Zkoušel jsem podobné pokusy jako dítě. Mrkev má ale velmi jemné kořínky a jejich potrhání zpravidla nepřežije. To je hlavní důvod proč musí zůstat na místě kde byla vyseta.
Ak mrkva tak zle klici a treba ju po vyseve jednotit, neskusal niekto pouzit sadbovac a predpestovat si ju? Je nejaky dovod, preco som nikoho nevidel predpestovavat inu korenovu zeleninu ako zeler?
protože na zahradě máme hryzce a ve skleníku bych část dal na patro a tam si trocha zeleniny vypěstoval, ale namám zkušenosti, jestli velká teplota nespálí listy atd.
Slyšela jsm o tom, že to jde. Vyprávěl nějaký vegetarián, že si tak pěstuje mrkev - ne v sadbovači, ale přímo v skleníku, seje velice časně a udělá dvě sklizně za rok. Nevím, zda měl vytápěný. Elena
Mrkev není do sadbovačů vhodná. Její kořen potřebuje větší hloubku než běžný sadbovač má (mám ověřeno). Navíc osivo není drahé, takže se s ním nemusí tak šetřit. Špatně klíčí jen když se vyseje pozdě a je spíše teplo než vlhko. Myslím, že hluboké kypření těsně před výsevem může v důsledku narušené kapilarity vyvolat nedostatek vláhy na klíčení. Pak se musí často zalévat nebo také zakrýt záhon parozábranou.
Zkoušel jsem podobné pokusy jako dítě. Mrkev má ale velmi jemné kořínky a jejich potrhání zpravidla nepřežije. To je hlavní důvod proč musí zůstat na místě kde byla vyseta.