množení ořešáku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
21.6.2010 9:14

Abych řekl pravdu, trochu se mi to nezdá. Když kořeny rostou slaběji, tak prostě nadzemní část poroste taky slaběji a ne že poroste bujně (z čeho asi?) a pak odumře. To je proti biologickým zákonům.
   Pravda, zahradnící tvrdí, že nařízkovat (či jinak vegetativně rozmnožit) lze prakticky každou dřevinu.   Sám si ale myslím, že s hřížením ořešáku budou problémy  (jsou i s roubováním). Pokud ale nová rostlinka kořeny vytvoří,  nemyslíjm si, že zajde proto, že kořeny porostou málo.
   Ostatně - štěpování bujných odrůd na zakrsle rostoucí podnože je běžnou praxí. I Kardinál žíhaný či Boskoopské na M9 poroste. Sice budou problémy s vyvracením či zlomením pod místem štěpování, ale díky slabým kořenům strom neodumře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
aurecon - (22) - 186.139 (?), 21.6.2010 10:13
Nám se ořešák rozmnožil tak, že prostě vedle velkého stromu se asi vysemenil či rozvětvil nový ořešák. Jak přesně k tomu došlo nevíme, protože je pod zemí, ale vypadá to, že jde jakoby z toho hlavního kmene, tak uvidíme za pár let. Jen nevíme, zda ho už nějak oddělit či co.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 21.6.2010 16:14
Pane Vysloužile, to co jsem uvedl, platí jen pro některé rostliny.Většina rostlin se samozřejmě s rozdílným růstem podzemní a nadzemní části bez problémů vyrovná.I když, bujně rostoucí jabloň na hodně slabé podnoži dělá vždy problémy.Musí se pravidelně udržovat řezem-právě zkracovat nadzemní část- a ani životnost není bůhvíjaká. P.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika