Jaký olej na mazani retezu do pily?



host - 96.2 (?)
4.1.2014 12:04

Já nijak proplachování nehaním. Jen si sám nejsem jistý jeho účinností. Minerální olej je řidší než bio. Snad pomůže odstranit část tekutých zbytků biooleje. Bude-li v nádrži,  v hadičkách a hlavně v čerpadle opravdu tu a tam něco zatuhlého, pak to minerál nerozpustí. Pokud proplachovat, pak by dle mého soudu bylo jistější a účinnější propláchnout jednou za čas nádrž třeba několika deci benzínu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 96.2 (?), 3.1.2014 23:42

Promiňte, nijak jsme nechtěl rozebírat spalování pilin-natož olejů-v krbu. Nejsou to piliňáky. Myslím, že jsou zde (či na sousedních serverech) na toto téma samostatná vlákna. Kvalitně spálit piliny v krbu považuji v mém případě ze nerealizovatelné bez speciálního hořáku nebo spalování na fluidním loži. Prostě to neumím. Kdybych to uměl, je otázka jak bych to vůbec zjistil a změřil. Jde mi to trochu lépe na platu od vajec, v pytlících od mouky, jde to lépe při malém množství-ale pořád nic moc. Trochu jsem si hrál kdysi s dětmi s jednoduchým lisem na brikety.  Směs pilin s mourem a movinami byla nejlepší.  Ale na to nemám čas. Spalování většího množství oleje (piliny "nacucané"-nikoli jen potřísněné) si neumím dost dobře představit-snad v rozpáleném kotli jako krajní řešení ale ne jako zátop. Ale to je debata asi do jiné diskuze a rozhodně tento postup nijak nehaním. Každý si to musí dělat jak chce a může a jak mu dovolí okolnosti. Pokud to někdo umí tak hurá do toho. Já mu budu jen tiše závidět :-)

Pokud jsem s olejem přestřelil tak se předem (i zadem :-)) omlouvám. Odhadl jsem, že 10litrů oleje ročně dám. Na své pile mám nádrž 0,65litru/0,33l na olej. Při 9000 ot mám spotřebu oleje 15ml/min (a otáčím pilu na maximum, takže ještě o něco více). Vyjet litrovku oleje je pro mne hračkou a otázkou několika (3?) nádrží. Při špalkování suchého dřeva mám čerpadlo na maximu a lišta je přesto horká tak, že při odložení syčí na trávě. Cena oleje mi přijde nižší než cena lišty-tak jí raději dopřávám víc než by při délce lišty bylo asi nutné. Ale jistě by šlo ušetřit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 3.1.2014 23:57

Nemáte někdo zkušenosti s tímto cituji :

Ekolube CUT 80 P je směsí přírodního oleje, esterů mastných kyselin a přísad s vysokou biologickou odbouratelností. Je určený zejména pro ztrátové mazání řetězů a lišt ručních motorových pil, kde splňuje náročné požadavky, které se vyskytují při provozu moderních motorových pil, jak při profesionálním tak hobby použití. Dále všude tam, kde je vyžadována ochrana životního prostředí při ztrátovém mazání.
Ekolube CUT 80 P vyniká zejména nízkou úrovní opotřebení řetězu a lišty, schopnosti funkce v širokém rozsahu teplot (všesezonní olej), Má výrazně nižší příkon potřebný pro pohon řetězu ve srovnání se standardními oleji, dále má velmi dobré přirozené konzervační schopnosti při odstavení pily z provozu, má velmi dobrou oxidační stabilitu a sníženou polymerační reakci, takže nezalepuje lištu a řetěz, neobsahuje jedovatá aditiva, která by mohla omezit jeho přirozenou biologickou odbouratelnost.
Biologická odbouratelnost: Více než 97% dle CEC L-33-A-93
Kinematická viskozita při 40°C: 78cSt
Bod tuhnutí: -38°C
Testy:
Olej Ekolube CUT 80 P byl testován z hlediska mazacích schopností a opotřebení lišty a řetězu na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně, Fakultě lesnické a dřevařské, Ústavu lesnické a dřevařské techniky, kde dosáhnul velmi dobrých výsledků a byl doporučen k provoznímu použití.

konec citace.

Údajně má nejnižší polymerační reakci, tedy to o čem tady byl spor, jestli tyto oleje lepí protože na řetězu polymerují (tj to co dělá ve větší míře fermež), nebo proto, že na řetězu vysychají (tj to co dělá ve větší míře terpentýnový olej).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6522) - 9.2 (?), 4.1.2014 8:31

Pánové, vykašlejte se na to. Kadý dotaz na olej do pily nebo na lištu by měl být smazán a autor doživotně zabanován. Okamžitě se to vždy zvrhne v neomezenou násobilku, vzduchem lítají kubíky dřeva násobené hektolitry olejů ve studních a potocích. Ale chudák tazatel to řeže párkrát za rok, studni nemá a nejbližší potok je deset kilometrů. To není ani neodborná diskuse, to je horší než kecy teenagerů na kandelábru u náměstí. Les je plantáž, jako takový když dozraje, se musí vytěžit, aby z něho byl užitek. Pak se tam pustí lesní traktory a harvestory a z nich teprve teče oleje. A pole není nic jiného. Kolikrát po něm přejede kombajn, traktor či jiná obluda a ty taky absolutně těsné nejsou. A těch x-cidů co se tam nasype a nastříká - ty nejsou horší, než těch pár kapek oleje? Podívejte se na parkoviště a to všechna auta prošla technickou kontrolou. Nechte pána ať si svých pár klacíků za rok přefikne s olejem, který mu vyhovuje a nespamujte fórum, please.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.186 (?), 4.1.2014 10:28
Navíc je vše v návodech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 4.1.2014 12:04

Já nijak proplachování nehaním. Jen si sám nejsem jistý jeho účinností. Minerální olej je řidší než bio. Snad pomůže odstranit část tekutých zbytků biooleje. Bude-li v nádrži,  v hadičkách a hlavně v čerpadle opravdu tu a tam něco zatuhlého, pak to minerál nerozpustí. Pokud proplachovat, pak by dle mého soudu bylo jistější a účinnější propláchnout jednou za čas nádrž třeba několika deci benzínu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.52 (?), 4.1.2014 13:01
Propláchnutí je účinné, horší je to s žebry válce, pod spojkou, mechanika brzdy a pod.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.206 (?), 4.1.2014 15:07

Souhlasím s Vámi, že je to nekončící téma vášnivých sporů - kdo už někdy čistil zalepenou pilu a platil nové čerpadlo, plive krev, jen co zaslechne slovo bioolej - a je mu putna, že to způsobila Lukana či Vegetol, v horším případě prohnaná přes fritézu v některé restauraci. Kdo si naběhl s Lespolem, nevěda že ho vyrábí firma, zabývající se svozem a likvidací použitých potravinářských tuků z gastronomických provozoven (a jak ho asi vyrábí?), toho už od minerálů neodtrhnete. A kdo zas bez problémů maže Bipolem či Alfou Bio, ten si ťuká na čelo a kroutí nevěřícně hlavou při čtení všech těch neřádstev, která mají mít údajně biooleje na svědomí.

Fakt nemá cenu ustavičně se hádat a přít - já si zkouším testovat ten Bipol, jelikož jedna praktická zkušenost vydá nad hodiny čtení podobných threadů. Zda mají pravdu zastánci či odpůrci bia, to z příspěvků nepoznám - vlastní oči ale neošidím. Tak to testuju zatím mimo pilu, když to zůstane stejné i po půlroce, půjde do pily Bipol. Možná zalituju, možná rozšířím řady spokojených uživatelů - to nevím, ale o praktickou zkušenost, podloženou dokumentací, se podělím.

A k polymeraci rostlinných olejů - ano, existuje:
Některé oleje obsahují velké množství nenasycených kyselin a jsou-li rozetřeny do tenké vrstvy, dochází účinkem vzdušného kyslíku k jejich oxidační polymeraci. Reakce spočívá v zesíťování molekul kyselin kyslíkovými můstky a ve vytvoření trvalých filmů - vznikají fermeže a nátěrové látky. Řepkové oleje těchto kyselin obsahují víc, než třeba slunečnicové a vyšší teploty pak tuto polymeraci urychlují - pokud jsou ale oleje přímo určené pro mazání lišt a řetězů, jsou obvykle aditivovány přísadami, které mj. zpomalují a omezují tuto nežádoucí reakci.

Tak se už nepřeme a každý ať si maže dle vlastního gusta a svědomí, čím je mu libo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 96.2 (?), 4.1.2014 15:32

Každopádně dejte vědět jak s Bipolem dopadnete. yes

Mimochodem-zkuste ten šroub s matkou, na kterém to testujete, taky tu a tam vynést na sluníčko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.206 (?), 4.1.2014 16:57

To slibuju, že dám vědět - kvůli tomu to dělám. Na šroub s maticí nesahám, ať má čas se "slepit", pokud je pravda to, co tvrdí část diskutujících. Je v misce od října, v květnu ho natočím na video a zkusím povolit. Vizuálně se zatím na něm ani na kapkách a loužičce okolo něj nezměnilo - čirá, tekutá nažloutlá kapalina s typicky řepkovým zápachem.

Sluníčko tady na Moravě zatím moc nemáme a pilu na něm taky obvykle neskladuju, cílem je zjistit chování Bipolu v podmínkách odložené, pár měsíců nepoužívané pily s ním v nádrži. Ale po tom květnu misku klidně vyložím na slunce a natočím i případné změny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.152 (?), 4.1.2014 15:50
Rozsáhlé testy udělaly zkušebny a z toho vycházejí infornace v návodech.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika