Likvidace nechtěných 70ti letých jedlí lidským škůdcem



host - 56.45 (?) 
24.4.2023 13:20, zobrazeno: 1155x

Dobrý den,
máme na zahradě dvě statné jedle staré 70 let (zasadil je můj děda ku příležitosti narození vnuka), z nichž u jedné jsem minulý rok zpozoroval kompletní usychání 4 silných nižších větví. V té samé době jsem si všiml, že na sousedově pozemku těsně za mojí betonovou podezdívkou plotu je umístěna dřevěná bednička o půdorysu cca 30x30 cm jejíž stříšku tvoří kousek plechu zatíženého kamenem. Přímo k této bedýnce je vidět od kmene směřijící jeden z hlavních kořenů usychající jedle. Mám pocit, že tato skutečnost má spojitost.
V minulosti (cca před 3mi lety) soused vyvolal ústní spor o to, že mé jedle mu stíní dům a odsávají vodu ze studny (která je ale fyzicky znažně vzdálená) a požadoval jejich odstranění. Odvětil jsem mu, že svůj dům začal stavět na svém nezastavěném pozemku před 30ti lety, kdy zde již tyto tehdy vzrostlé jedle byly, tudíž o nich musel vědět a počítat s tím. Odstranění stromů jsem odmítl. Trval rovněž na tom, že si nepřeje, aby větve z těchto jedlí přesahovaly přes mé oplocení nad jeho pozemek, načež jsem mu slíbil že je ořežu (a také jsem tak učinil, což je vidět i z přiložené satelitní fotografie pořízené 2020).
Soudě dle způsobu vedení pěstebních prací a očividných jeho výborných výsledků usuzuji, že soused je v zahradničení odborníkem, neb jeho zahrada je téměř ukázková (obdělává jí osobně). Nechci vyvolávat konflikty, ale usychání jedle mi velmi vadí (druhá jedle je v naprostém pořádku - nechci říkat že "zatím").
Uvedené skutečnosti naznačují, že pod bedničkou se téměř s určitostí nachází v zemi otvor na úroveň základové spáry podezdívky, a je tudy zřejmě prováděna specifická cílená zálivka (nebo nátěr kořenu přípravkem Roundup). Usychající větve se nacházají přesně na opačné straně jednoho z hlavních kořenů směřujícího k této bedničce. Sousedovic nízkým thujím poblíž bedničky to zřejmě nevadí, neb nemají tak hluboké kořeny a i kdyby, thuje se snadno oželí a nahradí. Od zjištění usychání se snažím postiženou jedli v létě cca ve 14ti denních intervalech hadicí zavlažovat (druhou jedli však záměrně pro sledování vývoje situace nezalévám), ale stav usychání té jedné jedle pokračuje. Zda li je pod bedýnkou zemní sonda nemohu ověřit, neb na vysoké drátěné pletivo oplocení jsem po prvotním, sousedem vyvolaném konfliktu natáhl dost hustou protipohledovou síť, abych zabránil případně dalším eventuelním konfliktům. Dům a pozemek souseda je pod stálým dohledem četných kamer.
Setkal se někdo již s podobnou situací a zná prosím někdo jak legálně zabránit trávení stromu? Jaké jsou vaše eventuelní rady pro řešení této nepříjemné situace?
Děkuji. Radek

jedle 1
jedle 1
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 56.45 (?), 24.4.2023 13:22

Doplňuji plánek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 56.45 (?), 24.4.2023 13:25

Doplňuji plánek..

jedle 2
jedle 2
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 59.254 (?), 24.4.2023 13:45

Udělejte výkop v blízkosti podezdívky a přerušte všechny kořeny směřující na vedlejší pozemek. Nebude jich tolik, aby to strom ohrozilo.

Jedle koření mělce, takže na sousedovu studnu žádný vliv nemá.

Je umístěna SV, takže ani nestíní.

Že by měl soused obavu ze 70leté jedle těsně vedle baráku? Celkem oprávněná obava z poryvu větru a zničeného baráku, něco takového není vhodné v zástavbě pro bydlení provozovat.

Jestli máte vážné podezření na poškození sousedem skrz bedničku a nemáte zájem na domluvě, je to jednoduché. Nějakou tyčí s hákem přes plot sundat její kryt a přitom si to natáčet (a ignorovat kamery). Není to nic, za co by vám hrozilo něco víc než 'ty ty ty'. A pak dle zjištění co je pod poklopem řešit vhodným způsobem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 24.4.2023 15:03

Zabránit trávení se dá poražením těch stromů. Takové stromy do obytné zástavby nepatří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 24.4.2023 16:19

toto je sousedský spor a ten my tady nevyřešíme. Už jen ten nadpis. Předpokládám, že oním lidským škůdcem nazýváte míníte souseda. Jedle vám může usychat z xy různých důvodů a nic na tom nezmění, že ta druhá vedle je zdravá. Už před 30 lety, to bylo jedlím 40 let, jste jejich odstranění odmítl a postavil souseda před hotovou věc, že tudy vlak nejede. Od té doby uplynulo dalších 30 let a jedle jsou teď minimálně dvakrát tak velké. Mohl byste nám sdělit, jak vysoké dnes jsou? 20 nebo 25 metrů. Soused může mít oprávněné obavy, že jedle mu můžou spadnout na barák a částečně ho zničit. Vy ho ale nutíte do postavení, že má jedinou možnost si dům proti pádu vašich jedlí pojistit a za pojistku cálovat pojišťovně. Kompenzujete mu nějak tuto finanční ztrátu? A když náhodou jedle na jeho dům spadnou a rozbijou ho, poskytnete sousedovi po dobu oprav dočasně přístřeší u vás? Odpovím si za vás, nejspíš ne. Držíte se přísloví můj dům, můj hrad a z cizího krev neteče. A nyní máte podezření, že za usychání jednoho ze stromů může soused, protože má u plotu bedýnku, ve které může být něco, co váš strom ničí.sadTak to už je paranoia. Rád bych vám poradil, abyste nechal stromy odstranit. Problém by byl jednou provždy vyřešen a sousedské vztahy by mohly vzkvétat. Je to jen na vás. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 24.4.2023 16:36

Pane W. máte můj obdiv a hlubokosklon. Váš post nemá chybu a měl by se tesat. Dík za to. yes yes yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.4.2023 23:39

Waltře, já tomuhle postoji říkám "lpění". Na věcech, které důležité nejsou, tedy jedle (určitě užírají i ze stěžovatelovy zahrady - Pepé má naprostou pravdu, tyhle stromy do zástavby a zahrad jsou jako slon v porcelánu), do té míry, že jsme ochotni obětovat věci, které důležité jsou. To jest mír se sousedem. Mám za sebou něco podobného, volil jsem cestu míru, i když počáteční "uražená pejcha" mi zvedla adrenalin. A pak jsem si sednul a v klidu popřemejšlel. Nikdy jsem nelitoval. Dneska jsme kamarádi a pomáháme si, kde to jen jde.

Ale to první, co téhle příhodě chybí, jsou jakékoliv indicie, že soused škodí, tedy kromě domněnek. Možná, že škodí, ale to hlavní je, vědět to určitě. Proč se ho přímo nezeptat? Aha, už jsou na válečné stezce 30 let. Pravý čas to ukončit. Vezmu flašku něčeho dobrého, nebo ho pozvu, no a pak, když zapůsobí "pravda" ve víně schovaná, se jen tak mezi řečí zeptám: a fakt ti ty jedle tak lezou na nervy? No a než tu flašku (či víc, to bývá přirozené) dopijem, dojdu k názoru, že ta památeční hodnota těch jedlí není to nejdůležitější. Alternativou je volat policii a skončit u soudu s nejistým výsledkem.

Moc dobře jsi to napsal. Jo, a podobnost s jinými událostmi mnohem většího dosahu je pochopitelně čistě náhodná.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika