Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  61,  62,  63,  64,  65  >   
                     
host - 56.103 (?) 
4.11.2015 13:03
Ale proc hned tak agresivne. Snad neni problem precist si konkretni zkusenost jineho cloveka, ktera se tyka toto o cem to tady je. Tedy rycu a ryti. Vzdyt i to je jeden z moznych vysledku uvahy. Muze vam vyjit, ze utracet za jiny ryc je nesmysl, radeji si poridite stroj a ty kousky co zbudou poryjete tim starym. Cili mozna nejde o to jestli ryc takovy nebo makovy, ale treba taky zadny. Ja treba znam starsiho pana, dlouholeteho uspesneho zahradkare a chovatele, ktery kdyz si na svou vari koupil rotavator, prestal ryt uplne. Spokojene popisuje, jak za tim jenom chodi a ma vystarano. Dela to tak, ze na podzim s tim zapracuje hnojeni, treba hnuj, kompost nebo i zelene - horcici a na jare znovu dukladne promicha, nakypri. Kdyz mate slusnejsi motor, bez problemu zpracujete 20cm i vic do hloubky. Tolik mate sypke, provzdusnene dokonale promichane hliny na cele zahrade. To zadnyma hrabema, kopacem, motykou,... nejde zvladnout. Jedna pani u nas si zas koupila maly elektricky bazmek v Lidlu. To je jenom na takove povrchove smrdlani, ale zase - nemuze si to vynachvalit. Ma letnickovou zahradku pred okny do kuchyne. Na jare natahne z okna prodluzovacku a s tim smesnym strojkem si sama s minimalni namahou ze zryte hliny pripravi krasne zahonky. Nic ve zlem, cest vasemu usili s rycem, ale snad se muzete seznamit i s jinymi nazory na vec. Muj nazor je, ze nejlepsi ryc je takovy, se kterym se nemusi ryt a pritom je prace hotova.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 35.93 (?), 4.11.2015 13:27

Znam jine nazory na vec i jine radilky - jeden muj kamarad ma take jen malou predzahradku, kde pestuje par rajcat, jinak nic. Jak mi rikal - prvni vec, kterou by udelal na mem miste - zmechanizoval by ryti. Ach jo, to asi bude nejaka velmi rozsirena a nevylecitelna dusevni porucha.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 4.11.2015 15:31

Vše je věcí názoru, znalostí, zkušeností a samozřejmě také lenosti. To, že někdo v určitém čase, mezi jiným používá rýč, je podle vás nevyléčitelná duševní porucha, je tak trochu na hraně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 4.11.2015 18:58

Docela chápu někoho, kdo už nemůže rýt, že si pořídí techniku, která to za něho obstará. Může si také někoho najmout kdo za něho zorá, ostříhá stromy, zasadí keře a nové stromky dokonce mu může zasadit i koupenou přísadu, posekat trávník, který mu vysadil, atd. Potom pro něho zbývá jen se dívat z okna jak to roste, projít se po zahrádce, napsat něco na internetu případně přidat pár fotek a jestliže je VIP osobou tak se i pochlubit v televizi. Tak to můj ideál není.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 4.11.2015 19:20

Vladimíre, tak daleko jsme ještě nedošli a přál bych si, aby mi to ještě nějaký ten pátek vydrželo, samozřejmě to přeji ostatním postarším zahrákářům,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 181.165 (?), 5.11.2015 9:47
To je ale oskliva demagogie. (Naklonena rovina, se tomuto diskusnimu stylu myslim rika.). Rec je jen o usetreni si te nejnamahavejsi prace prave proto, aby zbyly sily a cas na to, co Vas na zahrade bavi. To je vsechno. Tak jako ten, co misto orani ryje jen kvuli tomu neni hlupak, tak ten, co misto driny pouzije stroj neni lenoch. Kdo dre kdyz existuje moznost jak se tomu vyhnout a venovat sve schopnosti necemu, co opravdu vyzaduje lidsky pristup snad musi mit zavazny duvod. Napr. nema dost penez, aby koupil stroj nebo zaplatil sluzbu. To je pochopitelne. Znovu radsi opakuju, ze jde o vetsi rozlohy. Vazne me prekvapuje, jak tuhy odpor muze vyvolat na prvni pohled tak samozrejma a logicka myslenka, jako je nechat tezkou mechanickou praci, ktera nevyzaduje zadne mysleni strojum. Na vetsich rozhlohach je proste uvazovani o tom jaky koupit novy ryc v podstate bezpredmetne. Dreli jste se se starym, budete se drit s novym.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 5.11.2015 10:15

Těch důvodů je víc. Ten největší, je ovšem pro téměř všechny účastníky nepochopitelný, přestože jsem se o něm mnohokrát zmiňoval. Další důvod je, že to považuji za sport, u kterého nemusím na nic myslet, vyměřené to mám již dávno, nyní natáhnu pouze provázek a jedu, samozřejmě v možnostech těla, které neni nejmladší. Další důvod je vnitřní uspokojení, či radost z toho, že to ještě dokážu. A v neposlední řadě, je to také o kvalitě odstavené práce. Samozřejmě, že techniku, mám také. Menší část ryji a větší orám. Dřít se do úmoru nehodlám, ale používat nástroje jako je kosa, hrábě, motyka, Martínkova plečka, či rýč mi nečiní žádné potíže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 6.11.2015 0:37

Opravdu je to ošklivá demagogie. Radíte používat mechanizaci a vlastně ani nevíte, jaké plochy obdělávám a ani netušíte, že by mně ty Vaše stroje byly k ničemu. Vaše názory vypadají jako chytré, ale jen vypadají, asi je máte vyčtené z nějakých knih. Klidně se věnujte tomu co vyžaduje lidský přístup (stejně by mně zajímalo, co je to za činnosti)  a předzahrádku si nechte od někoho zorat traktorem. Nevím sice jak ji máte velkou, ale proč bych Vám neporadil. Přece nebudete plýtvat silami na rytí předzahrádky. Není nad to dobře poradit.

                    Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.146 (?), 6.11.2015 7:27

Pořád se tu probírá jen rytí, ale to by byl rýč používán asi měsíc v roce. Osobně považuji rýč za univerzální zahradní nástroj, sloužící k vyrývání rostlin, jam, provádění terénních úprav. Na to vše je Fiskars velmi vhodný. pokud někdo touží po kovaném rýči má na výběr z několika možností (stačí do Seznamu zadat "kovaný rýč"). Kdo ryje upravený pozemek dřevěnou násadu většinou nezlomí. Fiskars trubka vydržela i páčení a hrubou sílu. Vzhledem k prohnutí pracovní části je fiskars nevhodný na zarovnávání okrajů trávníku a trochu horší na dělení trsů. Osobně jsem velmi spokojená. EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 6.11.2015 8:29

Milá zlatá EM, nikdo vám nebrání považovat „rýč“, za univerzální nástroj, ale je to velká chyba. Vše co má jakkoliv zahnutou násadu není rýč, ale lopata. Tomu, kdo touží po kovaném rýči, tak mu ho český vyhledavač nenajde, protože jednoduše v česku není. CZ vyhledavač, vám předvede jen kousky různě tvarovaného plechu, což neni kovařina, ale lisařina, což je obrovský rozdíl, dovolím si to tvrdit, protože jsem trochu do problematiky tváření kovů zasvěcen. Když budete chtít rýč, rycí vidle či lopatu, vyrobené kováním z jednoho kousku ustřiženého sochoru, tak musíte za Canal, tam je, pokud se nemýlím jediná firma na světě, která tímto způsobem tyto ruční nástroje vyrábí.  Že se vám špatně zarovnávají trávníky a špatně dělí trsy, se nedivte, protože nepoužíváte správný nástroj, protože to děláte lopatou. Na jmenované práce, si milá zlatá, musíte opatřit okrajovač trávníku. Nepoužívejte univerzální nástroje, protože jsou to nástroje jen pro brouky Pytlíky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  61,  62,  63,  64,  65  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika