Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Zakalená slivovice

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Ano, někdo z patriotismusu po svých předcích..., host, 22.12.2016
Ano, nepovedené výrobky ze svého okolí jsem skuteč..., host, 21.12.2016
Ano, nepovedené výrobky ze svého okolí jsem ..., host, 18.12.2016
Nevěřte všemu, co čtete. Tuky, včetně těch m..., host, 17.12.2016
Zřejmě jste nepředělával nepovedené produkty..., host, 17.12.2016
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
19.12.2009 22:01, počet návštěv: 160250
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, z pálenice jsem dostal slivovici mírně zakalenou s bílo modrým jakoby kouřovým nádechem. Prý by to mohlo být tím, že v kvasu bylo více zbytkového nevykvašeného cukru a zakalení by se mělo časem ztratit. Máte s tím někdo zkušenost? Slivovice má 57,5% Dějuji Zdenek

Připojit reakci   
   

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
20.12.2009 7:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moje zkušenosti na něco takového jsou: mírný zákal se za čas odstraní sám.S obsahem cukru to nespojuji, spíše s vodou na ředění.   AB

Připojit reakci
      

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
20.12.2009 11:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky. Vše co jsem k tomuto dohledal se většinou týkao ředění měkkou vodou  (viz jiné diskuse zde). Narazil jsem ještě na článek, ze kterého mi vyplývá, že vliv by na toto mohlo mít oddělování frakcí, kdy "dobíhající podíl se ohlašuje poklesem stupňovitosti a mléčně zakaleným destilátem". Každopádně pálím už asi deset let a nikdy jsem slivovici zakalenou nedostal. Zdenek

Připojit reakci
         

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 0:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mne se včera stalo to same. 21 litru hruskovice s opálovým zákalem. Zadne redeni. Mohl to nejak zdrbat palic? A to hlavni - ztrati se to? Nebo se to vysrazi a klesne to ke dnu? Palic tvrdil ze to hrusky delaji a ze se to do 14 dni ztrati. Bylo to moje prvni paleni, takze jsem z toho na vetvi. Prosim vi nekdo proc k tomu doslo, aby se to neopakovalo? Diky. Winkler
Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.180.197 (?)
22.12.2009 1:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzpomínám si, že jsem stejný problém řešil s chemikářem na střední škole a jeho doporučení bylo přefiltrovat přes filtrační papír. Tehdy to opravdu pomohlo. Ale nevím, jak je to s dostupností filtračního papíru dnes .

Zkuste to a dejte vědět.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nu, 21 litrů pálenky bych přes filtrační papír překapávat nechtěl.
Přiznám se, že se mi to v palírně ještě nestalo. Dřív se mi občas pálenka zakalila při ředění studniční vodou, ale i ten zákal časem vymizel.

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


Lada4 (8) - xxx.xxx.128.84 (?)
5.1.2010 21:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý a rychle čistící filtrační papír je na mléko. Používají ho v kravínech, mlékárnách nebo sýrárnách.Na destilát je perfekní.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.255.189 (?)
3.4.2011 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jste velmi blízko

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
22.12.2009 8:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Říká se také, že to dělají slabší kvasy.Jak silný jste měl tzv."leiter",t.j.jakou průměrnou koncentraci naměřili po prvním procesu(pokud byl použit starý postup pálení a přepalování)?  AB

Připojit reakci
               

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.176.7 (?)
22.12.2009 9:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Diky za reakce. K tomu kvasu: koncentrace merena nebyla, hrusky dokvasily asi v puli listopadu (skraloup se ponoril) a kvas stale hezky vonel a vypadal slibne. Bylo ho asi 220 l a z nej nateklo 21 l/55.5. Tesil jsem se na vysledek a ted jsem slusne receno zklamany. Palirna byla moderni.
Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.47.69 (?)
22.12.2009 11:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, taky jsem měl párkrát zakalenou hruškovici. Palič říkal, že se to občas stává, ale neřekl proč. Po čase se to zakalení stratilo:-)

Připojit reakci
                  

Zakalená slivovice


Miloš Vysloužil (14215) - xxx.xxx.65.50 (?)
22.12.2009 13:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli je pálenka chutná - voní a neškrábe, nebuďte zklamaný. Patoků, které jsou cítit kdečím, škrábou v krku a bolí po nich hlava, vídáme kolem sebe plno a jsou přitom čiré jako křišťál.  Skutečně dobrá hruškovice je, s ohledem na choulostivost hruškového kvasu,  poměrně vzácné pití.  

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.234.150 (?)
22.12.2009 16:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám tu dobrou zprávu. Zakalená slivovice se po třech dnech v otevřeném demižonu sama vyčistila. A navíc bych řekl, že letošní má lepší vůni a chuť než loňská "nezakalená".  Zdenek

Připojit reakci
                     

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
29.11.2010 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to přesně tak, nicméně čerstvé destiláty škrabou všechny, až časem se "zakulatí". Ovšem zakalený destilát cosi signalizuje a na filtraci moc nevěřím, protože to je operace na oddělení jakýchsi pevných podílů od kapaliny, ale zákal vzniká obecně ve chvíli, kdy se do vodně-alkoholického prostředí dostává komponenta, která není rozpustná v tomto prostředí, připusťme 50%- ního lihu. V případě hruškovice je to zcela zaručeně octan ethylnatý, který je v hruškovém lajtru, lutru, na Slovesku vodky, bohatě zastoupen, a pokud není dobře oddělen je zodpovědný za zákal a bolení hlavy. Jak se dá oddělit?  Neradím přidávat vápno do lutru, o tom tu je na portále "Vápno do kvasu" rozsáhlá diskuse. Problém je především v tom, že zmýdelnění na octan vápenatý je doprovázeno i likvidací velmi cenných amylacetátů, které jsou přítomny v koncentraci nižší než-li 0,1 % a také jiných stopových, vonných sloučenin. V úvahu připadá jedině pozorné a hlavně pomalé odebírání úkapů při minimálním příkonu energie do vařáku, ovšem na to nemá palírník nikdy čas. Prostě během několika min. max 10 "natočí litr předků", prohlásí, že je hotovo a že se bude brát jádro. Důsledkem je pak neúnosně vysoká koncentrace octanu ethylnatého v destilátu, ve vůni takový destilát neuráží, ale ta rána po večerní konzumaci! Také je pravda, že se časem tyto destiláty vyčeří, vysvětlit to neumím, ale určitě to souvisí s rovnovážnými vztahy, které se časem ustavují v systému voda- etanol - octan ethylnatý. Pan dr. Vysloužil má pravdu, opravdu dobrá hruškovice je vzácné pití. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Zakalená slivovice


host - xxx.xxx.78.64 (?)
15.1.2010 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kurec s tím jsem bojoval taky když jsem začínal občas se mi něco skalilo a to ještě před zřezením. časem jsem přišel na závadu všechno dělal cladič jakmile mi vyskočila teplota kořalky na výstupu s něj nad 20 stupňů celsia pozoroval jsem mírné kalení.teď to udržuju pořád na 18 stupních a nekalí se to nikdy, je fakt že mám o třetinu větší spotřebu chladící vody ale výsledek je jednoznačný.Dále se také může destilát kalit rychlostí pálení, pokud v palírně spěchají, doporučuji ji změnit za jinou.Logicky - destilace je změna kapalného skuopenství na plynné a následného sražení chladem zpět do kapalného, tímto spůsobem se pevné látky nemohou dostat do destilátu. Takže zo to může palírna která má buď špinavý aparát, nebo nedestiluje ale spíš sublimuje

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenie z exotickeho ovocia625.1.20173367
Čo s pálenkou nižšej kvality823.1.2017618
Poslední frakce destilace kvasu - využití?723.1.2017661
Kvas Oskoruse5923.1.201748196
Dřevo do destilátu2117.1.20178593
Pálenka z dýně4317.1.201725854
Vymrazování916.1.20171108
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201766020
Kvalita domacej palenky1209.1.201724828
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171466
drtič na ovoce3927.12.201698464
Domácí ořechovice9027.12.2016136265
Množení turbo kvasinek1322.12.20161217
Zakalená slivovice16422.12.2016160251
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610128
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201640187
Odkalovač na koloně?411.12.20161022
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016581
Nahořklá slivovice6823.11.201649413
Jak zakopat slivovici4622.11.201635775
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163093
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161103
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016746
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614090
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161265
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161010
Proč tolik cukru38.11.20161116
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161092
Výběr domácí pálenice43.11.20161498
Náhrada škody od pálenice253.11.20165177
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161031
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.2016833
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20163797
Síra ve vínovici531.10.2016871
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161041
Tatratea jak na to?1530.10.20162391
Fleret 627.10.20161148
Špatný kvas? 626.10.20161990
Ktorú slivku vysadiť kôli slivovici 2221.10.20164987
Hruškový kvas z neskorých odrôd7213.10.201634333
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře24.1.2017
Generátor kouře22.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Uzeni bucek12.1.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů