termín sklizně



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 85.27 (?)
1.10.2008 8:03

Je to přesně tak, jak píšete. Univerzální recept na optimální sklizňovou zralost není.  Některé podzimní odrůdy jsou nejlahodnější, když dokonale dozrají na stromě - Matčino, Grávštýn, Čistecké, aj., i když se tím zkrátí zralost konzumní.  Jiné je třeba sklidit zavčas - Wealthy, Český ráj, jinak je sklidíme ze země. Pozdní zimní jablka se obvykle trhají co nejpozději - Idared, Golden, Zvonkové, jinak bude jejich chuť nedokonalá. Jiná naopak - Smiřické, Spartan, Denár, Melodie aj. je třeba sklízen ne zcela zralé, jinak ztratí trvanlivost i svěží chuť. 
   Prakticky všechny odrůdy sklízím postupně - získám plody poněkud rozdílné skladovatelnosti i chuti, ty pozdější stihnout dorůst a dobarvit

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 136.16 (?), 26.9.2008 9:57, zobrazeno: 21763x

Zajímalo by mne, jak určujete termín sklizně, aby jablko bylo co nejchutnější, dlouho vydrželo atd, kdy je to pravé teď.Jestli podle literatury, hnědých jader, souseda,nebo opadu plodů.Děkuji.Pepík

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 175.250 (?), 26.9.2008 21:46

To co si myslíte se označuje "sklizňová zralost" a určuje se velmi obtížně, neboť často vyžaduje praktické zkušenosti a odborné posouzení několika znaků společně (např. barvy slupky, konzistence dužiny, chuti a pod). Tolik citace z knihy "Pěstování jabloní", A. Dvořák. Dále jsou vyjmenovány metody určení sklizňové zralosti a jeich popis

a) soudržnost stopky plodu s plodonošem

b) vybarvování semen

c) vybarvení plodu

d) pevnost dužiny

e) chemický rozbor

Není to možné všechno zde opsat bylo by to obsáhlé, omlouvám se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 26.9.2008 21:52

Pánové, vy na to jdete příliš odborně.  Já vždycky jablko utrhnu a ochutnám.  Většinou podle chuti poznám, zda je již zralé.   Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.138 (?), 26.9.2008 22:52

Paní Danielo takhle zralost jablka určitě nepoznáte. Všimněte si v popisech odrůd bývá popsána sklizňová zralost a konzumní zralost. Některá jablka můžete jíst ze stromu (letňáky), ale některá jablka, která se sklízí v září aříjnu se dají konzumovat taky až v březnu. To, že jablka padají taky není měřítkem (na př. Welsy se sype, aniž by byly všechny plody zralé. Taktéž Matčino - propadnou ty nejlepší plody a uvnitř koruny zbydou ty méně vyzrálé). Ani popisovaná doba sklizňové zralosti není stejná v teplých, či chladnějších oblastech. Já zkouším sklizňovou zralost jablek   tak, že plod uchopím prsty a zkusím ho vyvrátit (netrhat) směrem vzhůru. Stopka zralého plodu se s mírným chrupnutím oddělí v místě, kte je srostlá s plodonošem - Nepřelomí se, nevytrhne se z plodu jen se sama pustí. Samozřejmě to je jedno z měřítek. Další tmavá jádra, vybarvení a pod. jak je uvedeno v předchozích odstavcích. Jenom snad do toho chemického rozboru bych to nepřeháněl. S pozdravem! Pavel Skála

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.9.2008 9:33

Pane Skála, děkuji za odborný výklad.  Už jsem tady jednou psala, že stromům moc nerozumím - a vidím, že se ještě mám co učit. Ono to vypadá jednoduše a přitom je to taková věda. Trochu jsem si z toho dělala legraci a nyní vidím, že je to opravdu složité.  Tak už vám do toho nebudu kecat!!!  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 130.20 (?), 1.10.2008 6:57

Danielo, jen do toho "kecejte",  "vědců" je dost a humoru málo. Dlouhá léta jsme se na toto téma přeli s tchánem - on chtěl trhat hodně brzy, já hodně dlouho. Dokonce jsem nosil svoje jablka kamarádovi - jeho tchán také trhal brzy a nešlo to jíst. Podtržení je nutné i u velkoprodukce.Příliš brzo utržená jablka hodně dlouho vydrží: Hlavně proto, že nejdou jíst. V popisech odrůd je orientačně uvedené doba sklizňové zralosti, ale - podnož, lokalita, stanoviště, množství plodů a roční průběh počasí - to vše dělá divy. I zatravněný pozemek a jeho sklon může z Ontaria udělat červené jablko. V tomto směru není univerzální recept. Sledovat, zkoušet, vybarvené plody zvláště s osluněnou stopkou protrhávat, ochutnávat - o to jde, to je radost zahrádkáře i mlsných jazýčků. A že některé odrůdy, zejména pozdě zimní a nakyslé, musí dozrát ve sklepě, na to přijde každý sám. Dobrou chuť a stálý úsměv na tváři přeje Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 85.27 (?), 1.10.2008 8:03

Je to přesně tak, jak píšete. Univerzální recept na optimální sklizňovou zralost není.  Některé podzimní odrůdy jsou nejlahodnější, když dokonale dozrají na stromě - Matčino, Grávštýn, Čistecké, aj., i když se tím zkrátí zralost konzumní.  Jiné je třeba sklidit zavčas - Wealthy, Český ráj, jinak je sklidíme ze země. Pozdní zimní jablka se obvykle trhají co nejpozději - Idared, Golden, Zvonkové, jinak bude jejich chuť nedokonalá. Jiná naopak - Smiřické, Spartan, Denár, Melodie aj. je třeba sklízen ne zcela zralé, jinak ztratí trvanlivost i svěží chuť. 
   Prakticky všechny odrůdy sklízím postupně - získám plody poněkud rozdílné skladovatelnosti i chuti, ty pozdější stihnout dorůst a dobarvit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 1.10.2008 9:35

Pane Miloši,  jak všechna ta jablka skladujete?  A jak dlouho Vám vydrží?  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 85.27 (?), 1.10.2008 10:23

Jablka skladujeme v kamenném sklepě pod kuchyní. Sklep měl dva protilehlé průduchy směřující ven, které zajistily cirkulaci vzduchu i optimální teoplotu. Bohužel, před lety, v rámci přestavby domu, se jeden z průduchů dostal vyústěním na verandu a jablka již nevydrží do nových, jako dřív. Sklepu taky trvá déle, než na podzim vychladne. Proto se jablka na uskladnění - tu poslední várku - snažím sklízet co nejpozději, klidně až v listopadu. Některá, jako Idaredy,  třeba až po opadu listí, pokud samy nepadají. V některých letech, pravda, namrznou, ale ne vždy a ne všechny. Ranní mrazíky jablkům nevadí, naopak se lépe vybarví.
   Většinu jablek beztak rozdám nebo zmoštuji. Jablka vydrží - asi jako všem - do nového ovoce, kdy už o jejich konzumaci ztratíme zájem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 1.10.2008 8:14

S termínem sklizně mívám vždyzky problém, ono se to dozrávání rok od roku může lišit i o několik týdnů.  Řídím se tím,  že jablka už tak trochu vypadají jako zralá a že jdou přiměřeně snadno utrhnout, jak psal někdo výše.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika