Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den všem,

potřeboval bych prosím pomoci. Postavil jsem novou udírnu a nedaří se mi tak, jak bych si přál.

Udírna má topeniště vzdálené 1m od zděného základu s kouřovodem 130mm (kamnářská silnostěnná roura). Samotná udírna má zděný základ, na kterém je dřevěná budka s dvířky (55x55x100cm) a komínem v zadní části boudy (asi 10 cm od vrchu).Topenište mám ze šamotek a bez dvířek (přivírám šamotkami postavenými na sebe).

A teď k samotnému problému. Udil jsem 2x klobásy, které se mi v udírně ihned orosí.. Poprvé jsem roztopil udírnu asi hodinu a pak začal udit asi 8 hodin na 70-75 stupňů. Klobásy byly černé, nakyslé a vyschlé, takže šly do koše. Podruhé jsem změnil recept na masovou směs (osvědčený) a do roztopené udírny na 60 stupňů vložil tu nádheru. Udil jsem asi 3 hodiny a pak přidal na 80. Výsledek po cca 6,5 hodinách byl téměř stejný. Klobásy dosti tmavé, kyselé, jen o trochu lepší než poprvé. Je z nich cítit strašně ten kouř, takže nevím, kde je chyba.

Během uzení používám suchý buk a topeniště mám zavřené téměř po celou dobu uzení. N začátku kouřovodu ani na konci nemám žádnou regulaci kouře. Komín mám po celou dobu uzení zavřený, protože mi udržuje nastavenou teplotu (pokud chci teplotu zvýšit, na chvíli klapku pootevřu a nechám zvýšit, jakmile jsem na požadované teplotě zavřu a drží). Během uzení mi z komínu kape voda, což je také zvláštní.Tak nevím, zda mám mít topeniště otevřené, nebo mít nějakou klapku na začátku kouřovodu, nebo snad mít komín během uzení otevřený.

Omlouvám se za tak dlouhý text a děkuji předem všem, kteří mi pomohou dojít k vysněnému cíli, výborným klobásám.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika