Problémy s plechovou udírnou



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
dobeš - (1) - 74.151 (?) 
5.2.2017 20:15, zobrazeno: 88864x

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu, nejlépe majitele plechových udíren.

Dlouhá léta jsme udili ve zděné udírně u sousedů, ale chtěli jsme svou a zvítězila varianta koupené plechové udírny jednoplášťové.
Ve zděné udírně jsme měli pokaždé výborný výsledek, maso krásně vyuzené, krásná, zlatavá barva, skvělá chuť a vůně.
V plechové se ale nemůžeme chytnout, pětadvacetileté zkušenosti se zděnou udírnou jsou zde k ničemu.

Včera jsme od podzimu dělali již třetí pokus, dopadl určitě nejlépe, ale ani zdaleka se to nepřibližuje výsledkům ze zděné udírny, Maso (bůček) je velmi tmavé, po povrchu okoralé a má hodně kouřovou chuť, až moc, jestli mně rozumíte.
Postup jsme dodrželi (předehřátí udírny, rozvlažení a osušení masa), samozřejmě suché bukové a dubové dřevo bez kůry. Topeniště jsme neškrtili. Teplotu jsme drželi v rozmezí cca 60-75 stupňů, jako vždy. Doba uzení byla cca 10 hodin, také stejně, jako dřív ve zděné.
Uvnitř je maso výborné, jeho přípravu máme za ty roky vychytanou, ale ten povrch…
Dá se vůbec v plechové udírně nějak slušně vyudit šrůtky bůčku (kýty) o váze cca 1- 1.5kg, nebo je to opravdu jen na takové letní „přiuzování“ kabanosu a podobně?

Díky za konstruktivní odpovědi a rady.

Udírna
Udírna
Udírna Po zateplení
Udírna Po zateplení
Ze zděné udírny
Ze zděné udírny
Z plechové udírny
Z plechové udírny
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.2.2017 17:15

Řekl bych, že Vám udírna trochu dehtuje. Soudím podle Vašeho popisu, že maso má příliš kouřovou chuť napovrchu, kdežto uvnitř je dobré. Čím to je a jak to odstranit, přesně nevím, možná hraje roli ochlazování plechového uzáku. Stává se to totiž obvykle jen když je venku zima.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.31 (?), 9.2.2017 13:03

Udim v starej plechovej udiarni najlepsie vysledky dosahujem ked je okolna teplota tak 10 stupnov nad nulou povedal by som ze velmi dobre sa udi skusal som uz aj pri minusovych teplotach ale nejde to veru dym sa ochladzuje aj maso dechtuje to, nedobre.sused udil v takej istej udiarni pri -15st.maso kysle a cerne ale podla neho dobre a ze ked si chlapi v lese vypiju zjedia vsetko a este to maso bolo aj tvrde zeby vas na druhy den boleli zuby taky clovek vas presvedci ze to ide aj v zime v plechači ale vysledok žalostny... v zime treba do murovanej udiarne inak niesu vysledky dobre neda sa udrzat v plechaci teplota, viktor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.8 (?), 10.2.2017 11:42

Udírnu vydřevte i zevnitř a tepelně zaizolujte kouřovod aby se neochlazoval.Mělo by být po problému.rpstylle@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 84.71 (?), 16.1.2018 7:59

Dobrý den, chtěl bych koupit stejnou udírnu jako máte vy.

Jaké sní máte zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 250.122 (?), 16.1.2018 10:10

Vsimnete si ze problemy s udirnou jsou vzdycky tam kde neni komin. Neni komin, neni tah. jestli udirnu, tak udirnu s poradnym kominem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 68.37 (?), 18.1.2018 5:22

Je to stoprocentně tepelným režimem udírny. Zděná udírna má velkou akumulaci tepla. Musíte ji nejdříve "roztopit"... tedy zahřát. Ono zahřát zděnou udírnu v zimě kdy jsou vyzdívky studené i pod nulou dá trochu práce a vezme to čas. Ale výhodou je, že když už vyzdívka energii "nasaje" zase ji hned tak neztratí. A když je teplota stěn těch 60 - 70 stupňů, je to určitě nad rosným bodem kdy se vlhkost v kouři sráží. A když se vlhkost sráží, "bere s sebou" i dehet. Když se nesráží - vyletí komínem ven i s dehtem. Kdežto plechová udírna (zejména v zimě) má vždy stěny chladnější než je její obsah, takže riziko kondenzace je stále přítomno a záleží už jenom na detailech které neuhlídáte a kondenzace nastane. To že vám teploběr ukazuje 70 st.C nic moc neznamená. Jde o jenom jeden bod v prostoru a v nějaké vzdálenosti od chladné stěny. Rozvlažení masa taky nemusí být dostatečně účinné protože maso má tu teplotu dostatečnou jenom na začátku, později se teplota vyrovná s okolím a začne to na něm kondenzovat taky. Všimněte si, že maso "zčerná" až později, zpočátku je pěkné. Nicméně v plechové udírně se kvalitně udit dá. Ne ovšem v zimě a v jednoplášťové. Ta jednoplášťová je riskantní vždy a s jistotou se opravdu hodí jenom na párky v létě na pouti. Lze ovšem relativně snadno upravit jejím zaizolováním. Isolovat zevnitř nemá smysl. Nechte tam plechový povrch, navíc dřevo vevnitř je jednak hořlavé a časem může (!) být i nehygienické. Navíc vám ubírá i užitečný prostor. Obložte to dřevem zvenku, když pod dřevo dáte asi tam 2 cm minerální vaty (i více - neškodí), budete spokojen. Navíc to má výhodu, že na rozdíl od zděné udírny nemusíte nějak dlouho "předehřívat" protože akumulace je zde minimální. Kouřovod zaisolujte taky a komín s dobrým odtahem je nutností.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.5 (?), 18.1.2018 13:48

Je to tak. Na druhé straně, když zaizolujete zvenku udírnu dřevem, pak mi není jasné, k čemu tam bude dobrý ten plech uvnitř.
   Jinými slovy - chcete-li udit v zimě, buď umístěte plechovou udírnu dotepla do interiéru s odvodem do komína nebo si venku postavte zaizolovanou dřevěnou (zděnou).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.55 (?), 25.1.2018 20:29

Dobrý den, máme také plechovou dvouplášťovou udírnu jen krátce, ale máme podobné problémy s uzením. Ještě se nám nepodařilo maso nebo klobásy vyudit do zlatova. teplotu hlídáme i vysušení udírny před uzením, ale maso které udíme podle rad na stránkách skoro vždy zčerná a je vysušené. No nic bojujeme. Teď mám naložené bůčky v soli a česneku.Asi kilové kusy, ale dlouhé. Nevím co to udělá v udírně. Nebude lepší je rozpůlit na 2 kusy? No ale jak dlouho pak udit půlkilové kusy aby se nevysušily?Díky jsme začátečníci a učíme se.Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.1.2018 21:42

Dlouhé kusy bůčku se udí stejně dlouho jako krátké. Záleží na jejich výšce (tloušťce). Zčernání masa může být způsobeno připečením vysokou teplotou, kondenzací sazí či dehtu - např. vloženým studeným masem, špatným tahem, nesprávným hořením, atd. Nelze říci jednoznačně délku uzení, když ani neznáme teplotu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika