Odrůda Meruňky Leala



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 137.32 (?) 
12.1.2012 20:29

Ceľkom dobrá rakúska stránka, borče! Dal som si ju do záložky Obľúbené. Nie kvôli snímkam nestriekaných nerezistentných jabĺčok v galérii, ktoré potrebujú nožík na ošúpanie (u nás by ich zákazník nekúpil), ale kvôli sortimentu jadrovín a slivkovín, ktorý môže súperiť s wikipédiou. Nájdu sa tam sorty staré niekoľko sto rokov. Z českých kultivarov sa popisuje napr. jemne aromatické letné České ružové jablko, alebo zimná odroda Böhmischer Brünnerling - Welschisner. Z rezistentov som zachytil akurát Produktu a Topaz. Medzi slivkovinami nechýbajú Hanita, Jojo, Toptaste a Topking. Sympatický je výraz ZWETSCHKEN. A potom odkiaľ pochádza názov ŠVESTKY? Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.254 (?), 15.2.2012 16:23

A čím stříkáte do květu? Mám Lealu druhým rokem, snad letos zakvete... ale taky Barbaru, o které se nemůžu nikde nic dovědět, dokonce ani na vlákně, kde je Barbara v záhlaví...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.2.2012 18:59

Možná o ní nic nemůžete najít proto, že se nejmenuje Barbara, nýbrž Barbora. Je slovenská.

Meruňka obecná – Prunus armeniaca L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 17.6.2013 10:31

Jako každým rokem, tak i letos se mi i "vlastním přičiněním" uvolnily dvě místa na stanovišti meruněk-a to nebyla nijak zvlášť mrazivá zima.Stálé vykopávání mrtvých stromků, a kupování nových mi leze do peněz, a na nervy, ale nevzdávám to.Spíše se poohlídnu po takových, které se hodí i do horších poloh.Na chuti moc slevovat nemíním, ale na vzhledu a velikosti prý nezáležísmiley.Jednu z nich dobou zrání potřebuju po VP, tak uvažuju o Begeronu, nebo o Leale.Zrovna u ní mě fascinuje pozdější nakvétání, a celková odolnost proti mrazu jak květních pupenů na jaře, tak ve dřevě v zimě.

Přečetl jsem o Leale co jsem kde našel, a některé informace jsou protichůdné.Tak ku příkladu někde píší, že vznikla volným opýlením Růžové ranné, a někde, že pochází z Růžové pozdní.Neznám ani jednu, ale vzhledem k tomu, že je Leala pozdní odrůda, tak bych se přiklonil spíše k té pozdní.

Další zavádějící informace, i když pro někoho méně podstatná říká, že se odrůda hodí do malých zahrádek, a pro hustější výsadbu, protože má menší vzrůst.Oproti tomu tvrzení uvádí pan Ján v Zahradkáři 2010/8 cituji-"Pro poměrně bujný růst vyžaduje zpravidla umístění ve větších zahradách.Pro mě to je tedy podstatná věc, protože sadím na vzdálenost menší, než uvádějí publikace.

Garten.cz uvádí- Roste středně až slabě, tvoří malé kulovité koruny, dobře obrůstající plodným obrostem. Nenáročná na řez.Afinita k meruňkovým podnožím je dobrá, se slivoňovými podnožemi z Prunus domestica a instititia roste často až příliš slabě, vhodnější je použít selektované klony myrobalánu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 17.6.2013 13:19

Dobrý den, lealu mám a můžu potvrdit ten střední až slabší růst a nenáročnost na řez -)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.6.2013 19:23

Zajímala by mě intenzita růstu v závislosti na druhu podnože.Která podnož je pod ní nejlepší.Chci ji na malou zahradu, respektíve na normální zahradu s malým prostorem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 25.6.2013 21:11

Pokud se dobře pamatuju, tak Lealu a Lejunu jsem kupoval na meruňkovém semenáči. Lejuna už je v "pánu" a Leala nějak zvláště na tomto semenáči neroste. U mě se žádná meruňka nevyrovná intenzitě růstu VP, která roste na myrobalánu velmi silně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 26.6.2013 10:57

Nějak jsem ji v minulosti přehlížel, a podle jména si myslel, že to zase bude nějaká tuctová z Ameriky, jako Lejuna.Zajímam se od té doby, co jsem zjístil, že pochází z "nějakého" původního českého semenáče.Zvýšenou sladkost, která přebíjí leckteré aromatické chutě už znám z naší rengloty, a celkem chápu, že někomu může vadit, nebo připadat nezajimavá v záplavě aromatických VP a podobných.No možná že by se ta zvýšená sladkost nemusela u meruněk dostavit ve vyšších polohách s menší sumou aktívních teplot, tak jako je to u vinné révy, když plody npř. z Francie jsou ve větší míře sladké, ale chybí aroma, které naopak nechybí révě vypěstované na Moravě.Pokud by dřevo v zimě vydrželo, a na jaře se vyhnuly květy, plůdky teplotám pod nulou, tak by se zrovna tahle méně atraktívní Leala hodila výše.Na jižní Moravu, a do polabí si pořizujte odrůdy z Escandesmiley,mě akorát zbývá tak Lednice, Valtice,Veselé, Holovousy a Harow.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 26.6.2013 12:03

Pravda je, že mám sice Lealu na meruňkovém semenáči, ale do těžkého jílu to moc vhodná podnož není. I tak se ale uvádí u Lealy menší vzrůstnost a vhodnost do hustějších výsadeb. Moje Leala zůstává každým rokem ve stínu chuťově výraznějších odrůd jako je Bergeron a Harogem, zrajících zhruba ve stejnou dobu jako Leala a to asi týden po VP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.135 (?), 27.6.2013 12:43

No, Leala ještě sice není zdaleka zralá, ale letos je opět plná jak na mer. semenáči, GF 677 i na myrobalánu, na tom všem roste slabě, řekl bych, že nedosahuje velikosti ani bergeronu, jež roste oproti VP výrazně méně. Je to semenáč z Růžové pozdní, zkoušeno to bylo myslím jako LE-352. Až na náchylnost na monilii v květu ji hodotím velice dobře. Řekl bych, že je to takový ten typ středoevropských meruněk, s dobrou chutí a aromatem. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika