Velká raná meruňka



Stránky: 1,  2,  3,  4   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?) 
1.4.2022 19:03, zobrazeno: 6046x

Pan 81.144 se nehlásí, ale inspiroval mě svojí starou odrůdou meruňky s názvem Velká raná. Zřejmě už několik let jí mají v Uherském Ostrohu, takže si jí tam můžete zakoupit a to i v e-shopu.

VELKÁ RANÁ
Synonyma: Wahre grosse Frühmarille, Grosse Frühaprikose, Large Early, Gross-Hátif, Wielka wezesna.
Původ: pochází pravděpodobně z Maďarska. U nás se málo pěstuje, jedině na chráněných stanovištích a teplejších oblastech.
Strom: roste velmi bujně a vytváří vysoké, přímé, řídké koruny. Hlavní větve mají krátký, poměrně hustý plodný obrost. Letorosty jsou dlouhé, tenčí, zelené, na osluněné straně hnědočervené. Listy jsou středně velké, okrouhlé, na okraji dvakrát drobně zoubkované. Báze listů je uťatá až klínovitá.
Odolnost: proti mrazům je strom poměrně málo odolný, v květu je středně odolný. Moniliózou dosti trpí.
Stanoviště: vyžaduje teplé, chráněné polohy. Na půdu nemá zvláštní nároky, lépe se daří na půdách živných, zásobených draslem.
Tvar a podnož: nejvhodnější je polokmen a čtvrtkmen. Nejlepší podnoží je meruňkový semenáč a slivoňové podnože.
Opylovací poměry: je samosprašná, kvete středně až raně. Květové pupeny a květy nebývají mrazem poškozeny.
Plodnost: na chráněných stanovištích je střední až dobrá. V porovnání s jinými odrůdami jako je např. Maďarská, je však v průměru nižší.
Plod: je středně velký (50-60 g, při nízké úrodě 70-80 g), tvaru kulatého až mírně protáhlého, se stran mírně smáčklého, k temeni kónicky zúženého. Zbytek čnělky je značně vystouplý. Povrch plodu bývá mírně hrbolatý. Brázda u stopečné jamky je hlubší, k temeni se rozšiřuje a je mělká.
Slupka: je světle žlutá až zlatožlutá, na osluněné straně oranžově červená až tmavě červená, tmavěji tečkovaná až mramorovaná.
Stopka: je krátká, silná, červenohnědá.
Stopečná jamka: je okrouhlá až mírně protáhlá, mělčí, široká.
Dužnina: je žlutá až zlatožlutá, jemná, šťavnatá, chuti nasládlé, poměrně příjemné. Chutí je vhodná na přímý konzum i zpracování.
Pecka: je velká, protáhlá, středně baňatá, hřbetní hranu má mírně vystouplou, boční hrany jsou trochu vystouplé. Jádro je sladké.
Zrání: dozrává v polovině července, mezi ranými odrůdami. Dopravu snáší pouze na kratší vzdálenost.
Celkové hodnocení: mezi ranými odrůdami vyniká hlavně velikostí plodů. Celkově jsou však její biologické a pěstitelské vlastnosti méně hodnotné, proto se nedoporučuje pro pěstování ve velkovýsadbách, pouze v omezené míře v domácích zahrádkách na chráněných stanovištích

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 4.4.2022 18:17

Zdravím.

Jelikož netuším, jak se zde zakládají nová vlákna, tak využiji toto vlákno Petra z Pardubic.

Sousedka má meruňku Maďarskou a podle mne ji bude dobrých 30 let. Poslední 3,4 roky ji řeže její synovec a soused řetězovou pilou. Ptala se zda bych ji neostřihal, ale do toho se mi vůbec nechce. Říkám ji, že to nemusí přežít, když se na ni hrábne. Nejraději bych ořezal všechny špalky. Je to hrůza. Podkrkonoší 430m.n.m meruňka vysazená u baráku s jižní stěnou ještě nekvete, foto z 2.4.2022 a každý rok plodí cca 4 belíky meruňěk. Byl bych rád, kdyby mi někdo poradil slabý zásah přímo na fotce asi nyní v květu, nebo alespoň rámcově jestli ořezat ty špalky (jsou dost silné) a nečistě uřezané větve zkrátit na mladší větev. Určitě by bylo vhodné řez meruňky rozložit na několik let.  Paní je 92 let a má na ni citovou vazbu, takže bych ji nerad poslal do věčných lovišť. Díky...

3_meruňka spodní část 2
3_meruňka spodní část 2
4_meruňka spodní část síla kmene
4_meruňka spodní část síla kmene
5_meruňka vrchní část
5_meruňka vrchní část
6_meruňka vrchní část pravá
6_meruňka vrchní část pravá
7_meruňka vrchní část levá
7_meruňka vrchní část levá
1_meruka celkový pohled
1_meruka celkový pohled
2_meruňka spodní část 1
2_meruňka spodní část 1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 5.4.2022 7:21

Obo, co jsou někteří lidé schopni způsobit jiným živým tvorům, nad tím bych i zaplakal crying. Než se dáte do díla, tak trápený strom dobře zafixujte, ať se při Vašem úsilí fatálně nezlomí kousek nad zemí. Taky by mu prospěl kartáč a vápno, nepěkné čípky odřežte, pokraťte, suché výhony odstřihněte, mumie plodů tam určitě nemají býtenlightened! I přihnojením se stav dřeviny pohne správným směrem. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 5.4.2022 9:53

To co je zakroužkované s otazníkem... Nevím zda mám vyřezat na větevní kroužek ty ohlodané větve a nebo jen zkrátit cca 10cm čistým řezem a ošetřit balzámem. Pokud bych pokrátil vše co mám nakreslené + opravil všechny ohlodané větve, přežije to ta meruňka? a nejlepší doba řezu je v květu a nebo před květem? Zde to není ani okrajová záležitost pěstovat meruňky, takže praktické zkušenosti zde nemá nikdo a řez meruňky v takovém stavu nikdo nedává na odiv na youtube... Mumise jsem již oklepal, ale pár jich tam koukám ještě zůstalo. Divím se tomu, že ta meruňka netrpí nějakou zvláštní hnilobou, klejotokem a čenáním usycháním větví, nato, jak je s ní zacházeno. Na vedlejším baráku má soused meruňku velkopavlovickou, stejně starou ve stejném stavu, ale evidentně si obě meruňky vypomáhají s opylením a dá se s překvapením říci, že jsou již dlouhověká a nikdy nebyla ničím stříkaná.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 5.4.2022 10:58

vzal bych na větevný kroužek k živému dřevu všechny zaschlé pahýly a ošetřil všechny rány. Víc bych do toho nešel, až jak se stromku bude dařit, pěkný stromek už z toho bohužel nikdy nebude. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 5.4.2022 13:05

Udělám, jak píšete. Ty čípky cca 3 letých větví opravím novým čistým řezem a ošetřím balzámem. Další roky budu uvažovat o nějakém průklestu, dle toho, co a kde vyroste za nové letorosty. Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 91.196 (?), 5.4.2022 11:57

Obo, ten ubohý pahýl, který měl být nejspíš kdysi pokračovatelem kmínku-terminálu, jak máte otazník, bych pokrátil asi v půli-doprava i vlevo směřují snad živé větévky. Další čípky bych zakrátil také, ale ne až na nulu nebo kroužek-snažil bych se meruňku svést k vyhnání nových, zdravých výhonů, které bych posléze vyhodnotil-protřídil do dalšího chovucheeky. Jeden Vámi načrtnutý řez-vpravo dole je -byl by-zbytečně šikmý, tím by se zvětšila plocha rány k hojení-lepší je, pokud je rána co nejkruhovitějšíenlightened. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 99.186 (?), 5.4.2022 12:57

Jsem si vědom toho spodního řezu. Jsou tam asi 3 špalky u sebe, ale nejsou na fotce vidět a špatně se to kreslilo. S podivem máloco z těch čípků je suchých. Je to bojovník ta meruňka. Ohledně toho polovičního zakrácení k letorostu _ kmínku - terminálu, nebude moc silná rána u toho letorostu?

Ty všechny větévky s rozervaným střapatým řezem zakrátím o cca 10 cm a řádně ošetřím. Děkuji za názory. Alespoň mě to někam posunulo a mám trochu jistotu laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 91.196 (?), 5.4.2022 13:22

Obo, rány bývají i větší a pokud je to to nejlepší řešení ze všech špatných, jděte do toho. Poctivým zatřením-klidně během času i opakovaným stromu více prospějete, než ublížíte, momentální i další, teprve vyrašící větve k závalu pomohou. Jen připomínám, že je třeba pracovat ostrým nářadím a při díle samotném dbát na vlastní bezpečí-ostatně rukavice z fota něco vypovídá o Vašem zodpovědném přístupuyes. Po řezu+střihu, nátěru ran a jeho zaschnutí, bych očistil knínek a silné větve od nepořádku, nabílil je a půdu pod meruňkou prolil naředěným tekutým cereritem, navrstvil-i 10cm- substrátem. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 91.196 (?), 5.4.2022 13:25

Pardon,...kmínek-na sklonku života se učím psát všemi deseti a ještě to není ani zdaleka okcheeky, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika