Je kos škůdce?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 144.178 (?) 
26.4.2010 21:19, zobrazeno: 51642x

Už druhým rokem máme na zahradě kosa. Nejdřív to tam jen okukoval, sezobnul broučka a uletěl. Teď tam běhá a bojí se čím dál míň. Loni jsme vysadili různé drobné ovoce. Mám se začít bát, že nám bude vše ozobávat, nebo si dál bude všímat jen žížal a broučků? Když ho vyženu, přiletí znovu.  A co mu třeba udělat budku? Prý si kosi chrání své území. No jo, ale co když se mi tam přemnoží?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 158.26 (?), 26.4.2010 21:27

Vy se asi moc díváte na horory, ne? Každý rok máme u domu kosy a žádné přemnožení jako ve filmu Ptáci se neděje. No a území si chrání kterýkoliv jiný pták.

Já myslím, že zatím v klidu usínejte, vyšilovat začněte, až Vám kosi budou tu úrodu opravdu likvidovat. Pokud ano, bohužel s tím nic velice nenaděláte. Jedno z řešení by bylo pořídit si kočku. Ovšem ta Vám zase může rozhrabávat záhonky a dělat tam potřebu. My máme i kočku. Záhonky nerozhrabává, ovšem potřebu pravděpodobně do záhonků dělá, i když se nepřizná, potvůrka jedna, ale to je holt příroda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 21.122 (?), 26.4.2010 21:55

Nečtěte moc. Vždyť je to krásné, že jsou v přírodě. A když si zobne? Také chce přece žít, je to kos. To by nám potom mohli vadit i sousedé a ty také přece nebudeme vyhánět nebo trávit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 162.128 (?), 26.4.2010 22:01
Kosi jsou roztomilí, jak hopsaj po trávě a sbíraj žížaly. Ovoce si většinou ani nevšimnou, jen přes zimu uvítají jablíčka. Jeden už je tak zvyklý, že za námi běhá když sekáme trávník. Kromě kosa máme rehky, pěnici, sýkorky, červenku, špačky... kupodivu i třešně na nás zbydou. Rybíz visí na keřích tak dlouho, až uschne. Jediné, co nám ozobávají je psá víno na podzim. to jsou hotové nálety štěbetajících špačků. Kupte si dalekohled a pozorujte. Ptáci jsou milí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 26.4.2010 22:07

My máme kosa spíše kosy dokonce na terase. Původně tam byli jen dva, udělali si tam hnízdo a od soboty je jich šest. Čtyři malí zatím sedí jen v hnízdě. A ti dva dospělí často běhají po zemi, když jsme venku, vždycky běží směrem od hnízda a pak nízko při zemi odletí pryč, vypadá to jako by se tím snažili odpoutat pozornost od toho hnízda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 183.242 (?), 26.4.2010 22:19

Kosy máme na zahradě taky, nebojí se moc, jsou to pomocníčci. Sežerou malé slimáky, vyhrabou různé ponravy i ve skleníku. A když nazobnou nějakou jahodu nebo třešeň, třeba taky mívají chuť na sladké. Sýkorky zase chodí na zrající hrušky. Nezapomeňte jim dát někam misku nebo starý kastrol s vodou. Je zábava se dívat jak se koupou. Elena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.4.2010 23:02

Mám na zahradě tolik kosů, že jsem k vůli nim zlikvidoval májovku třešeň. To nemělo cenu pěstovat. Tak 10 párů to dokáže zlikvidovat, ne sníst. Protože jenom každou asi tak dvacátou třešničku uchopí zbytek je na zemi. Horší je to s jahodami, to nám moc nezůstane. Rybíz mají rádi ale jenom sladký. Co je zajímavé bílého si ani nevšimnou. Kamčatské borůky jsem zatím jenom ochutnal, oni "češou".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 35.211 (?), 25.4.2011 22:36
Léta jsem měla problémy s kosí smečkou, která sklízela mé jahody a s vosami, které zase zcela oholily vinné hrozny. Až loni jsem na oboje vyzrála díky plastovým krabičkám od minirajčátek ze supermarketů. Mají uzavíratelné víčko, po straně úzké otvory, takže tam jde vzduch když je zavřete, jsou průhledné a vy vidíte, jak jahody zrají, neumažou se od zeminy a stonek se také nepoškodí. U révy je to stejné, jen jsou lepší ty větší obaly, z půlkilového balení rajčátek, a navíc je musím vložit do sáčku ze staré záclony, aby se ke hroznům nedostaly vosy. Sáčky jsem vyráběla v zimě. Mám chatu dost daleko od bydliště a nedostanu se tam každý víkend a teprve loni jsem si užila úrodu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 27.4.2010 1:36

Kos k večeru nebo po bouřce nádherně vyhvizduje. Kosa nevyhánějte, uvařte si kafe, sedněte na dvorek nebo do zahrady a poslouchejte. Teď sbírá právě různé ty broučky, žížaly, ponravy a nosí to do hnízda kosici a později i malým kosákům. V létě se pustí i do nějaké té třešně či jahody, ale to by měl rozumný zahrádkář tolerovat. Nastelte kolem stromů mulč ze zesečené trávy, stromům budete šetřit vláhu a kos se bude bavit rozhrabáváním toho mulče a hledáním živočišné potravy. Pak to při seční posbíráte sekačkou a nastelete novou vrstvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 56.55 (?), 27.4.2010 6:07
Tak přemnožené kosy jsem ještě neviděl, to není špaček, aby bral v hejnech úrodu útokem.V budce hnízdit nebude, staví si krásné, hlínou vymazané hnízdo na nenápadném, ale otevřeném místě. Pokud by Vám na zahradě zahnízdili, je taky dost možné, že byste si toho ani nevšiml, v okolí hnízda se chová dost nenápadně. Ještě si neodpustím dodat, že mi hodně vadí pohled na přírodu v kategoriích škodlivý - užitečný. Pamatuji si, když ho do nás očkovala už soudružka učitelka ve školce a už tehdy se mi zdál pochybný. Prostě někteří živáčkové "jsou člověku užiteční" už jen tím, že jsou krásní, zajímaví... Hlavně tady ale nejsou kvůli lidem. Mirek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika