|
Zakalená slivovice
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 29.11.2010 17:38
Je to přesně tak, nicméně čerstvé destiláty škrabou všechny, až časem se "zakulatí". Ovšem zakalený destilát cosi signalizuje a na filtraci moc nevěřím, protože to je operace na oddělení jakýchsi pevných podílů od kapaliny, ale zákal vzniká obecně ve chvíli, kdy se do vodně-alkoholického prostředí dostává komponenta, která není rozpustná v tomto prostředí, připusťme 50%- ního lihu. V případě hruškovice je to zcela zaručeně octan ethylnatý, který je v hruškovém lajtru, lutru, na Slovesku vodky, bohatě zastoupen, a pokud není dobře oddělen je zodpovědný za zákal a bolení hlavy. Jak se dá oddělit? Neradím přidávat vápno do lutru, o tom tu je na portále "Vápno do kvasu" rozsáhlá diskuse. Problém je především v tom, že zmýdelnění na octan vápenatý je doprovázeno i likvidací velmi cenných amylacetátů, které jsou přítomny v koncentraci nižší než-li 0,1 % a také jiných stopových, vonných sloučenin. V úvahu připadá jedině pozorné a hlavně pomalé odebírání úkapů při minimálním příkonu energie do vařáku, ovšem na to nemá palírník nikdy čas. Prostě během několika min. max 10 "natočí litr předků", prohlásí, že je hotovo a že se bude brát jádro. Důsledkem je pak neúnosně vysoká koncentrace octanu ethylnatého v destilátu, ve vůni takový destilát neuráží, ale ta rána po večerní konzumaci! Také je pravda, že se časem tyto destiláty vyčeří, vysvětlit to neumím, ale určitě to souvisí s rovnovážnými vztahy, které se časem ustavují v systému voda- etanol - octan ethylnatý. Pan dr. Vysloužil má pravdu, opravdu dobrá hruškovice je vzácné pití. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 194.50 (?), 30.1.2020 21:46
Zdravím chlapi,
pro všechny z vás, co mají zkušenosti s pálením. Ať už se vám pálenka zakalila z nedostatečného chlazení při pálení, nebo při ředění, nejlepší co můžete udělat je, nechat ji překapat přes živočišné uhlí. Můj tatínek je chemik a když mi tohle poradil, vzal jsem trychtýř, do něj vložil filtrační sáček na kávu, nasypal rozdrcené živočišné uhlí a vložil ještě jeden filtrační sáček. Pokud dáte dostatečné množství uhlí, dostanete ze zakalené slivovice křišťál, který pohladí dušičku a vžene slzičky radosti do očí. Jen dodávám, je lepší nejprve zlehka uhlí prolít čistou vodou, protože může být začátek kalný a černý, to po chvilce zmizí a naprosto se vše srovná a mít trpělivost, opravdu to uhlím jen zlehka prokapává. Nicméně výsledek opravdu stojí za trochu trpělivosti, takže hodně štěstí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.242 (?), 9.10.2021 13:48
Souhlasím s panem Kamilem ale muže se zakalit příklad když pálíte male množství 50 l kvasu a po vypálení lajtr zředíte vodou na koncentraci pod 20% (z důvodu malého množství lajtru na přepálení) tak po přepálení na hotovo můžete mít mírně zakalený destilát 58% ale po určité době se to stratí, takže stoho vyplívá že zakalení slivovice není jen důvod velkého podílu dokapu nebo vodou na ředění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
|
|
|
|