Opäť voška révokaz



eugen - (40) - 23.223 (?) 
1.11.2012 20:45, zobrazeno: 5564x

Chcel by som vedieť názor skúsenejších vinárov. Na pozemku mám vysadenú odrodu BAKO ktorá je napadnutá listovou formou fyloxéry. Chystám sa teraz vysádzať štepený vinič (BS, FM, MT, RV). Nebude priamo v kontakte. Bojím sa, že nové štepy budú napadnuté. Bako v sobotu asi vyrežem a spálim. Existuje možnosť že voška prezimuje v pôde či na listoch odpadnutých na zemi? Ak áno čo sa dá v tomto smere urobiť? Podotýkam, že sadbový materiál je podpníkový, nie pravokorenný.  Ešte jedna otázka. Aký je migračný doletový rádius tejto vošky. Škoda mi je BAKA, mame veľmi chutí.

Sused má tak isto napadnutý viniť rovnakej odrody (vzdialenosť cca 20m) je možné, že aj v budúcnosti by mi mohol ohrozovať novú výsadbu?Za odpovede vopred ďakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 2.11.2012 8:06

Pokud budete sázet roubované sazenice, neměla by je fyloxera napadnout, kvůli tomu jsou roubované na proti mšičce odolnějších podnožích. Samozřejmě jsou podnože méně odolné, ale i úplně mšice odolné, rezistentní. Proto bych BAGO nevyřezavál, obzvláště když v okolí je další výskyt fyloxery.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
eugen - (40) - 23.223 (?), 2.11.2012 10:47

Ďakujem za odpoveď, pekný deň prajem :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 2.11.2012 13:23

Já bych jen dodal, že by možná bylo vhodné, abyste se příští rok po olistění keře odrůdy BACO pokusil parazita zlikvidovat. Už jenom pro vlastní dobrý pocit a čisté svědomí, že Vy nejste jeho šiřitelem a tudíž nejste rizikem nákazy pro své okolí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
eugen - (40) - 23.223 (?), 2.11.2012 19:04

Ďakujem 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 3.11.2012 12:52

Co tak jezdím po našich jihomoravských luzích tak si všímám že tento škůdce se objevuje na listech těchto "divočáků" celkem běžně, bohužel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.210 (?), 3.11.2012 18:23

Likvidovat Baco kvůli révokazu je nesmysl. Bohužel, i rostlinolékaři někdy vypustí doporučení, které je postavené na hlavu a připomíná středověké pouštění žilou.  Starší vinaři si vzpomenou na doporučení typu: prolévejte vinice formaldehydem.

Mám 35 let zkušeností s pravokořenou evropskou révou, hybridy i odolnými podnožemi typu Borner.

Pěstovat pravokořenou evropskou révu je možné, ale vždy to představuje riziko. Mám vinice, pravokořenné, vitálnější než štěpované. Na jiném místě o 100 m dále mě révokaz pravokořenou vinici úplně zlikvidoval.

Rizikovým faktorem je pěstování pravokořenné evropské révy vedle podnožové vinice nebo vedle hybridů. Révokaz tam může plynule přecházet z kořenové na listovou formu a naopak.  V nevinařských oblastech obyčejně pravokořenná réva  /i evropská/ dobře prosperuje.

Pro sebe jsem si vytvořil názor, že produkční vinice by měla být v každém případě štěpována, zahrádkář může riskovat.

Ve vinařský oblastech je révokaz všude a obavy nebo doměnka, že likvidace jedné sazenice něco vyřeší je mylná. Révokaz totiž dokáže žít i na moderních podnožích /SO 4, K 5 BB atd. /. My ho nevidíme, podnožím až tak nevadí, ale prostě tu je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 3.11.2012 20:51

"Ve vinařský oblastech je révokaz všude,..."

Když jsem se snažil načerpat nějaké informace o révokazu, dočetl jsem se, že na začátku minulého století, když révokaz začal decimovat vinohrady v Československu, nerozšířil se ve všech vinařských oblastech. Na Jižní Moravě zůstala uchráněna oblast Bzenecká, což je zdůvodňováno existencí silně písčitých půd této oblasti, které kořenové formě révokaza nevyhovují.

Dále se révokaz plošně nerozšířil v české vinařské oblasti Mělnicko - Litoměřicko. Tento jev je zdůvodňován limitními klimatickými podmínkami pro révokaze. Tato oblast má o něco nižší průměrné teploty (myšleny jsou asi teploty zimní) než oblast na jihu Moravy, půda zde tedy více promrzá.

Pokud je toto pravda, plyne z toho logicky, že výsadba pravokořenných sazenic v nevinařských oblastech by měla být prakticky bez rizika. Rizikové ale zůstanou tzv. okrajové oblasti, sousedící s vinařskými, kde je révokaz rozšířen. Ty budou jakousi "přechodovou zónou" od zamořených území k čistým. Zajímalo by mne tedy, jestli se někdy někde u nás objevila kořenová forma filoxery v typicky nevineřské oblasti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
peetoo - (49) - 41.143 (?), 3.11.2012 21:26

Súhlasim s pánom 3.210, révu pestujem viac ako 20 rokov a tiež pozorujem jav, že pravokorenné sadenice sú vitálnejšie ako štepené. Je to tým, že kupované sadenice majú podpník, ktorý nie je vhodný pre dané pôdne podmienky. Bude to znieť čudne, ale práve pravokorenné sadenice množím ako zálohu, aby som udržal požadované odrody vo svojom vinohrade.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika