Dolmar PS-35C X Husqvarna 236 X Solo 643IP



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?) 
1.3.2014 12:33

To jen abyste pochopil výraz zátěž a Vaše „zátěž". D 100-102, 33-411, v žádném testu nebyly a ty pily zvládaly profi zátěž. V testu by s plasťáky dopadly třeba průměrně s výtkou, že nemají boční napínání, lištu drží jeden šroub a dřívější modely neměly automatickou brzdu. Ale konstrukce pily byla profesionální a tu žádný test nehodnotí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 203.113 (?), 5.3.2014 18:10

  Takže zase mám chvíľu času

2. Nikto netvrdí že PS 420 je nejaký zazrak.Je to slušná mašina za slušný peniaz.Neni to 251 Stihl ale na druhú stranu to neni ani Hecht alebo Gude. Jednoducho je to zlatá stredná cesta.Mám ku nej isté výhrady, ale tie mám ku každému stroju.
3.   Neviem ako v čechách ale na slovensku sú píly typu Shindaiwa, Echo alebo Hitachi a ich klony považované skôr za exoty.Servisné zázemie je prakticky nulové, náhradné diely zohnať je problém.Hitachi mne pripadá za lepšiu variantu v rôznych bau-bau obchodoch.
           Shindaiwu som mal na stole doteraz jednu a z Echom je to podobné.

       4.Vaše videnie situácie na trhu zo záhradnou technikou je presne také ako vidíte technickú stránku tejto techniky..Zdá sa mi že máte na očiach zváračské okuliare.
Len tak namátkou:
           Krútiaci moment nereže – pane – pokiaľ stroj nemá krútiaci moment tak sa ani nepretočí a verte mi že pokiaľ sa motor netočí, reže sa veľmi zle
           Píla reže rýchlejšie lebo má vyššie max. otáčky – to by bola pravda, keby to bola pravda.Ono v praxi je to tak že otáčky v reze rýchlo spadnú na rýchlosť pri ktorých má stroj maximálny krútiaci moment./Mimochodom ten istý ktorý podľa Vás neni dôležitý/Typicky niekde medzi 8-11 k ot/min.Na max otáčky režú poniektorý tenké konáre a tie naozaj odrežú rýchlo.Všetci títo odborníci sa vyznačujú hluchotou.
           Krútiaci moment je závislý od zotrvačníka – no tak toto je perla.Do teraz som si vo svojej naivnosti myslel že na týchto strojoch má zotrvačník len 2 funkcie. A to pomôcť motoru aby sa prevalil cez časti cyklu keď nepracuje a v našom prípade aj funciu chladenia.Laborovaním s váhou krútiacej sa hmoty môžete do istej miery ovplyvňovať „živosť“ motora ale krútiaci moment neovplyvníte.Teda aspoň nie smerom hore.Znížiť by sa teoreticky dal – pokiaľ by ventilátor na chladenie fungoval ako aerodynamická brzda.Ale preboha kto by to robil.
          Dalo by sa ešte pokračovať, ale načo.

       Budem sa asi opakovať.
    Naštudujte si, čo a ako funguje, čo ktorý údaj znamená.Pozrite si bližšie čo je ako urobené a následne budete môcť kompetentne niekomu radiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.229 (?), 6.3.2014 11:18

Krútiaci moment je závislý od zotrvačníka – no tak toto je perla

Pozor, setrvačník je akumulátor energie a krátkodobě zvýšit Mk dokáže. Motor má tabulkový Mk např. 2 Nm, tj. při tomto zatížení dokáže trvale udržovat stejné otáčky. Ovšem motor jde zatížit třeba momentem 10 Nm a krátkodobě ho bude dodávat (otáčky samozřejmě budou klesat). Velikosti setrvačníku a jeho otáčkám (=množství energie) odpovídá doba jakou dokáže zvýšený Mk dodávat, např. i slabá pila roztočená na max. otáčky první vteřinu řezu zvládne řezat celou lištou (než otáčky poklesnou k prokluzující spojce).  Pokud ten setrvačník bude mít metrák, tak ho motůrek bude roztáčet 10 minut, ale pak to půl minuty bude řezat jako pila s 200 kW motorem.

V praxi se to používá při odvětvování, často i vyladěním pily na vysoké otáčky...

PS: V čem je MS 251 lepší a jaké výhrady k 420sc máte? Já bych je řadil tak nastejno - v něčem lepší 420 a v něčem 251...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 72.139 (?), 6.3.2014 12:21

Čo sa týka zotrvačnosti plne s Vami súhlasím.Ono v praxi je zotrvačník kompromis.Stroj musí výborne akcelerovať a musí ísť čo najplynulejšie.Čiže v našom prípade môžeme diskutovať o neakých stovkách gramov krútiacej sa hmoty.V prípade zvýšenia hmotnosti tejto hmoty by sme znižovali zrýchlenie /živosť/ stroja.Krútiaci moment motora by sa nezvýšil akurát by bola väčšia zotrvačnosť.V praxi nevyužiteľná.Vykúpená by bola veľkou "lenivosťou" motora čo by v praxi na druhú stranu bolo veľké mínus.

  Hmm a čo sa mi na PS420 nepáči - Technicky je tento stroj asi najlepšie skonštruovaný.Mne sa osobne nepáči že je na svoj obsah je pomerne dosť vyšpicovaná.Ono tento stroj je určený pre hobbíkov a rôznich tesárov a strechárov.Týto ľudia mnoho vecí o týchto strojoch nevedia a tento stroj je pomerne dosť citlivý na zlé zaobchádzanie, tupú reťaz alebo starý benzín. Pokiaľ si niekto dá na tieto veci pozor, je však nesmrteľná.

  A MS 251 - Podľa môjho názoru a podotýkam tento názor nikomu nevnucujem, si myslím že na slovensku sa nedá kúpiť stroj tejto kategórie ktorý by mal lepší kompromis spoľahlivosť/komfort/výkon.Ale aj táto by sa dala vylepšiť.

   Musím však povedať že Shindaiwu a Solo nepoznám a Hitachi mi pripadajú ako hračky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 6.3.2014 19:17

Tak jsem si taky našel chvilku, abych vyvrátil bludy co tady Jani popisuje.

2) v jiných diskuzích tvrdíte opak a vychvalute Dolmarku až do nebes ale budiž.

3) Nevíte, kdyby jste věděl najedete si na stránky echojapan.cz na záložku servisní místa a zjistíte, že těch servisů je spousty a neustále se rozšiřují a servisní zázemí daleko lepší než u Dolmaru, náhradní díly problém nejsou, slabší je Hitachi, ale i to je v pohodě, když jste z okolí Brna. Srovnávat Tanaku s Bau-Bau to už se snad ani nedá komentovat on je rozdíl mezi novýma Hitachi z číny a starýma Tanaka z japonska, jelikož toto značku neznáte, neměl by jste hodnotit, nevíte o čem mluvíte.

4) Jestli já mám brýle, pak vy máte kuklu.

Opět nevíte o čem mluvíte: kroutící moment, aby jste to pochopil je součin síly F působící od pístu na ojnici a vzdálenosti osy ojnice od osy hřídele r  největší páka a Mk vzniká když r a ojnice vytvoří pravý úhel. Pokud tedy vytvořím velký setrvačník a ojnici umístím na vnější obvod, dosáhnu obrovského Mk, jenže jak říkám samotný kroutící moment neřeže, důležité jsou otáčky motoru a výkon.

Mk =  výkon / 2 x 3.14 x otáčky

Z toho je jasné, že pokud je cílem dosáhnout vysokého kroutícího momentu, bude potřeba dosáhnutí vysokého výkonu a zároveň nízkých otáček. Dalším faktem je, že pokud zachováme v průběhu otáček konstantní výkon, kroutící moment bude klesat. Anebo ještě jinak, výkon může růst i tehdy, pokud kroutící moment klesá, ale otáčky porostou.

Jelikož v praxi pily neřežou jak tvrdíte vy v otáčkách max. Mk ale spíše v pásmu otáček max. výkonu je proto lepší, když má pila o trochu menší Mk ale větší otáčky (rychleji řeže jak ukázal test). Výhoda velkého Mk se uplatní maximálně když osadíte dlouhou lištu kterou pila tahá na hranici svého Mk, což se ale moc nepoužívá, každý raději funguje s výkonovou rezervou a krátkou lištou.

Dalo by se pokračovat, ale na co. Nastudujte si jak co funguje.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 35.106 (?), 6.3.2014 19:29
No právě ti starší japonci ne ti z číny. Starší husky byly taky lepší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 191.181 (?), 7.3.2014 13:17

Viete pane 140.103

 Nikde som nepísal že Dolmarka 420 je špatný stroj.Ono všetky motorové píly sú kompromis.Každý chce aby píla bola

výkonná = nadupaná ale ato preženiete je to na úkor životnosti a pokiaľ bude slabá tak ju nikto nebude chcieť

ľahká = používať len toľko materiálu koľkoje naozaj nevyhnutné ak dáte veľa je to ťažké a ak málo tak nevydrží

spoľahlivá=používať len kvalitné prvotriedne materiály

komfortná a ergonomická= to tiež niečo váži

lacná = kvalitné matriály majú kvalitnú cenu ale aj tu -pokiaľ ju spravíte zo zliatin titánu tak bude super ale nikto to nezaplatí a pokiaľ z recyklovaného plastu tak to bude len karikatúra na pílu

  Do toho vstúpi ekologický aspekt z vonka.

  Je to jednoducho kompromis a ku tomu každý výrobca pristupuje inak.Dolmar vsadil na kvalitnú profi konštrukciu vo farme.Je to OK, len to nesie zo sebou tie preblémy ktoré som písal vyššie.U mňa je na slovensku jednoznačne č.2.Zvyšok tejto kategórie je ďaleko za nimi.

   A čo sa týka toho krútiaceho momentu - páči sa mi že konečne začínate uvažovať aj hlavou a nie len srdcom. Treba trochu domyslieť dôsledky toho čo ste povedali a budeme doma.

  A len taká malá technická info - kľukový hriadeľ sa dá považovať za zotrvačník a má istú hmotnosť ale technicky je zotrvačník niečo iné.A do teraz som sa nesteretol s tým aby bola ojnica upevňená na zotrvačníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 72.149 (?), 16.3.2014 15:27

I mě jste se pane 140.103 pokoušel vysvětlovat co to je kroutící moment. To jsem už nevydržel a přes svoje zásady jsemtroch odkryl svou kvalifikaci. Tehdy jsem uvedl, že rozhodující pro rychlost řezu je výkon a vedení pily tak, aby řezala v oblasti max. výkonu a že uváděné testy jsou nesmysl a že rychlosti zjištěné v testech nic nevypovídají. Teď jste Janiho02 poučil, že by si měl nastudovat, jak co funguje, přestože co se týká kroutícího momentu a setrvačníku měl podle mých znalostí a zkušeností pravdu. Proto se k tomu problému vrátím.

Pila je ruční nářadí, proto se bude sledovat váha a opatrně volit i velikost a váha setrvačníku. Ten opravdu slouží jen k tomu, aby se nakumulovala energie pro překonání kompresního zdvihu. Protože je naakumulovaná energie úměrná druhé mocnině otáček, mají pily vysoké volnoběžné otáčky (cca 3000ot/min.) Využití naakumulované energie při vysokých otáčkách je jen bonus, ale ne záměr konstruktéra, vyjma zvýšení otáček-"REVBOOST". Přesto je tato využitelná naakumulovaná energie poměrně malá a je využitelná hlavně při odvětvování a velmi malých průměrech. Při kácení a špalkování se to prakticky neprojeví

K vašemu obrázku klikového mechanismu motoru. Porovnávají se pily stejného zdvihového objemu. Zvětšení ramena kliky znamená zvětšení zdvihu. Aby byl zachován stejný objem, musí se zmenšit průměr pístu, což znamená zmenšení síly, kterou vyvodí píst. Nula od nuly pojde. Projeví se ale jiné negativum. Pokud by se zachovaly stejné max. otáčky, vzrostlo by zrychlení vratných hmot, což by mělo za následek výrazné zatížení klikového mechanismu. Proto by bylo nutno max. otáčky snížit.

Takže to je s těmi motory trochu složitější. Zkrátka je konstrukce motoru výsledkem řady komromisů, které jsou voleny i s ohledem na zamýšlené určení pily. Proto mají motory pil různé charakteristiky (závislosti Mk a N na otáčkách). Znovu opakuji: výkon pily udává objem dřeva, který je pila schopna při dané řezné soupravě a dřevu odebrat za jednotku času. A je v zájmu uživatele při řezání poslouchat a snažit se pilu vést tak aby se otáčky pohybovaly v oblasti max. výkonu. V jednom svém příspěvku jsem to přirovnal k jízdě autem, do kopce, kdy auto při podřazení zrychlí. To je stejné odlehčení motoru jako zmenšení délky lišty v řezu, i když pila má jen jednu rychlost.

Proto:3 pily stejného výkonu, ale rozdílných charakteristik se stejnou řeznou soupravou a dřevu stejné kvality dosáhnou při jednom průměru kulatiny různého času, podle kterého se vytvoří pořadí. Když se změní průměr kulatiny bude pořadí jiné, pokud bude na všechny pily uplatněna ve všech případech stejná technika řezání. Proto nějakých 13% v jednom případě vůbec, ale vůbec nic nevypovídá.

Tkže asi tak FO

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.103 (?), 16.3.2014 16:23

Musím se opakovat nemáte pravdu, už jsem vám to jednou psal a jako příklad jsem uvedl do očí bijící nesrovnalost ve vašem tvrzení,  máte pily se stejným výkonem a jiným obsahem např. 420SC a PS460 podle vaší teorie o výkonu by řezali stejně. Výkon motoru je (práce za jednotku času) ne úběr dřeva, nikde není psáno, že motor přenese ideálně energii na řezací ústrojí a stím přichází další nesrovnalost, řetěz úbere hoblinu jen předem dané velikosti podle omezovacího zubu a lovení optimální délky lišty a otáček motoru taky plave na vodě, normální smrtelník si na tyto pilky osadí 38cm lištu a normálně řeže a jak z testu můžete vidět, po praktické stránce (ne v rovině fyzických teorií) Shindaiwa nejrychlejší PRŮMĚRNÝ čas řezů (průměrně 13% rozdíl ne jeden řez). Porovnával jste někdy např. Husqvarnu 560 s Olemacem 962 v řezu já ano a pozoroval jsem citelný až skoro drastický rozdíl rychlosti řezu, řetězy si brousím sám a vedení pily bylo taky v pořádku, tabulky jsou hezká věc, ale není v nich uvedené vše, teprve až praxe odhalí jak se věci mají s "tabulkovým pokladem" Dolmarem, Oleomacem.

Nejmenší obsah z testovaných a největší Mk nepřipomíná vám to vaše vyprávění o průměru pístu???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 191.186 (?), 16.3.2014 18:29
140.103 420 SC má zdvih 30,6 mm, 460 má zdvih 31,4 mm. Víc času Vašim dětským dedukcím nehodlám obětovat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika