Jak uchovávat klobásy?



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 224.59 (?) 
15.12.2009 13:53, zobrazeno: 191508x

Může někdo poradit co s klobasama po vytáhnutí s údírny a jak je pak co nejlépe uchovat?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 15.12.2009 14:31

  Po vytažení z udírny nechám klobásy na hůlkách vychladnout. Někdy je po vytažení osprchuju horkou vodou (pokud se nedovařují v 80st vodě)
Záleží na tom, jaké klobásy udíte. Jsou-li uzené dlouho a studeným kouřem, jsou vyschlé, vydrží viset v chladnu řadu týdnů. Takovou udírnu ale nemám.  
  Jestli je máte šťavnaté, uzené horkým kouřem, nevydrží dlouho. Tedy 1 - 2 týdny v lednici v pohodě, klobása je v podstatě polokonzerva.
   Nejsnadnější je klobásy vychladit a zmrazit.
   Druhou možností je ještě teplé sterilovat ve sklenicích s trochou vody na dně - asi 30 minut 95 st. Je dobré konzervy držet v chladnu a do půl roku spotřebovat (stejně tak ty mražené). Při sterilaci ovšem změknou, vypustí část šťávy a tuku a ztratí něco aromatu.
    Protože však klobásy neděláme kvůli zásobě potravy, nýbrž  pro obdiv druhých a radost z tvůrčí práce, většinu jich do týdne rozdám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.168 (?), 15.12.2009 16:18
Většinou je ihned schovám před sebou samým a hlavně před příbuznejma které jsem neviděl celej rok...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 15.12.2009 16:38

Dělám to podobně, jako pan Vysloužil. Jen klobásy, které dávám do mražáku, předsuším na půdě (izolovaná) tak na 14 dnů. Pak do pytlíku a mražáku. Se zavařováním mám trochu problém, jelikož často neuhlídám délku klobas, které mi pak nevlezou do flašek... Zavařuji to co vleze, kdy varem na 3O minut s trochou vody ve sklenici sterilizuji. Druhý den sterilizaci opakuji.
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 15.12.2009 21:06

Pár připomínek pro pana Martina.
1. Úchovnost potravin v mrazáku je přímo úměrná množství vody v nich. Tedy mrazením se déle uchovávají potraviny s vyšším obsahem vody. Předsušením na půdě se obsah vody naopak sníží
2. Vkládáte-li do sklenic klobásy horké přímo z udírny, přizpůsobí se tvaru sklenice mnohem lépe, než tuhé vychladlé.
3. Opakovaná sterilace se provádí kvůli sporulujícím anaerobům, např.  Clostridiím produkujícím botulin, tzv. klobásový jed. Doporučený interval k vyklíčení spor do vegetativní formy, která je zničitelná opakovaným varem je 48 hodin. Dělal jsem to dřív taky. Dnes to praktikuji jen u neokyselené zeleniny, kde nelze vyloučit kontaminaci půdou. (fazolové lusky ano, vyloupaný hrášek ne). U masa a klobás jsem to opustil, vypouklé víčko jsem u nich již léta neviděl. Při uložení v chladu a nepříliš dlouho. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 63.102 (?), 7.2.2010 20:00

Nelepši je snejs je

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 7.2.2010 20:43

není co řešit, kolik sníš během dvou týdnů, tak do studeného špajzu a v době mrazáků, do mrazáku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.124 (?), 14.1.2011 18:56

Susedovci konzervujú vyúdené klobásky tak, že ich uzatvárajú do pohárov len pomocou podlakového prístroja. Čiže žiadne varenie. A vraj aj po roku chutia ako zrovna vytiahnuté z údiarne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.241 (?), 16.1.2011 6:17

Záleží, jak jsou vyuzené. Některé vyuzené teplým kouřem a měkké chytí pověšené na vzduchu plíseň do týdne, některé je možné na stejném místě pověsit třeba na několik let.

K výdrži klobásek přispívá uzení studeným kouřem, který dělá na povrchu klobásek konzervační vrstvu tmavých dehtovitých látek, přes které plíseň neprojde. Potom konzervaci dělá vysušení, které snižuje množství vody a vyšší nasolení a nakořenění masa.

My jsme konzervovali klobásky obyčejným zavařením do vody, to se hodí pro všechny, i ty měkké, i ty hodně vyuzené studeným kouřem. Hodně vyuzené klobásky, které měly už samy o sobě proti zkažení určitou výdrž, jsme konzervovali prostým naložením do oleje. Potom z minulosti bylo u nás zažité dělat klobásky spíš vyuzenější a věšet je normálně pod střechu pod křidlice  (tašky) nebo plech, ony tam vyschly, ztvrdly a vydržely přes celý rok. Akorát trošku přes léto žlukly, na delší dobu přes léto je to konzervace spíš z dob nedostatku potravin.

Klobásky zavařené do vody i naložené do oleje se daly konzumovat za studena, ve vodě po zavaření změkly hned, v oleji měkly nejméně dva týdny, klobásky normálně zavěšené pod střechou a vysušené se musely dlouho vařit, případně ještě předtím máčet dost dlouho ve studené vodě.

Problém v dnešní době, jako u všeho domácího uzeného, budou ty dehtovité látky, zvláště pokud se z těch klobásek měl využít ten lak nebo olej, měl příjemnou zenou chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.129 (?), 16.1.2011 17:03

u nas moc nevydrzia (ludsky faktor)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika