Lze pěstovat ovocné stromy na orné půdě?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?) 
19.8.2018 14:37

Akorát... a víte, že málokterý pozemek nesousedí s obecním, jako je třeba cesta? Takže prakticky u každého potřebujete řešit územní souhlas.

Navíc toto se týká pozemků, u kterých plot lze zřídit (v intravilánu). Což u orné půdy mimo zastavěné území možné (většinou) není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
host - 239.102 (?), 19.8.2018 18:11
Oplocení lze zřizovat podle stavebního zákona v plátnem znění bez územního souhlasu (tj. na stav. úřadě) do výšky 2 m, nehranicici s veřejnými komunikacemi či veřejným prostranstvím a to pouze v zastavěném území či v nastavitelné ploše (dle územního plánu přisl. obce). __ to znamená převážně zahrady nebo obdobné pozemky v obci. Tam kde už převážně sou. Podle $ 79 odst. 2 písm. f) SZ. __ Ostatní (kromě lesních školek apod.) jen na základě územního řízení či územního souhlasu!! __ Jak by to vypadalo v krajině kdyby si každý oplotil co by chtěl (a bylo jeho) __ K.z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.5 (?), 15.9.2018 8:12

Ale jen na stavebním pozemku asi, úryvek z paragrafu 79 "(1) Rozhodnutí o umístění stavby vymezuje stavební pozemek". Mám vytyčenou ornou půdu z velkovýrobně ohospodařované zemědělci, budu tam sadit a potřebuju tam plot, aby to neožraly srnky a zajíci, to musí projít územním řízením nebo územním souhlasem? a je potřeba stavební povolení a to znamená i vypracovaný projekt? a takové kraviny, to není normální hážou slušným lidem pod nohy klády, když chce člověk tvořit a zušlechtit kus rodné země a nedělá nic špatného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.152 (?), 16.9.2018 8:08
Chápu různá rozčarování z úředního simlu, sám tím také procházím. __ Jen vysvětlení k mému předchozímu příspěvku. -- ZASTAvěné území je uzavřený celek nebo část obce, která zahrnuje stavební parcely (objekty a popř. staré dvory) a přilehlé pozemky pro tyto stavby využívané - zahrady, ostatní plochy apod. Zpravidla pod jedním oplocením. Toto území je vymezeno závazně územním plánem příslušné obce nebo mesta. Pokud obec náhodou nemá pak dle par. 58 stav. zák. __ ZASTAvitelné plochy - jsou plochy určené především pro další výstavbu, a zpravidla navazují zvenčí na předchozí zastavěné území.__ Plot mimo zastavěné území a zast. pl. bude podléhat územnímu řízení. __ Začnete náhledem do územního plánu - na obci, nebo stav. ur., pak optanim se na stavebním úřadě - co územnímu řízení. O stav. povolení se jednat nebude, takže jen územní řízení popř. ohláška. Ale to vám řeknou na stav. úřadě. __ Pozor územní plán může zakazoval v dané ploše oplocení. _ A stav. úřad může podminit druh oplocení, jestli podezdívka atd. __ K.z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?), 16.9.2018 8:52

Není to přesné - stavebnímu úřadu je většinou fuk, jestli máte mimo zastavěné území oplocení. Regule obce se dle mých zkušeností týkají pouze intravilánu, takže ani typ a tvar plotu mimo zastavěné území vám neomezí. Největší překážkou je zákon, který nařizuje zachovat volnou průchodnost krajiny, a oplocení je možné zřizovat jen ve specifických případech, jako jsou např. ovocné školky, vinice, chov ovcí a pod.

O tom, jestli je možné pozemek oplotit, rozhoduje odbor životního prostředí, a posvěcení tímto úřadem je to, co po vás dle zákona musí stavební úřad požadovat. Pak proběhne standardní územní řízení a těžko lze oplocení nepovolit, jiný důvod pro nepovolení než posvěcení od odboru životního prostředí zpravidla není.

