Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pročetl jsem si celou diskusi a nesouhlasím s několika názory.Zásadně nesouhlasím, že všechny stromy, co nejsou zdravé odstranit, záleží na míře poškození a onemocnění.V tom případě by opravdu ve městech byly pouze stromy mladé vysazené, jak tu někdo psal, nehledě na památné stromy, které se občas ve městech vyskytují.

Zde je zásadní problém-prevence.Stromy ve městech se většinou ošetřují zcela špatně bez znaku odbornosti, prostě nějak uříznout a hotovo.Nechápu, proč se vždy na podzim začínají prořezávat stromy-je to naprostý nesmysl, prořezávka se dělá zásadně na jaře, protože mráz poškodí hojivé pletivo a trvá mnohem déle, než se rána zavalí.Další věc-správné místo řezu-není víjímka najít ve městech a vesnicích na stromech 10-cm i větší věšáky neboli pahýly po uříznutí větve.Je to znak absolutní neznalosti, protože větev se řeže na větevním límečku-to je za..zduřelinou" těsně u kmene, ve kterém je nejvíce hojivého pletiva a pokud se řeže ve vhodnou dobu, rána se začne okamžitě hojit.

Významné poškození je způsobeno také zemními pracemi a opravami v blízkosti kmene-jsou významně poškozeny kořeny nebo kůra stromu.Je velmi vhodné mechanicky zabezpečit kůru proti poškození.Vhodné je,,obalení " kmenu do prken, ale je požeba mezi kmen a prkna vložit nějakou změkčující látku na rozložení tlaku od bednění, stačí staré hadry, sláma,vrstva kartonů atd, říká se tomu polštářování.Pokud k něčemu takovému dojde, je třeba učinit nápravné kroky, což se neděje, ještě jsem to nikde neviděl.Každé takovéto poškození vede dříve nebo později k napadení dřevokaznou houbou a tím pádem k vyhnívíní..

Na ulicích jsou k vidění stromy ohrožující bezpečnost mimořádným způsobem.Např. na nádrazí Praha Dejvice je po levé straně letní zahrádka přilehlá k hospodě.Je v příjemném prostředí pod vzrotlými kaštany-jírovci.Pokud se ale na určitý strom podíváme blíže, zjistíme rozvětvení kmenu ve výšce cca 1.5 m nad zemí a v tomto rozvětvení je slabá puklina táhnoucí se asi 50 cm pod rozvětvení-strom se při větru může rozlomit, následky v létě při plné obsazenosti si nechci ani domyslet, přitom by stačilo pouze svázat strom, aby se nerozlomil.Hned pod nádražím najdeme lípu, která má totálně vyhnilý kmen.Strom drží jen půlkružnice zbytku kmenu o tloušťce cca 5 cm.Tyto stromy mimořádně ohrožují bezpečnost.

Při průjezdem Prahou jsem viděl asi moderní řez stromů-nechat pahýl 4 m vysoký a ať to roste, ještě uříznutý na podzim.Tento pahýl obroste, ale za několik let vyhnije kmen a začnou padat větve, popřípadě celé stromy.Taktéž je to nemysl.

Někdy je problém úplně někde jinde-jiný vlastník pozemku.Děje se to často a je to např. na v obci a vlastníkem je správa silnic..Obec chce se stromy něco udělat, ale nemůžeJá osobně bych nejradší nechal zaplatit škody po pádu stromu tomu, kdo způsobil takovýto stav stromu.Stromy si zaslouží větší péči, mají nezastupitelnou funkci.

Láďa.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika