Jaké rostliny mohu pěstovat v jílovité/vápencovité půdě...



host - 239.170 (?) 
27.11.2006 18:06, zobrazeno: 14928x

Zdravím vás, měl bych prosbu. Na zahradě mám půdu těžkou - jílovitou s vyšším množstvím vápence. Mohli by jste mi poradit které jehličnany, listnáče ale i keře, rostliny a traviny mohu pěstovat a mít alespoň reálnou šanci, že nepojdou? Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 186.164 (?), 12.1.2016 13:15

Dobrý den,

řešila jsem stejný problém. Bydlíme SV od Brna. Těžká jílovitá studná půda není terno pro žádnou rostlinu. Každopádně bych navrhovala vytvořit minimálně dostatečné výsadbové jámy pro rostliny a půdu v nich trochu zlepšit.  

Obecně lze doporučit tuto zeminu vylehčit říčním pískem (já přidávala i písek klasický na stavbu - nikoli říční), přidat kompost, granulovaný hnůj, nějaký zahradní substrát či kvalitnější hlínu. Pokud to rostliny potřebují, tak je potřeba přidat i drenážní vrstvu z písku či štěrku - kupř. některé cibuloviny a na vlhko choulostivé traviny. S ohledem na zásaditost půdní reakce (lze to ověřit testovacím papírkem na PH reakci), pak zvolit i správné rostliny. Samozřejmě je důležité respektovat orientaci pozemku ke světovým stranám a zastínění stávajícími stromy apod, jakož i množství srážek apod.

Nejsem zahradní architekt, ale obecně jsem volila spíše listnaté keře a stromy, protože na náš pozemek pronikají srnky a jehličnany dost likvidovaly okusem... Z jehličnanů mi přežívá tis (ale i ten mírně okusují), jalovec a nějaké zakrslé tůje. Takže k listnatým keřům a polokeřům:

Na živý plot - ligustrum ovalifolium - ptačí zob vejčitolistý - v mírných zimách neopadá, snese slunce i stín, roste celkem rychle. Je poznat, pokud roste ve vykopaném rigolu s dobrou hlínou a na vrstvě uleželého kravského hnoje. Část plotu, který je vysazen jen do jam (hnojivo s pomalým uvolňováním živin, peletkový hnůj a substrát) je o cca. 1m nižší než stejně starý plot vysazený do rigolu a právě na ten hnůj.  Pozor nejedlé mírně jedovaté bobule, ale při zatřihování kvete a následně plodí minimálně! Sama mám děti a zatím s pojídáním plodů nemáme problémy.

V části pak máme živý plot z habrů - nenáročné, snesou i těžší půdu a zastínění.

Na svazích se nám velmi osvědčil skalník - slunce až polostín - konkrétně se jedná o cotoneaster dammeri var. coral beauty. Je stálezelený, na jaře hezky bíle kvete, velmi rychle se rozrůstá a dobře zpevňuje svahy, které se jinak velmi obtížně udržují. Pozor má nejedlé bobule na podzim a v zimě - hezky červené. Malá jednu ochutnala, ale nijak jí to nezachutnalo a už plodům nevěnují pozornost.

Další keře, které mi celkem přežívají:

Lonicera nitida - opět stálezelná snese i stín a dá se dobře tvarovat řezem a lze ji užít i na nižší živé ploty

komule Davidova - budleia Davidi,(motýlí keř) hezky kvete v létě. Na jaře se seřezává

hlohyně - nenáročná, trnitá, nejedlé bobule oranžové až červené barvy, stálezelená, snese i stín

bobkovišně - stálezelené

caryopteris  - na jaře seřezávám, v pozdním létě hezky modrofialově kvete

vajgélie = weigelia

trojpuky - deutzia

mochny - keřovité formy

velmi dobré zkušenosti jsme pak učinili i s tavolníky - spirea - existují v celé řadě výšek, barev květů a dob kvetení

berberis - dřišťál - celá řada kultivarů - ale jsou trnité, některé z nich jsou stálezelné, ale živé ploty z nich nedoporučuji, protože při jejich trnitosti se obtížně zasřihují. Navíc rány způsobené jejich ostny se pomalu hojí.

buxus, event. by se tu dařilo i brslenu (eonymus), ale ten chutná srnkám, takže po druhém okousání vysazených keřů jsem zachráněné keře rozdala známým a přestala ho na zahradě vysazovat.

Na svazích při vylepšení půdy hlavně pískem a nějakým substrátem pak na zásadité půdě pěstujeme i levanduli (polokeř) nejlépe přímé slunce - je levná, stálezelená, odolná, krásně kvete a voní (pozor, někomu není její vůně příjemná), je však potřeba ji 1x ročně sestříhnout pro udržení kompaktního tvaru (já to dělám po odkvětu v srpnu, někdo doporučuje sestřih až v dubnu, ale mě se to takto osvědčilo). A dále se zde za podobných podmínek na jižních a západních svazích daří i šalvěji a různým jejím kultivarům s barevnými listy.

Z květin pak pěstuji - opět při zkvalitnění hlíny ve výsadbové jámě: pivoňky, růže (opět nutné zkvalitnění hlíny ve výsadbové jámě),  kosatce tě, se ti velmi daří, srdcovku, iberku - stálezelená, hostu, nevěstin závoj, sasanky, tulipány (drenáž a písek), modřence - ty jsou velmi nenáročné, vysoké floxy, podzimní astry (aster novi belgium), anafálky - velmi se rozrůstají. Na vlhčím a zastíněnějším stanovišti se daří i mátě (doporučuji omezit její růst kyblíkem či květináčem bez dna) a meduňce. Dále z podzimních květin pěstuji i chryzantémy, ale tam doporučuji zimní přikrývku a dostatečnou výsadbovou jámu s drenáží z písku. I tak se mi stane, že některé kupované kultivary chryzantém nepřežijí zimu. Z okrasných trav se docela daří kostřavě medvědí. Vousatec - pennisetum potřebuje dostatek drenáže, a pak tu mám ještě pár vyšší travin, ale těm jsem přidala drenáž a zasadila je do trávníkového substrátu.

Z jedlých keřů doporučuji černý jeřáb - arónii, rybízy - spíše na kmínku, angrešt, jostu, kamčatské brůvky, velkoplodý dřín, rakytník apod.

Stromy pro těžší půdy - tak ty se dají nalézt v encyklopediích a doporučila bych vycházet z rozměrů zahrady a velké stromy jako jasan a ořešák apod., bych doporučila jen pro opravdu velké zahrady. Také doporučuji zohlednit při výběru stromů i případné pylové alergie v rodině. U ovocných stromů se příliš v těžkých studených půdách nedoporučují zákrsky či čtvrtkmeny, ale spíše polokmeny a vyšší. 

V případě, že by se jednalo o značně zásaditý pozemek, tak bych určitě nevysazovala kyselomilné rostliny - typu pěnišníky, azalky, zahradní borůvky, brusinky apod.  U hortenzií bych se snažila vylehčit půdu a snížit její zásaditost - rašelinou, substrátem pro azalky a pěnišníky - rododendrony apod. a zvolila bych raději polostín.

Jinak lepší informace asi poskytne v tomto směru odborná literatura v sekci zásadomilné rostliny či rostliny pro těžké půdy. Vždy je pak třeba při volbě konkrétního stanoviště respektovat požadavky rostliny  - vlhké stanoviště vs. suché a slunce, polostín či stín...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika