Stiga Collector 46B vs. AL-KO Silver 42 B-A



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
host - 178.85 (?) 
4.4.2015 22:26

Dobry vecer,

dakujem Vam za konstruktivnu diskusiu.

Co sa tyka toho zaberu a vykonu motora, tak pri Stige je to 46cm, ale to Al-ko je uzsie, so zaberom 42cm (nezda sa to, ale plosny rozdiel pri naraste priemru zo 42 na 46 je nejakych 19%). Na druhej strane Al-ko ma aj motor strosku mensi 140cc, kym Stiga 148cc, cize tiez je tam maly rozdiel. Mozno konstrukcne vacsi, neviem, nemam vyskusane a preto sa pytam.

Predajca mi vzhladom na vykon motora, charakter travnika a aj rovinateho pozemku odporucil kosacky bez pojazdu, nakolko pojazd udajne dokaze spotrebovat 20-25% vykonu motora, co je evidentne neziaduce. Takze budeme kosit spolu, 3 konske sily da motor a jednu pridam ja :)

Ak budem musiet z casu na cas (po dovolenke alebo mokru travu) pokosit na dva-krat, tak to asi prezijem. Predsalen taka mala plocha by mala byt hotova pomerne rychlo a kupovat kosacku za 500,-EUR, aby som si do roka usetril 10 hodin nie je asi najlepsia investicia.

Podla Vasich vyjadreni mi to skor vychadza na Stigu. Ma to Al-ko vobec nejaku vyhodu okrem dlhsej zaruky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 238.115 (?), 5.4.2015 9:10

Podle mého soudu je u Al-Ka větší výhoda že se prodává v širší síti obchodů než Stig, tj. od specializovaných prodejen až po zahradní hypermarkety.

Al-Ko také obsadilo spoustu dealerů zahradní techniky poté, co postupně pohltilo Brill a Solo a v Čechách mu dost pomohlo i vítězství v sekačkové soutěži nezávislého testování Dtest. Reklamy má Al-Ko na tuto soutěž i na některých německých webech.

K tomu pojezdu - pokud máte 250m2 a rovinu, tak klidně bez pojezdu.

A ještě poznámku k té hustotě trávníku. Podle mých osobních zkušeností je důležité si uvědomit, na jaké výšce chcete trávník udržovat. Čím nížší nastavíte střih, tím více toho posekáte. Chci tím říci, že při snižování výšky sečení se tráva stává hustší protože se nůž nostává do kontaktu i s nižšími výběžky které ještě nedorostly do vyšších pater a dále samozřejmě posekáte mnohem větší objem než při vyšším střihu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 139.115 (?), 5.4.2015 10:12

Reč je o koberci.To znamená krásny hustý trávnik z výškou strihu 2 cm max.

Na toto tie stroje jednoducho nemajú.

  No a viete -  dať x peňazí za trávny koberec zo všetkým príslušenstvom a potom úšetriť 50 euro za stroj ktorý to bude ošetrovať 10 rokov, to je také...  slovenské.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.24 (?), 5.4.2015 10:35
Mate pravdu, ze ten koberec nebude lacny.. cez 1000,-Eur. Ale ak tvrdite, ze tieto stroje nie su dostatocne vykonne, respektujem Vas nazor. Mozete mi teda navrhnut konkretnu kosacku - vykonejsiu a o nieco drahsiu? Dakujem!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.31 (?), 6.4.2015 1:08
Ale STIGA dává 5let záruku, pokud není stroj pro komerční účely, na podzim jsem stigy kupoval, jednu v hliníku domů a jednu v plechu na chalupu.Po sezóně je obě hodím do servisu na výměnu oleje, přebroušení a vyvážení nože, kontrolu filtru a víc neřeším.Když sekám, tak mě zajímá jen hladina oleje a plná nádrž benzínu a občas zkontroluju matky na madle.Ta větší byla jasná volba stiga, u té menší jsem váhal ještě nad hondou, nejsem finanční hazardér, aby jsem kupoval čínský motor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.31 (?), 6.4.2015 1:20
Ještě k té Stize-na běžné sekání jsem neměl nikdy problém, vlastním ještě 10-ti letou stigu 53cm, kterou nahradil traktor, díly dodnes bez problému, ale pokud nebudete spokojen se sběrem, dejte tam čistě sběrací nůž, je o něco hlučnější, i proto se dává standartně univerzální, navíc aby šlo i mulčovat bez výměny nože.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 228.161 (?), 6.4.2015 9:15

Dobrý den, nejsem sice sekačkový odborník, ale rád bych reagoval na příspěvěk k hustotě trávníku.

Pokud chcete sekat hustý trávník s výškou max. 2 cm jak tady zaznělo, tak podle mého laického soudu to nebude možné realizovat běžnými rotačními sekačkami, včetně těch co jste uvedli, neboť běžná nejnižší výška sečení je 30mm. Pokud chcete sekat níž, tak doporučuji vřetenovou sekačku.

Na 250 m2 je možné používat i ruční vřetenovku - pokud jste uvedl, že ta Stiga a Al-Ko jsou bez pojezdu, např. od Husqvarny nebo Al-Ka, případně motorovou zn. Atco. Atco už je ale i v základu cenově opravdu hodně vysoko a na tak malou plochu se to nevyplatí.

Pouze doplním, že sekání vřetenovou sekačkou vyžaduje častější sekání, v případě ručních vřetenovek musíte vyřešit sběr (pokud nemulčujete. Pokud mulčujete, je vyžadována poctivá vertikutace 2 x ročně). Naopak trávník posekaný tímto způsobem je opravdu krásně střižený pažit na který je radost pohledět. Vše záleží jak reprezenttivní to chcete mít i na tom, kolik času tomu chcete věnovat. Pouze upozorňuji, že by v případě sekání ruční vřetenovou sekačkou neměl ten trávník přerůst protože potom vás čeká opravu perný den:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.85 (?), 6.4.2015 10:15

Dobry den,

uz niekolko-krat tu odznelo, ze z tychto dvoch modelov je Stiga lepsia volba najma kvoli znackovemu motoru, co by malo zarucit dostupnost nahradnych dielov aj s odstupom casu. Kedze tie kosacky stoja rovnako, kupim Stigu.

Zaznelo tu tiez, ze Stiga dava 5-rocnu zaruku. Pri porovnavani cien SR/CR som tiez nasiel, ze v CR je na Stigu 5r zaruka. Na Slovensku bohuzial nie, u nas davaju len 2 roky a servisovat kosacku za hranicami nie je prave prakticke. Opravte ma prosim, ak sa mylim. Na dalsich diskusiach som sa tiez docital, ze vyrobne alebo materialove vady sa prejavia pomerne rychlo a opotrebenie (tesneni, lozisiek a pod.) po 4-5 rokoch sa velmi tazko reklamuje, takze ta dlha zaruka asi nie je az taky velky benefit.

Co sa tyka tej dlzky travnika, tak na 2cm to nebudem kosit. Bude to bezny okrasny travnik na zahrade RD, nebudem na nom robit golfove ihrisko ani ziadne reprezentacne akcie, takze to nepotrebujem mat super-ploche, skor aby to vyzeralo prirodzene.

Dakujem Vam vsetkym za rady! Tento tyzden nam polozia koberec, takze tak v priebehu dvoch tyzdnov sa s Vami podelim o skusenosti. Aj ked predpokladam, ze novy stroj bude slapat perfektne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.85 (?), 27.4.2015 19:48

Pekny den vsetkym,

ako som slubil, pripajam moje zatial kratke skusenosti s kosackou Stiga Collector 46B.

Kvalita spracovania: som technik a na tieto veci som pomerne narocny. Kosacku som dokladne skontroloval a nenasiel som ziadny nedostatok - vsetky diely do seba zapadaju, nater je v poriadku, kolieska sa tocia lahko, plastove diely su pruzne a zda sa, ze vydrzia. Celkovo by som povedal, ze konstrukcia je v poriadku a vyzera, ze nieco vydrzi. Podla mna ide o poctivy stroj.

Montaz: mimoriadne jednoducha - takmer vsetko je hotove uz z vyroby. Treba len spojit kos (horny a dolny diel), zaistit dvomi samorezkami, priskrutkovat madlo, uchytit startovacie lanko a naliat olej. Skladal som kosacku prvy-krat v zivote a od rozbalenia az po prvy start mi to zabralo tak pol hodiny. Imbusovy kluc so srobovakom je prilozeny v baleni a na kosacke ma svoje pevne miesto - velmi prakticke.

Startovanie: prvy start studeneho motora si vyzaduje napumpovanie zmesi stlacenim pumpicky. Dalsie starty uz zohriateho motora su na prve potiahnutie, bez najmensich problemov. Presne podla navodu.

Ovladanie: mimoriadne jednoduche - v podstate nie je co ovladat. Kosacka nema ovladanie plynu ani rychlosti pojazdu, cize drzite zatlacene kosi, pustite prestane :) Hmotnost je v pohode, s kosackou sa lahko manipuluje, zvladne to aj moja priatelka. Plny kos sa samozrejme na vahe prejavi, ale aj tak je to stale v norme a aspon viete, ze treba vysypat.

Vykon: Vzhladom na niektore prispevky do diskusie som sa obaval, ci vykon motora B&S 450E (125ccm, otackami nastaveny na vykon 1.63kW) bude dostatocny. Dnes som kosil ozaj hustu, vyssiu travu, ktora mi bohuzial za 5 dni dost odrastla. Z mojej zahrady (220m^2) som skosil 7 plnych kosov (>400l) a motor mi ani jediny krat nezdochol ani "nezakaslal". Celkovo som prijemne prekvapeny ako sa s tym ten maly motorcek dobre vysporiadal. Osobne nesuhlasim s tvrdenim, ze B&S 450E na 46cm zaber nestaci, ale uznavam, ze golfovy travnik nerobim - kosim na zahradnych 5-6cm.

Negativa: nic podstatne, ale keby som chcel velmi rypat, tak napisem, ze kos mohol byt trocha vyssie. Otacanie na zadnych kolieskach nie je uplne pohodlne - uhol sa mi zda byt pomerne maly. Tiez by sa mi pacilo, keby mal kos z vrchnej strany nejake okienko alebo mierku, aby bolo vidiet naplnenie - to si zrejme casom dorobim z nejakej pevnejsej plastovej folie.

Keby som sa znova rozhodoval medzi 42cm Al-kom a 46cm Stigou, zobral by som znova Stigu najma kvoli sirke zaberu. Pochopil som, aky je velky rozdiel medzi 42cm a 46cm a som velmi rad, ze ma pan P., ktory mi realizoval zavlahu a travnik odhovoril od mojej povodne vybratej elektrickej Boschky so zaberom 37cm  - to by som tam chodil doteraz a omotaval sa kablom :)

P.S. Mate niekto svoj specialny trik ako sa da s klasickou rotacnou kosackou pokosit blizko muru/plota? Maly elektricky vyzinac mam, ale ak by to islo bez neho...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika