl jen pár kilometrů. Nicméně pro ty "vesnické" včely je to už asi do lesa daleko.
Na druhou stranu mám problémy s rychlým jarním rozvojem a využitím první květové snůšky. Včelaři z obce už vytáčejí první jarní med a já mám v tu dobu v úlech ještě "jen pár" včel...
*
Ale z5 k těm malinám:
Bavil jsem se z pár včelaři z vesnice, ale došli jsme k tomu, co tady. Nicméně jsme došli k názoru, že pokud včely hladoví, včelař jim sebral více zásob, ještě nekrmní, v okolí, v kultivovaných vsích, už nic nekvete, tak musí vzít zavděk čímkoliv. I tou nízkocukernatou malinovou šťávou.
A maliny vzhledem k jejích konzistenci nakousnout dokáži. Ne, jako ostatní ovoce na kterém "jen parazitují" po vosách, sršních, plzácích a jiných poškozeních.
Pokud by tomu bylo jinak, jak někteří píši, tak si nedokážu představit co by se asi dělo ve vinicích, cukernatost hroznů už by pro ně mohla být zajímavá, a v tamních oblastech pozdní směsný nebo medovicový med skoro neznají...
*
Vím, jak rychle při zakrmování umějí včely zpracovat kilogramy hustého cukerného roztoku, jak rychle berou medocukrové těsto při podněcování.

No však právě, to je takový hukot, že kdo to neviděl, neuvěří... A jak jsou při tom zlé a agresivní...
Kdyby ty maliny, nebo ostatně i jiné ovoce bylo pro ně dostatečně atraktivní, kdyby to nebylo jen takové paběrkování, tak by se člověk k ním ani neodvážil přiblížit a úroda by byla zlikvidována během pár hodin.
(Už jsem psal, zkuste někde rozlít hustější cukerný roztok a uvidíte co se bude dít, co to je masivní nálet).
*
Začal jsem sbírat Lepotice, hodně jsou požrané od hnusáků, ale včely na nich ještě nejsou.
A jestli v lese narazím na nějaké maliny zkusím je dát na česno a pofotit.

Rafael

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2016 11:48

K tomu není co dodat.
   Jen to, že Lepotice, které začínají padat, jsou u nás ještě tvrdé. Příjemným překvapením je odrůda Calipso - sice jen jedna větev, ale obsypaná slušně velkými aromatickými plody. Zklamáním je naopak Chrudimská (velmi hnije) a Verity (šarka na plodech).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 3.8.2016 12:18

...Jen to, že Lepotice, které začínají padat, jsou u nás ještě tvrdé...

Jak už jsme u těch švestek, tak u mne je to teď s těmi spadlými Lepoticemi tak půl na půl. Ale sbírám a třídím je poctivě každý den ať se mi pod stromy kvůli snažšímu sběru nehromadí.
*
A chtěl bych se zeptat na ty Katinky, neměřil jste jejích cukernatost?
Já si je z výzkumných účelů kdysi pár koupil v krámě, ale už jsem zapomněl. Jen si vzpomínám, že to byla katastrofa. A to i chuťově. Ale pravda je, jak už to tak v obchodech bývá byly hodně podtržené...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2016 12:39

A chtěl bych se zeptat na ty Katinky, neměřil jste jejích cukernatost?

Přiznám se, nenapdlo mě to, podívám se, jestli na stromě nějaký plod nezbyl. Ale podle chuti bych řekl, že byly trochu míň sladké než loni. A co je horší, na některých plodech byly viditelné známky šarky. Katinka je má srdeční záležitost, budou-li se projevy rok od roku zhoršovat, budu velmi smutný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.25 (?), 3.8.2016 13:01

Děkuji za byť i velké neveselé zjištění. Podle čtení mi přišly ty Katinky velmi sympatické a pro mé potřeby vhodné. Mám jen tři stromečky, ale ještě malé tak vlastní zkušenosti nemám.
(Víte, zažil jsem už tolik zklamání, tolik lítostí nad zbytečnou práci, nad ztraceným časem, občas i posměchu okolí, že už jsem teď v tom směru velmi obezřetný...)

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.8.2016 14:42

Tak jsem to změřil. Katinka má 18st Oe, pro srovnání nejměkší lepotica necelých 12. 
   I kdyby Katinka nedopadla dobře, za těch 20 let přinesla tolik skvělého ovoce, že to ztracený čas nebyl. Na koláče a knedlíky není lepší odrůdy, destilát kvalitní, suší se dobře (neroztékají, pravda, křížaly by mohly být sladší. Hlavně však zrají v době, kdy ostatní slivoně se hodí akorát na jídlo.  Pevně věřím, že se projevy PPV nebudou zhoršovat. Ostatně mám několik stromů, které jeden rok mají 20%hrbolatého braku a příští sezónu přinesou plody zcela čisté.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika