Palenica &kolona



host - 194.234 (?) 
28.11.2013 9:19, zobrazeno: 9260x

Dobry den.Popisali by ste mi niekto aky je rozdiel medzi palenicou a kolonou a na akom principe pracuju?Dakujem Miroslav.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 28.11.2013 10:15

Kolona je druh destilačního přístroje, pálenice je instituce (prostor, místnost, firma), kde se destilují ovocné kvasy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 23.89 (?), 28.11.2013 12:33

No myslím. že tazatel, se chtěl dozvědět i něco jiného... než tuto stručnou definici.

Takže ještě jednou - za pálenici (či "palírnu"), mimo nahoře uvedeného, kde chybí ještě slůvko "pěstitelská", je považována převážně aparatura na jednoduchou destilaci, tj. sestava : kotel, přestupník (někdy s deflegmátorem) a chladič. U tohoto procesu se musí destilovat dvakrát.

Co se týče "kolony" - může to být v hovorovém podání jak jakáko-li aparatura na destilaci (tj. jak jednoduchá destilace, tak i destilace s rektifikační zesilovací kolonou, kde se přepaluje jen jednou), a nebo jen její zesilovací část, tj. nástavba nad kotlem se třemi zesilovacími patry, nebo jejich "ekvivalentem" v náplňovém provedení.

Mluva palírenská, zvláště lidu obecného, toto dost zkresluje. Nejlépe je si o tom něco přečíst z odbornějčí literatury, dnes již dostatečně dostupné, některé tituly si lze stáhnout z netu.

Přeji hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 114.6 (?), 28.11.2013 12:43

Kolona-díl, nebo soubor dílů poskládaných za sebou na aparátu.Kolonou proudí alkoholové výpary, které se dále zpracovávají než doputují ke chladiči.

Pálenice-prostor, místnost v palírně, nebo se tím slovem někdy označuje aparát samotný.

Páleník-pracovník palírny, který pracuje v pálenici.

Palírna-instituce, firma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 29.11.2013 21:23

Kolona destilační aparatury je umístěna mezi vařák a deflegmátor, v modernějším pojetí mezi tzv. hlavu kolony. Je to v podstatě trubka jejíž průměr zhruba odpovídá 10 % průměru vařáku a je vyznačená tím, že její vnitřní povrch je významně zvětšen. Toho se dá dosáhnout vnitřní vestavbou např. vlnitých plíšků, v případě tzv. provarových kolon přímou výrobou sklopných pater, povrch se dá také zvětšit vyplněním této trubky inertním materiálem, tzv. Rachigovými či berlovými sedly jejichž obecně průměr je asi 10% průměru trubky. Je to jediné pracovní místo v destilační aparatuře, vše ostatní jsou přídavná zařízení, která výslednou kvalitu destilátu ovlivňují jen velmi málo. V této trubce (KOLONĚ) se potkává kapalná a parní fáze a vytvářejí se zde rovnováhy mezi těmito dvěma skupenstvími, takže kapalina přechází do parní fáze a naopak. Definice počtu pater kolony se také od těchto rovnováh odvíjí takže: Jedno patro kolony je taková délková míra této trubice, kde k této rovnováze dochází. Všimněte si prosím, že přírodě je úplně jedno, kolik strojaři na této trubici vyrobili umělých pater, obvykle vyrobí tři a bláhově si myslí, že na těchto "chlívečcích" jim bude příroda skákat. Starou belu!! Důsledek? Proto je tolik nepitelných destilátů mezi lidmi. Nemyslím si, že je v naší zemi dostatečný počet lidí, kteří s ději, které v koloně probíhají umí komunikovat, ale kolonu uvidíte v kdejaké palírně. Samozřejmě, že ji mají, ale je to samé, jako kdybyste kupovali formuli jedna člověku s mokrým řidičákem. Je to pro drtivou většinu páleničářů naprostá terra incognita, prostě místo, kde se dějí tajemné věci.Také jsem se zmínil o hlavě kolony. To je zařízení, které ke koloně patří a je to v podstatě dělič toků. Tedy dá se na ní nastavit, co si ze zařízení odebereme a co pošleme zpět, abychom zajistili výše citovanou rovnováhu. Deflegmátor to moc neumí. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
SOSNA - (17) - 125.90 (?), 10.1.2014 17:10

mohu dát kolonu nebo deflegmátor mimo střed vařáku?  Ve středu zabuduji míchadlo a deflegmáttor dám bokem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 62.235 (?), 11.1.2014 15:57

Ano mám to taky tak a funguje to skvěle

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika