Puklice na více rostlinách



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
elfka - (47) - 221.2 (?) 
5.1.2009 22:34

Minulý rok v zime sa mi objavili puklice na fikuse, ktorý pravidelne letním vonku. Do jara bol celý stromček oblepený -  no hrůza. Na jar som ho vonku postriekala chem. prostriedkom Actara / neviem či sa dostane kúpiť aj v ČR / a pre istotu po týždni som to zopakovala. Výsledok: všetky puklice odumreli a dodnes sa na fikuse žiadna neobjavila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 72.102 (?), 26.5.2009 20:10

Plne súhlasím s použitím Actara 25WG, bude to znieť prinajmenšom divne, ale zbaviť sa puklíc/štíteniek je extrémne jednoduché - stačí poliať rastlinu dokonale rozpusteným roztokom. Ja používam 0.8g na cca 1.5l vody, dostať to kúpiť v praktických predbalených malých sáčkoch po 3 x 0.8g, plastikový obal je vodorozpustný - veľmi rýchlo, trocha dlhšie treba rozmiešavať samotný prípravok. Je to lacné, do väčšej rastliny nalejem aj celých 1.5 l pripraveného roztoku. Keďže ide o (nový) systémový insekticíd, je možné ho použiť aj vo forme zálievky, čo je omnoho menej prácne ako postrek, a súčasne tiež efektívnejšie, keďže sa nemôže stať že nezasiahnete niektoré škodce,   rastlina to totiž systémovo rozvedie komplet do všetkých svojich častí. Parazity sú mŕtve vzápätí na to, takýto zásah neprežije skutočne nič. Postrek už naozaj nie je nutný. Ja som si takto elegantne vyriešila mnohoročný problém s citrónovníkom, ktorý už bol na pokraji úhynu,  a následne s ďalšími napadnutými rastlinami. Faktom je, že mŕtve puklice/štítničky - než definitívne odpadnú - na rastlinách ostávajú prilepené ešte pomerne dlho, nie je preto od veci zanedlho po chemickej zálievke rastliny omyť a tak mechanicky zbaviť mŕtvych parazitov. Actara zároveň v pletivách zostáva prítomná viac týždňov až mesiacov, čím pôsobí aj preventívne proti novej invázii  - udáva sa že jedno ošetrenie postačuje aj na celú letnú sezónu. Ja mám vo zvyku druhy rastlín, ktoré bývajú obľúbeným terčom týchto škodcov poliať 2-3x ročne, odvtedy čo to robím mám po probléme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.138 (?), 6.6.2010 13:51

Actara v malém balení je dostupná jen na Slovensku. Mospilan také obsahuje neonikotinoid, ale nemá v popisu účinnost při zálivce, je určen pro postřik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 180.126 (?), 1.8.2010 5:09

Mospilan 20 SP v koncentracii 0.05% (0.5 g Mospilanu na liter vody, 100 mg/L acetamiprid) v davke 100 mL roztoku na liter substratu posobi aj ako zalievka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 121.21 (?), 26.9.2010 14:48

Ja som ich zatial ničila len ručne - mydlovým roztokom, ale je to pracné, teraz sa chystám kvety po lete opať zazimovať, asi pred 2 týždňami som zachytila v Receptári na Prime info o paličkovom hnojive-alebo prípravku, ktorý obsahuje aj nejakú chémiu, ktorá účinkuje proti škodcom na niekoľko mesiacov-spomínali sa tam aj puklice, aj molice a vošky. Jednoducho sa paličky dajú do kvetináčov, rastlinka si to natiahne do seba a škodcovia na ňu nejdú. Bohužial, neviem ako sa prípravok volá. Neviete o tom niečo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.150 (?), 16.5.2011 13:13

Ja poznam Lizetan Combistaebchen (od fy Bayer, uc. latka imidacloprid + hnojivo), Careo Combistaebchen (od fy Scotts Celaflor, uc. latka acetamiprid, to iste co Mospilan, s hnojivom), Axoris Quick-Sticks (of fy Compo, uc. latka thiamethoxam, ako v Actara, s hnojivom) a Etisso Sticks (uc. latka dimethoat, ako v Bi 58/Perfekthion, dostatocne ucinny ale len na vosky).

Najsirsie spektrum maju Axoris (Actara v hnojivych tycinkach) a Careo (Mospilan v hnojivych tycinkach); ked si date hladat do google Careo tycinky, najdete ich aj u dodavatelov na Slovensku. Maju pozvolne uvolnovanie ucinnej latky, rozpadaju/rozpustaju sa ca. behom 2 mesiacov a kontinualne uvolnuju do pody hnojivo a systemovy insekticid, ktory je korenmi rastlin vstrebavany a prudom xylemu zaneseny do vsetkych casti rastliny. Davkuju sa po 2 tycinky na liter substratu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 225.22 (?), 6.6.2010 9:22
Přátelé, puklici jsem měl minulý rok na olivce a perfektně na ní zabral přípravek MOSPILAN. Prodavačka v osivu mi řekla, že pokud chci se puklici zbavit, musím dodržet následují pokyny: 1. vajíčka puklice jsou v kořenech, a proto je nutné rostlinu ze země vyjmout a pořádně opláchnout vodou. 2. rostlinu nějakou dobu máčet ve vlažné vodě, aby změkly ty voskovité krunýřky puklice. 3. Vzít si jemný kartářek, třeba starý kartářek na zuby a rostlinu celou vydrhnout. 4. Aplikovat přípravkem MOSPILAN ve správném ředění uvedeném v příbalové informaci. Tyto rady jsem použil a skutečně puklici jsem zlikvidoval hned na poprvé! Tento postup jde aplikovat jenom u menších rostlin, jako balkónovky nebo pokojové květiny. Hodně štěstí při boji s tímto odporným parazitem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika