Obyčejný rýč vs. Fiskars



   Předchozí příspěvky  |  <  51,  52,  53,  54,  55  >   
                     
host - 243.18 (?) 
28.2.2015 21:23

to co je v lidli je konkretne toto:

Gärtnerspaten rostfrei

Grabegabel rostfrei

Schaufel Edelstahl mit Stiel

naradie vyzera solidne, najma vidly, rucka by si zasluzila este raz prelakovat... som zvedavy na rozdiel oproti fiskarsu, ale testovanie ryla pride az na jesen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 23.10 (?), 7.10.2015 17:36

Rád bych si udělal radost a přestože mám rýče nejméně 4 (zahrada + chalupa, solidní je jen jeden), zvažuji koupi Fiskars Xact špičatý L. Měl jsem ho však v ruce pouze v prodejně a pocitově mi trochu vadí 2 věci - proto se ptám majitelů na zkušenost:

1) je poměrně těžký a pokud mi má nářadí ušetřit práci, může hrát několik set gramů navíc oproti klasice s dřevěnou násadou při několikahodinové práci roli, kterou nevyváží ani kouzla s tvarem, ergonomií, tuhostí...

2) Většinou ryju na podzim, kdy je už dost zima, často začíná mrznout a rýč má spodní část kovovou, znamená to tedy automaticky potřebu mít rukavice oproti dřevěné násadě?!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 7.10.2015 20:04

Radost si můžete udělat čímkoli. Rýč Xact nevlastním, ale měl jsem ho ve svých ručičkách.

1) těžký je, upustili od velkého úhlu sklonu čepele vůdči násadě. Mám dojem, že sklon se vyrovnal s klasikou, to je rovná násada a čepel s velmi malým odklonem. Ta roura nekruhového profilu, je přeci jen na ohyb penější. Dole je naohýbaná tak, aby se mohla k čepeli přivařit. Plastový nástavec se jim zjevně moc nevydařil, protože jsem viděl rýč před domem celý v jednom kuse, ale o den později, se nalézal na stejném místě, ale ve dvou kusech. Kladně se dá hodnotit protiskluzové provedení nášlapných plošek.  Tloušťka čepele je pro tuhost limitující. Pořídil jsem si tento nástroj velmi lehký s dřevěnou násadou, kde tloušťka čepele je na hranici. Rytí průběžně zpracovávané půdy jde fajn, ale tam kde je půda ulehlá a při letošním suchu velmi tuhá, si čepel při penetraci dělá co chce. Chtělo by to aspoň trochu vody.

2) ryjte včas. Rytím by jste neměl do půdy zapravovat sníh a když je zima, tak budete potřebovat rukavice vždy. Zlé je, když je vlezlá zima a bláto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 23.10 (?), 7.10.2015 21:12

Nj, zpravidla ryju, až je záhon prázdnýsmiley - a řada plodin zůstává až do zimy. Zatím jsou na záhonech rozmístěna stále dozrávající rajčata, hokaida, ředkvičky, papriky...

Sucho máme takové (všechny deště jdou jaksi kolem a od začátku srpna spadlo snad 10mm), že jsem na sázení borůvek vytáhl krumpáč a záhon, který se chystám připravit na česnek, jsem minulý týden půl hodiny kropil postřikovačem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 73.186 (?), 18.10.2015 20:56

Takže první dojmy s Xactem: Na rytí záhonu (obracení) je velmi příjemný, nepatrně těžší je, ale při práci to nevnímám, spíše bych uvítal o 3-5 cm delší násadu a to měřím málo přes 180- mám pocit, že se více musím ohýbat. Ovšem na hloubení jam na stromky v kamenito jílovitých navážkách, suchých a tvrdých jsem sáhl z5 po starém prostém rýči, protože je špičatější. Xact je takový přechod mezi rovným a špičatým tvarem. Také násada by mohla mít v místě spodní ruky větší průměr. Ale nelituju investice, rytí záhonů je velmi příjemné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 26.10.2015 8:29

Tak jsem o víkendu absolvoval větší rytí latifundií a zjistil jsem,. že mě více bolí záda než s rýčem starým. Násada je na mne opravdu krátká a abych dosáhl potřebné páky, musím spodní ruku umístit více dolů a tím pádem se více ohýbat. Měřením jsem zjistil, že Xact "L" je o cca 7 cm kratší než starší verze Fiskarsu ve velikosti L. Také je obdobně kratší než můj původní oblíbený rýč. Nevím, proč toto šetření délkou a jsem jim aktuálně poněkud zklamán...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 26.10.2015 17:02

Čo odporúča ortopéd, obyčajný, alebo fiskars?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 26.10.2015 20:53

no nevím co doporučuje ortoped, ale určitě nekupujte obyčený rýč značky M.A.T a Prima.

MAT_láka manželka loni ohnula a letos jsem jí tedy koupil v OBI rýč Prima. Zítra pojedu vrcet třetí zlomený. Jenoznačně je to nevhodná volba materiálu a výrobního postupu. Dřevo na násadu je křehké a k tuleji je přichyceno dvěmi nýty, A právě nýtovačka při roznýtování horního nýtu v podstatě utvoří prvotní vrub, který při rytí iniciuje místo zlomu. Představte si, jak malé namáhání je k tomu potřeba - stačí vyrývat jahody k přesázení a u cca desáté sazenice Vám rýč povolí... Dodělat denní práci musela mým Fiskarsem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.46 (?), 27.10.2015 5:37

JJ, při nákupu vercajku s dřevěným štylem, se koukám jak jdou léta a zda ve dřevě nejsou barevné mapy. Nýtovačka s lomem nemá nic společného. S lomem násady můžu spojovat jen neserioznost výrobce, když použil poškozené dřevo, nebo nepřiměřenou sílu při použití majitelem. Jak se ryje jahodiště mám čerstvě vyzkoušeno úplně novým rýčem a nezlomil jsem ho při tom a ani neponičil samotnou čepel, přestože je vyrobena z velmi tenkého materiálu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 27.10.2015 7:16

M.A.T je z tenkého materiálu s tlustým komaxitovým lakem.

Prima od NohelGarden má nevhodné dřevo a nevhodnou technologii nýtování. Nepřiměřená síla nebyla používána - vztaženo k práci která je po rýči vyžadována. Nekupoval jsem to přeci dětem na písek, tam by to stačilo možná i plastové.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  51,  52,  53,  54,  55  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika