Mravenci, mravenci a zase mravenci



Stránky: 1,  2,  3   
host - 109.108 (?) 
28.4.2011 14:35, zobrazeno: 27724x

Tak to vypadá na mojí zahradě.Hlavně se usídlili v zeleninových záhoncích a ničí špenát-zřejmě kořínky -a vgypadá to, že z něho nic nebude.Co dělat při takové invazi?Kdyby byli v trávníku nebo mezi dlažbou asi bych to ani neřešila, ale zeleniny je mi líto.Kdo to ví, odpoví.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 16.250 (?), 1.5.2011 12:25

Já zkusil například opatlat strom zubní pastou a za pár hodin vyschla, vyprchal odór a vesele lozili dál.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.189 (?), 1.5.2011 21:07

Je nekolik moznosti, od biologickych pres biochemicke po chemicke.

Zastavam nazor, ze nejlepsi (protoze cileny a vysoce ucinny) prostredek jsou nastrahove preparaty. Pokud zjistite kde maji hnizdo, alespon priblizne, vyhubite je vhodnou nastrahou behem par dni, max. tydne. Velmi ucinna a vydatna je napriklad nastraha Maxforce LN granulat (ucinna latka imidacloprid 0.05%, s aromou medu), staci v blizkosti hnizda nebo v mistech s masovym vyskytem mravencu rozsypat 8 - 16 gramu granulatu; podobne ucinne jsou napriklad preparaty Naturen Ameisenmittel od fy. Celaflor (uc. latka spinosad 0.2%), ten se muze pouzit jako nastrahovy posyp nebo v redeni 40 g na litr vody jako zalivka hnizda, celkem dobry je i Ameisenbuffet od fy. Neudorff (spinosad 0.08% v kapalne nastraze + dve nastrahove stanicky), jenom ty nastrahove stanicky treba nastrazit nekam kde na ne nesviti prime slunce (uc. latka je UV zarenim rychle rozkladana). Jestli zadny z techto preparatu nesezenete, zabira i znamy cesky Formitox, odporococel by jsem ho smisit 1:1 s medem nebo jinou potravou, ktera je silne laka, taktez se da pouzit jako ucinny nastrahovy insekticid borax nebo kyselina borita, v mnozstvi ca. 0.4 - 1 gram na 20 gramu nastrahy (med, susene mliko, drvene keksy apod.). Vyhodou nastrah je, ze mravenci tyto preparaty zavlecou do hnizda a nakrmi nima larvy i kralovnu, takze cela kolonie behem par dnu vyhyne.

Pokud vite zcela jiste, kde sa jejich hnizdo nachazi (venku), muzete je pomerne jednoduse zlikvidovat tak, ze pripravite rozotk/emulzi/suspenzi bezneho sirokospektralniho insekticidu (napriklad Decis, Cyper, Talstar, Nurelle D, Actara v ca. 2-nasobni davce, nez je odporoucena na postrik rastlin, tj. napr. 3 - 5 mL Decis Mega nebo 2 mL Cyper 100 EC nebo Talstar 10 EC nebo Nurelle D nebo 0.4 g Actara 25 WG na litr vody), potrebny objem je 1 - 2 litry jichy a s timto to hnizdo zaplavite, tj. nalijete to do nej pomoci konve nebo vedra.

Dulezite je dat pozor na zdroje pitne vody a toky, nezaplavujte hnizda mravencu pri studnach nebo rybnicich, taktez mravenc lesni je chranen, nesmi byt huben insekticidy; krome toho zlikvidujte msice a puklice a jiny savy hmyz, pokud mate nima napadene rastliny/kultury.

A pokud vam mravenci nepusobi rozsahle skody na plodinach nebo se nepresouvaji do domu, nenicte je za kazdou cenu, oni jsou i uzitecni, lovi kupr. mnoho zravych skudcu, jako jsou ruzne larvy a plzi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.129 (?), 27.5.2011 7:07

Dobrý den,

mám na zahradě už několik let ve stráni v zasypaném pařezu obrovské mraveniště lesních mravenců. Už jsem vyzkoušela různé rady i různé preparáty a to aplikované přímo do mraveniště a nic. Ti holomci si pěstují na stromkách mšice, tak alespoň to likviduji. Připadá mi ten boj hodně marný, tak přeji alespoň ostatním hodně úspěchů. Já vidím jediné řešení, bagr a celé mraveniště vybagrovat a převést jinam. Bohužel bagr se mi tam nedostane (nadělal by obrovské škody),tak jdu bojovat jinak.

nezdolní lesní mravenci
nezdolní lesní mravenci
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.93 (?), 27.5.2011 7:50

mravence likviduju benzínem-jakmile objedvím hnízdo, naleju na něj trochu technického benzínu, zapálím, prohradu hořící půdu a mám klid... prej je dobrý i kypřící prášek, sežerou ho a prasknou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 27.5.2011 8:07

Povídá se, že když je hodně mravenců -bude prý suché léto.Co je na tom pravdy nevím, ale třeba mravenci zlikvidují slimáky. Tak uvidíme. °Hyn sa hukáže°

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 47.93 (?), 27.5.2011 8:28

tak ono už to tak je, že oristě jeden živočich pojídá druhého.. ślimáky naštěstí nemám, ale prej funguje dýt do vyjezeného melounu pivo a to dát do zahrady, slimáky pivo děsně bere a jdou po něm jak slepice po flusu---mravence nemám rád, lezou po broskvi a ta má mšice a to mi prostě vadí..navíc jsou v trávě a vůbec všude kde je mít nechci.. takže je posílám rovnou do mravenčího nebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 27.5.2011 10:49
Suché léto, tak to už ani nevím jak vypadá, bral bych ho všema deseti. Mezi mravenci se objevili i noví, a ti jsou obrovští, černí a mají až 1,5 cm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 47.93 (?), 27.5.2011 11:17

jojo, taky jsem je už viděl.. právě proto je člověk musí uměle redukovat, za chvíli by bylo mravenců neurokom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 27.5.2011 12:30

Loni se nám mravenci dostali do bytu a do kuchyně. Koupil jsem takové růžové granulky, velikosti mravenčích kukel, které si po nasypání do blízkosti cestiček mravenci okamžitě začali nosit do hnízda. Za 3 - 4 dny po nich už nebylo ani vidu ani slechu. Bohužel jsem si název toho přípravku nezapamatoval a letos na něj nemůžu nikde natrefit. Neporadí náhodou někdo, o jaký se jedná přípravek a zda je ještě v prodeji? Mravenci se nám houfně pustili do malin a vyžírají zárodky plůdků, takže zůstane jenom prázdný okvětní kalich.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika