Původní otázka byla zcela jednoduchá - jak namnožit vrbu jívu. Řízkováním to běžně nejde, alespoň se to nepodaří někomu, kdo rozezná maximálně řízek vepřový od krůtího. Při výsevu máme problém, že vrby jsou dvoudomé, tedy vyroste něco samic a něco samců, které jako malé semenáčky nerozeznáme. Pokud to tazateli nevadí, je to jedno, jinak opravdu jediným řešením je roubování.To platí pro jívu / S. caprea/.Z obrázků, které von tady předvedl je to jen prostřední - převislá forma. Ty krajní patří vrbě sachalinské, odrůdě SEKKA, kterou lze řízkovat velice snadno. Záleží na tom, k jakému účelu tazatel chce mít zrovna jívu.Pokud by to bylo pro včely, je skoro lepší nějaký kříženec jívy, např. "francouzská jíva", která koření snadno, kvete asi o týden dříve a má větší "kocoury". Jinak druhů vrb je na světě asi 500 a navíc se často v přírodě kříží - i u nás, takže pak se v tom vyznej. pH