Ambroň zmrzl



host - 8.78 (?) 
9.5.2012 11:58, zobrazeno: 8940x

Zmrzl mi 3 roky starý ambroň, nejeví známky života, pouze dole od kmínku razí malé lístečky. Mám ho vyhodit nebo existuje možnost, že ještě nějak obrazí? Budu ráda za každou radu, díky Petra

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 225.36 (?), 9.5.2012 14:05

Mám kultivar Gum Ball a každozimně mu odejde skoro celá koruna. Něco sice pak znova naroste, ale o krásné a kulaté koruně se nedá mluvit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 72.86 (?), 9.5.2012 15:01

Je vidět, že honba za ziskem se nevyhýbá ani podnikatelům v zahradnictví a prodeji okrasných dřevin.

Jejich praxe je taková, že stromky dovezou z Itálie či podobných klimaticky "stejných" lokalit jako je ČR a takovéto naprosto neotužilé zboží bez skrupulí a nějakých výčitek prodávají dál našim důvěřivým zahrádkářům (Ambroně, Cedry, Cypřišky, atd.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 240.90 (?), 9.5.2012 20:35

Pokud je solidní prodejce, upozorní vás, že se jedná o rostlinu, která může v našich podmínkách namrzat. Samozřejmostí je též případná reklamace dané rostliny.

Navíc letošní přůběh zimy a jara odrovnal i odolnéjší druhy jako růže, habry a jiné...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.86 (?), 10.5.2012 8:43

To by mě tedy moc zajímalo, jak se dá taková uhynulá dřevina reklamovat. To snad ani nejde a řekl bych, že se to ani neděje. Lidé jaksi automaticky oželí mnohdy i "pár" stovek za dřevinu, než aby se šli hádat s prodejcem, který zákonitě musí úhyn dřeviny svést na španou péči kupujícího.

Tím samozřejmě nemyslím dřeviny, které uhynuly řekněme dva a více let po výsadbě, ale ty, které uhynou pár týdnů max. měsíců po zakoupení a zasazení.

Máte snad někdo osobní zkušenost s úspěšnou (i neúspěšnou) reklamací dražší (i méně drahé) dřeviny? Vsadil bych se, že absolutně nikdo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 225.36 (?), 10.5.2012 14:10

Na téma případné reklamace jsme se bavil s nezaujatým prodejcem a ten tvrdil, že nelze dohledat podle jakých právních norem postupovat při případné reklamci živých rostlin. Docela by mne zajímal názor právně vzdělaných odborníků. Ozve se někdo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 180.10 (?), 10.5.2012 20:57

Dobrý den. Nejsem právník, ale jsem zahradník, který se tak nějak motá kolem okrasných rostlin už nějaký ten pátek. No a za sebe mohu napsat, že já dávám na mnou dodané a vysazené dřeviny záruku 5 roků, která je pro mne samozřejmostí. Pokud v této době dotyčný najde uhynulou dřevinu a já neurčím důvod jejího uhynutí, bez sebemenšího náznaku protestu dřevinu vyměním na svoje náklady, i kdyby stála spoustu peněz. V předávací smlouvě ale mám zakotveno, že záruka se nevztahuje na poškození zvěří, kroupami, bleskem, dětmi a třeba požárem, protože toto nemohu ovlivnit. Ale za sebe napíšu, že za celou dobu své práce jsem měnil jen malý počet dřevin. Odhaduji, že to nebylo ani 10 kusů.  Ten včerejší výkřik pisatele o podnikatelích, který je dnes už výrazně zkrácen jsem četl jen s úsměvem. Ten dotyčný nemá vůbec tušení, co to je podnikat v zahradničině, kde pracujete se živými dřevinami. Viz letošní zima, kdy jsou silně poškozené, nebo zcela zmrzly dřeviny, které jsem za celý svůj profesní život vůbec neviděl zmrznout. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.90 (?), 10.5.2012 21:25

Pane Stanislawe, souhlasím s vámi. O pár řádků výše jsem hned také negativně reagoval na příspěvek o podnikatelých. Pracuji také jako zahradník. V našem zahradním centru není problém uplatnit reklamaci na rostlinu, která byla např.v předjaří tohoto roku zakoupena a třeba znovu neobrazila. Stačí jen ukázat účtenku se zakoupenou rostlinou. Se zbytkem vašeho textu bezezbytku souhlasím...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.249 (?), 18.5.2012 11:24

Ano, naprosto souhlasím. Většina lidí si vůbec neuvědomuje, že rostlina je živý materiál. Je hodně lidí, kterým chybí naprosté základy péče o rostliny a povědomí, že žádná rostlina nemůže na 100 % růst. Je to živý organismus a stejně jako nikdo nedá záruku na vaše zdraví, nikdo nemůže dát 100% záruku, že rostlina nechcípne. Faktorů, které ovlivňují zdraví rostliny je tolik, že je nelze dohlídat. Pokud se k tomu přidá majitel, který k rostlině přistupuje bez citu který se nedá ani naučit, ani předat, ale je kombinací přirozených vlastností a praxe, výsledek může být různý. Přiroda je bohužel za hranicí logiky, končí zde věci, které lze změřit a začínají hodnoty, které jsou otázkou citu a praxe. To si hodně lidí nechce uvědomit a k zahradě a rostlinám přistupují jako k vysavači. Nelze.

Stačí, aby vzrostlý strom nechal někdo na sluníčku s balem přeschnout (zahrada musí být hned, rychle a nejlépe v červenci a za co nejmenší peníze, aby se po stavbě ušetřilo vysazena, že...??), nebo "poctivý" majitel zalévá kubík vody denně i v deštivém počasí ke stromu, dokud jej nezhnijí kořeny. Reklamace? Kdo unese, když mu zahradník na rovinu řekne - neblbněte člověče, chcete nemožné? Nebo Vy jste tu kytku přelil? Kdo z klientů řekne - "Já tomu fakt nerozumím, já dělám počítače, sorry"? Takových klientů je velmi málo, Ladies and Gentlemen... Navíc když musíte vydělat na firmu a za rohem čeká někdo jiný kdo chce přežít, možná s mnohem horším vzděláním a praxí než vy, který ukecá majitele a nafláká tam cokoliv, odmítnete zakázku? Ne. Málokdo má takové finanční zázemi, aby mohl být hrdým zahradníkem.

Zahradníka většinou nedělá podnikatel s cílem vydělat, ale člověk, který má rostliny rád. Rostliny nejsou závratný byznys, je to o tvrdé dřině. (Jasně, znám pár lidí, kteří nejsou originál zahradníci, ale kšeftují, ale taky to tak dopadá.) Zahradnictví není honba za ziskem, ale boj o život s přírodou, kterou má člověk rád.

Existuje kategorie občanů, kteří mají pocit, že když se jim podařilo vydělat v nějakém oboru více peněz, tak mohou řídit a nařídit vše. Nikoliv. Mám pěkný osobní příklad, kdy si lidé (u domu postaveném firmou zadarmo za dohozenou zakázku) nechali udělat zahradu "jakou nikdo nemá" (od člověka z Prahy, kt. je originál nikoliv zahradník a dováží kytky sedm let, což je z hlediska zahradnických zkušeností naprosté nic), kde jsem dělal technické práce. Když jsem paní (pořvávající na zedníky jmény sociálních pracovnic) upozornil, že jim to zmrzne, poslala mě (s rodinnou zahradnickou praxí, jakýmsi vš vzděláním, roky práce v sortimentálně bohaté zahradě, spoluprací se Svazem školkařů, atd.) do háje. Kytky letos zmrzly, škoda minimálně 100 litrů. Typ člověka - komu není rady, tomu není pomoci. Naslouchejte zahradníkům, nebo se nedivte, když vám něco chcípne, i já se občas divím. Ještě jinak - každý kdo má zkušenosti z jakéhokoliv oboru by měl být schopen říct - tohle umím, tohle znám, s tímhle mám praktické zkušenosti, s tímhle teoretické, tyto přejaté. A tohle neznám. Není vševědoucí člověk. Ale je potřeba si navzájem nalít čistého vína. Nejen u kytek. Nehrejme si na machry, sdílejme zkušenosti.

Jinak k dovozům - je to jako se vším. Každý chce levně a něco extra. Takhle skončilo naše zemědělství, začaly dovozy. Se to doveze, pravil kdysi jeden vysoce postavený. Ano, doveze. Ale za jakou cenu... Ekonom a hospodář jsou bohužel dva typy lidí. Ekonom vidí jen peníze, hospodář i zemi a lidi.

Liquidambar je americký druh, který roste v aluviích řek. Tedy, živné, vlhké půdy. Je na poměrně širokém území, citlivost na zimu je tedy různá podle oblasti původu. U nás není jeho pěstování tak dotažené do konce jako u jiných dřevin z podobně různorodých areálů. Ideální jsou semenáče pocházející z již u nás pěstovaných rostlin, ze kterých je třeba vybrat odolnější jedince. Liquidambar je rostlina, kdy zákazník nese riziko, že mu může zmrznout a je třeba jej na to upozornit. Je to rostlina, stejně jako třeba cedry, Cupressus, liriodendron, atd. v okrajových polohách na vyzkoušení. Tedy, zákazník nemůže očekávat, že mu to vydrží na Vysočině. Od toho jsou rostliny mírného pásma na severnější hranici rozšíření. Není to tedy o "důvěřivosti", ale o "neinformovanosti". Zákazník se u méně známé dřeviny má ptát, co od toho může čekat. Líná ústa,... Stejně jako když si kupuju sbíječku, tak nemůžu očekávat od levné plečky z marketu to samé, co od Hiltiny nebo Boschky, vyzkouším si ji a zeptám se řemeslníků jaké mají zkušenosti, je třeba postupovat při výběru méně znamé, dražší rostliny.

Liquidambar je rostlina, která může zmrzat, prodejce (nejlépe zahradník-zárukou není mnohdy ani škola, ale osobní zkušenosti) by měl říci původ, vhodnou dobu výsadby a upozornit na riziko. Není to rostlina typu jabloň - koupím-vysadím-poroste. Je třeba zkoušet s ohledem na nadmořskou výšku, pátrat. Pisatelka neuvádí, jak velký stromek (kde, odkud) koupila, v jaké nadmořské výšce roste.

Záleží, kolik rostlina stála. Pokud to nebylo moc, rostlinu ven a znovu, je to lepší než se roky trápit. Letošní zima byla sice drsná, ale pokud namrzl, tak asi bude citlivější. V teplejších oblastech bych možná zkusil seříznutí pokud by mi šlo o rostlinu, nad 350 m n.m. novou rostlinu, nebo si zkusit vypěstovat nejlépe semenáče. Starší rostliny bývají obecně odolnější (neplatí ale třeba u rozmarýnu). Občas mají zajímavé ptákoviny v lesoškolkách v Řečanech nad Labem. Nevím, zda zrovna teď Liquidambar, semenáčky cedrů, liriodendrony apod. Za pár korun koupíte více sazenic, vyzkoušíte pár zim, vyberete nejlepší. Něco snad i v Kostelci nad Černými lesy, to je lesácká školka a předpokládám, že mají semenáče - to Vám předpokládám řeknou. Co ve školkách přežilo letošní zimu ze semenáčů, už přežije i venku po výsadbě.

Pokud jde o odolné rostliny z mírného pásma, dovoz nevadí. Pokud jde o okrajové druhy typu Liquidambar, Cedrus, Cupressus, Sequoiadendron, Magnolia grandiflora, Albizzia, apod., kupující bere na vědomí, že jde o u nás nespolehlivé, okrajové a rizikové rostliny a kupuje si je s vědomím, že případné riziko je na něm. Tyto rostliny si i zahradník vysazuje na svoji zahradu s tímtéž vědomím a rizikem s cílem získat zkušenosti, nikoliv za každou cenu uspět.

Pokud chce člověk v životě něco získat navíc, vždy pro to je třeba něco navíc udělat i s vědomím vyšší pracnosti a rizika. Příroda a čas se nedá oblafnout, ani dohonit. Jen pochopit a přijmout. Tak to prostě chodí.

Pokud si pořizuji stavební spoření, povinné ručení, penzijko, sbíječku, kytku, manželku, dítě, auto, dům, rostlinu, atd. nemohu se tvářit jako nezkušený důvěřivý zahrádkář, ale jako zodpovědný člověk, který udělá maximum pro ověření dostupných informací z více, nejlépe domácích zdrojů. Nebo se nemohu divit, že to dopadne, jak to dopadne..

Hodně zdaru a dobrých výsledků všem, nejen s rostlinami. :-)

Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika