Já jsem pálil oskoruše koncem roku (28.12). Nasbíral jsem asi 80 l, přidal 0,75 kg cukru a napálil jsem 11,5 l oskorušovice – zředěné na 49%. Tuto pálenku jsem zkoušel pálit poprvé, zatím jsem pálil pouze z tradičního valašského ovoce - trnek, jablek či mirabelek. Překvapilo mne tedy, když jsem po nějaké době začal z kvasu cítit ostré až štiplavé aroma. Nikdy se mi nic takového nestalo. Zvažoval jsem zda mám do pálenice vůbec jet. Nakonec jsem se rozhodl to zkusit, ale moc naděje jsem do toho nevkládal. Myslel jsem, že kvas chytl octové kvašení. Když jsem kvas nakládal, ještě mne napadlo kýbl hustého kvasu shora hodit na hnůj, zdálo se mi, že ten zbytek není už tak cítit. Nakonec jsem příjemně překvapený. Pálenka krásně voní, je jemná, není v ní cítit nic, co by nemělo. To mi potvrdili i všichni, kdo koštovali. Stalo se někomu z vás něco takového? Nedokážu si vysvětlit, co jsem z toho kvasu cítil. Pokud by proběhlo octové kvašení, tak by to přece muselo být poznat na kvalitě i na množství.