My z nížin nemáme ani ponětí jak to u Vás ve středních a vyšších polohách vypadá. Ale za to umíme pěstovat rajčata což o Vás nemohu říct, protože jste zatím svému kolegovi z vyšších poloh nic neporadil. Možná se mu nějaká rada od nás bude hodit. Vrátím se k tomu Stupickému polnímu ranému. Je obvyklé, že na začátku sezóny se tato rajčata trhají aniž by byly zcela zralé, uloží se v místnosti, kde plně dozrají. Chuťově nelze rozeznat, ta která mezitím uzrála na rostlině a ta, která uzrála doma v místnosti. Utržením se urychlí zrání ostatních rajčat na rostlině. Takto lze trhat rajčata během celé sezóny a dosáhnout tím větší úrody. Také takto múžete urychlit zrání nasazených rajčat na konci sezóny. Dozrávat můžete všechny větší odrůdy, jen cherry rajčata mají pokud jde o dozrávání poněkud jinou genetickou výbavu, jak je utrhnete tak zůstanou, podtržené nikdy plně nevyzrají. Ne plně uzrálá rajčata můžete na konci sezóny nechat postupně dozrávat na zahradě nebo doma, do nejlepší chuti dojdou velká bifteková rajčata. Rychlost dozrávání lze regulovat teplotou. Na přiloženém obrázku jsou dvě bifteková rajčata utržená nezralá 12.10.2015 (před dvěma měsíci) fotografovaná dnes (barvy na fotce úplně neodpovídají barvám ve skutečnosti- u nás celý den zataženo a blesk nemám). Ale můžete mně věřit, že tak chutná rajčata dnes v obchodě nekoupíte.
Vladimír
PS.:To bylo k příspěvku 142.27