Pravdou ale je, že podle informací ze stavebního úřadu odbor životního prostředí velmi zřídka oplocení povolí. Takže pokud chcete plot mít, a jedná se o rozumnou parcelu, kde nebude oplocení příliš výstřední, je jediným řešením nějaké jednoduché oplocení zřídit a spoléhat se na soudnost místních lidí, že to nikdo nebude řešit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.152 (?), 16.9.2018 10:17
Výsledky územního řízení nelze nikdy dopředu určovat a už vůbec bych nedal na generalizovani stavebního úřadu. Kolik takových řízení o plotu v extravilanu mají za sebou, je to takové někdo povídal, slyšel sem, na školení nám říkali, a tyto informace pak vezmou za své. Samozřejmě vy musíte během řízení prokázat že neohrozujete či neznemoznujete tzv. Prostupnost krajiny. Nejlépe by bylo, kdyby jste prokázal (i před odborem živ. prostředí) že váš přínos do živ. prostředí je vyšší než případné mírné omezení prostupnosti. __ Například zvýšením stupně ekologické stability danne plochy (pole má 0-ty stupeň, zahrada pak 3.stupeň, extenzivni, přírodě blížící např sad pak 4.stupeň) - pátý stupeň je nejvyšší. _ doplňující zdroj výživy pro ptáky, útočiště hmyzu - toho užitečného i pro vás atd., estetické hledisko, protierozni působení třeba - vetrolam, vsakovani dešť. vody a erozní z pole atd. atd. Výčet je velký. __ Řízení není do předu nikdy známé, nespolehejte se jen na to že to na vás nikdo neřekne, ikdyz i to se dá. Ale v dnešní době?? __ K.z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 157.1 (?), 16.9.2018 11:43

Však jsme oba ve shodě. Co se týká stavebního úřadu, tak právě s ním jsem jednal o zřízení plotu na orné půdě (při výsadbě sadu na zatravněném pozemku, kvůli okusu srnami), takže jen popisuji to, jak se na to stavební úřad dívá a jaké mi dal informace. A myslím si, že na tom budou podobně všechny stavební úřady. Ony totiž nemají na základě čeho jiného nevyhovět zbudování plotu, pokud ho máte posvěcen odborem životního prostředí (a neodporuje to regulím obce, což je v tomto případě skutečně málokde). Pak jsou samozřejmě výjimky, jako je CHKO, umístění u vody apod., ale to není obecně podstatné.

To, že odbor životního prostředí to málokdy povolí, je taky informace od SÚ, kteří o tom musí vědět docela dost.

Takže zkusit to člověk může, ale pokud nepochodí, nemá jinou možnost, než si to oplotit a počítat buď s rozumem místních lidí, nebo s pokutou a odstraněním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 68.17 (?), 16.9.2018 11:56

Vprví řadě se podívej na uzemní plán obce Zda a co se kde plánuje a je naplánováno Lehce by se mohlo stát že se do budoucna plánuje zástavba cesty atd Dále zda tam nic nevede plyn elektrika telekom v zemi či se neplánuje vysoké napětí sloupy a pod. Svuj pozemek pokud máš všechny vyjádření mužeš oplotit a dát jen oznámení. Pak by nělo jít možnost změnit louku a využití na sad. Ne na zahradu ale jen sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.152 (?), 16.9.2018 13:26
Územní řízení, určitě - žádné "oznámení", bohužel. V rámci toho řízení můžete obhájit svoje důvody a dokázat případnou prospěšnost změnou "kultury" v KN a způsobu využití. Je jedno jestli sad či zahrada, i když sad bude znít extenzivněji. K výsledku se můžete odvolat atd. a SU to ví. Hodně zdaru, kdyby něco ještě můžu něco přidat. Tvořil jsem hodně územních plánů od roku 2001.__ K.z B.__ jinak zdravím Petře z H. A sem rád že sme ve shodě.😊 A chcu se zeptat jak vám dopadají ty mladé ořešáky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 132.141 (?), 16.9.2018 17:42

Ještě poznamenám - pozemek typu "sad" můžete mít až od určité velikosti, tuším, že 2500m2. Změnit ornou půdu na zahradu vám nepovolí - jednak zahrady už se obvykle povolují pouze v intravilánu, a navíc SÚ jsou v principu proti, protože na takovém pozemku si pak každý postaví boudu na nářadí, z ní chatku, chatu, a nakonec tam bydlí. A máte další osamocený barák u lesa, v loukách, což je špatně, téměř vždy proti přání obce a územnímu plánu.

(Ad. ořešáky - na jaře je seříznu a nechám obrazit za celoroční vydatné podpory konve. Pokud nevytvoří dlouhý silný výhon, pak už nemá smysl nic a na podzim je nahradím.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika