Jakou odrůdu zvolit?



host - 235.21 (?) 
21.3.2021 10:13, zobrazeno: 2589x

Dobrý den všem,

rád bych na zahradě vysadil meruňku, ale přes důkladné pročítání si nejsem jistý, jaký typ zvolit a budu moc vděčný za radu.

Budoucí umístění: orientace na jihovýchod, velmi mírný svah, v zástavbě (nikoliv ale úplně u zdi), cca 400 m.n.m., Střední Čechy (tzn. nepatří k nejteplejšími oblastem republiky).

Požadavky: odolnost v kombinaci s chutí. Nemusí to být ta nejchutnější odrůda na světě, ale ideálně by měla něco vydržet, protože jsem opravdu začátečník+ vím, že asi ani nadmořská výška není pro pěstování meruňky ideální, ale soused jen o dům níže jednu vzrostou má, roste a plodí krásně. Navíc je to krásný strom. Bohužel netušíme ani my ani soused, co je to za odrůdu. Jsme takový Pat a Mat:)

Využití: Plody (pokud se je někdy podaří vypěstovat) mají sloužit pro radost dětem. Nechceme to moc kompotovat, zavařovat, ani pálit. Spíše aby děti měli něco k utržení na zahradě. Měla by jít rozumně sehnat, okolní zahranictví nabízí zejm.: Aurora, Barbora, Bela Kajsia, Velkopavlovická, Bergeron, Veecot, New Jersey, Perla, Pirate, Harcot, Hargrand, Goldrich, Early Orange

Ještě bych se rád zeptal na jednu věc - okolní zahranidnictví již meruňky prodávají, ale všude se píše o výsadbě až raději začátkem května. Lze strom koupit a mít třeba v zimní zahradě a vysadit až za měsíc? Moc totiž nerozumím tomu, co s ním teď dělat a zase se mi nechce čekat na poslední chvíli, kdy mi loni vyprodali většinu věcí, co jsem chtěl.

Pokud by bylo potřeba doplnit jakékoliv info, rád tak učiním. Předem moc děkuji za rady s jakou meruňkou máme největší šanci.:)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 136.68 (?), 21.3.2021 11:49

Z vami vymenovaných marhúľ by som vybral jednu z trojice Barbora, Bergeron, alebo môj osobný favorit Hargrand. Odporúčal by som na podpníku myrobalán.  Neviem prečo a kde sa píše o výsadbe v máji. Teraz je ideálna doba, ba povedal by som najvyšší čas. Ja som pred asi 3 rokmi vysdil 16 marhúl na jeseň a všetky sa ujali Treba korene stromčeka po kúpe aspon na pár hodín namočiť do vody pred položením do zeme tie silejšie jemne zakrátiť, a po výsadení výdatne zaliať. Druhá možnosť, ale kedže ste začiatočník tak to moc nedoporučujem je zohnať vhodný podpník a zaštepiť doňho odrezok zo susedovej marhule. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 133.204 (?), 21.3.2021 13:13
Já kdysi slyšel o Svozilově meruňce, prý byla speciálně vyšlechtěna do horších pěstitelských podmínek. Ale zkušenosti a srovnání nemám. Happy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 21.3.2021 13:23

Barboru do 400 mnm za mě ne, mizerná odolnost na jarní mrazy a citlivá k monilové spále ak bakteriózám.Plody za deště praskají a hnijí.Bergeron je dobrá volba, osobně bych si z uvedených vybral Perlu. Ve 400 mnm bude dozrávat v druhé polovině července, má slušnou odolnost na jarní mrazíky a houbové choroby. Je jednou z nejodolnějších odrůd k moniliové spále a monilové hnilobě plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.179 (?), 21.3.2021 13:30

Dobrý den, 

moc děkuji za rychlou odpověď. O výsadbě na konci dubna - začátku máje se píše ve většině zdrojů, když člověk dá do Google "kdy vysadit meruňku". Dávalo mi to smysl, protože přeci jen občas přes noc ještě trošku mrzne. Nicméně proto jsem se ptal zde, určitě je pro mne důležitější odpověď lidí, kteří s tím mají osobní zkušenosti. Takže ještě jednou moc děkuji. 

Po neděli pro meruňku zajedu a příští víkend vysadím. Děkuji moc za tip s kořeny, udělám to, jak píšete. Pokud mohu ještě poprosit, máte nějaké další rady pro výsadbu? Většinu stromů jsem vysazoval tak, že jsem dal směs hlíny, kompostu s trochou písku + vyvázat ke kůlu + vydatná zálivka. Hádám, že bych měl meruňku po vysazení zastřihnout? Na jakou délku? Radikálně? Zabalil byste kmen raději do juty, netkané textilie apod. nebo nějaké ochrany proti mrazíkům?

Každopádně ještě jednou děkuji za vše. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.179 (?), 21.3.2021 13:37

Moc děkuji za odpovědi i dalším přispěvatelům. Bude to tedy Perla nebo Hargrand. 

Pokud najdete čas a chuť i na moje otázky ohledně výsadby, budu Vám moc vděčný. 

Mějte se hezky a děkuji. Jste skvělí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 136.68 (?), 21.3.2021 13:46

Áno samozrejme po výsadbe zastrihnúť, pokiaľ chcete o marhuliach resp. meruňkách ale aj iných stromoch ich pestovaní a reze vedieť viac, odporúčam vám videá na youtube kanáli Jan Urbánek- pěstitel. Hlavne toto video.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 136.68 (?), 21.3.2021 13:48

A ešte na doplnenie váš postup výsadby ktorý ste napísali je správny. Čo sa týka obalovania kmeňa s tým si už teraz nemusíte vôbec robiť starosti. Jemné mrazíky jej určite neublížia. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika