Strupovitost Spartan Vs Rubinola



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?) 
9.10.2014 10:41

Vašemu vysvětlení nerozumím. Podle mého názoru všechna řízená křížení provádí v rámci šlechtění člověk, tak jako byl člověkem použit druh Malus floribunda ke křížení s druhem Malus domestica k získání odolnosti proti strupovitosti. Nebylo to tedy provedeno genetickou modifikací jako se získávají odolnosti u kukuřice proti zavíječi nebo u cukrovky proti herbicidům. Křížení u jabloní je podobné, jako se u révy, když se Vitis vinifera kříží pro získání odolností s jinými druhy, například V. labrusca nebo V. amurensis. Nebo jsou tito kříženci podle Vás také umělí nebo proti přírodě?
Nevím proč zpochybňujete to, co jsem napsal o svých letošních zkušenostech,  já také nemám důvod pochybovat o Vašem konstatování, že některé jabloně byly napadeny více nebo méně. Zkrátka podmínky pro strupovitost byly u mne asi ideální až v době, kdy již strupovitost na plodech neškodí. Čerň u mne bývala běžně na Lucasově v minulých letech, než jsem se této odrůdy raději zbavil, takže čerň nepovažuji za nijak výjimečnou chorobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 73.141 (?), 9.10.2014 12:56

To se stává,lidé si někdy nerozumí.Odvádění pozornosti od primárního problému a tou je agresivní prolomení rezistence jádrovin, který by nás měl znepokojovat křížením vinné révy není na pořadu dne.
Ale stejně by mě zajímalo, jak se ten gen Vf potvůrka jedna do těch křížení dostal, když ne umělým zásahem člověka. - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 9.10.2014 13:45

Prolomení rezistence není nic jiného než příroda, které však pomohl člověk jednak šlechtěním založeným na jediném genu a také takovou intenzitou dopravy, jakou Země nepamatuje.
Nechápu, proč bych měl odvádět pozornost, když prolomení rezistence není nic nového, u nás byl výskyt těchto ras strupovitosti zaznamenán už v roce 2006, viz Agromanuál
Pokud jde o gen Vf, do kulturních jabloní se dostal křížením s M. floribunda, cituji z jedné práce:
Malus floribunda Van Houtte, jabloň mnohokvětá, pochází pravděpodobně z Japonska; keř nebo strom, 4 (10) m vysoký, koruna hustá, široce klenutá, větve často daleko převisající; listy vejčité, 4 - 8cm dlouhé, zašpičatělé, ostře pilovité, na dlouhých výhonech i poněkud laločnatě; květy četné, růžové, ale brzy vybledající, uvnitř bílé, 2,5 - 3 cm široké, plody velikosti hrachu, žluté. Patří k nejkrásnějším okrasným jabloním. Je plně odolná ke všem rasám strupovitosti, a proto se šlechtitelsky využívá. Je značně odolná proti mrazům. (Böhm, 1985).
Obdobně u ječmene jarního je šlechtění na odolnost k padlí založeno v současné době hlavně na jednom genu a sice genu Mlo.

Samozřejmě souhlasím, že všechno cílené křížení je zásahem člověka, jen nevím, co je na tom umělého.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 9.10.2014 13:52

Vcelku zajimavy clanek roku 2009 je zde. Mj. se v nem uvadi... Rezistence není absolutní termín, často bývá zaměňována s pojmem imunita J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 47.253 (?), 9.10.2014 16:29

Je obdivuhodné, s jakým klidem, pečlivostí a trpělivostí se snaží pan Bred-ik osvětlit, že na běžném křížení (ač mezidruhovém) není nic umělého. Zkrátka jen biologie dospěla tak daleko, že umí vyhledat v genomu druhu konkrétní gen zodpovědný za konkrétní projev (je-li vlastnost tzv. monogenní) a jeho přítomnost prokázat v potomcích metodami molekulární biologie. Nic umělého, nic nepřirozeného - jen se rozšiřují lidské vědomosti. Nevidím nic umělého ani na mezirodovém křížení. A už vůbec za tím vším nevidím žádné spiknutí. Pan Bred-ik velmi hezky naznačil, že za rozšíření agresivní rasy strupovitosti "prolamující" rezistenci podmíněnou genem Vf je z velké části zodpovědný člověk. Za její vznik je díky přirozeným mutacím zodpovědná příroda (také nic umělého).

Proto se koneckonců dnes jde cestou křížení odrůd s Vf a odrůd odolných na polygenním základu (jako jsou Discovery a mnohé další) - asi první českou vlaštovkou je odrůda Admirál.

Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 47.253 (?), 9.10.2014 16:48

Ještě si dovolím, s prominutím vypíchnout jeden odstavec pana Polehly - cituji: "Mnozí se mnou tady nebudou souhlasit ale geneticky zasáhnout do přírody je dle mého názoru zvěrstvo.U umělé rezistence už příroda zareagovala.O následcích u geneticky upravených plodin(soja, kukuřice) a nadopovaných švestkách šárkou pro její ochranu proti této chorobě konče ukáže čas."

Zaplaťpánbůh, že člověk umí zasáhnout šlechtěním do přírody, jinak bychom dnes stále sbírali lesní plody. Díky řadě vizionářům jako byl např. Norman Borlaug, NC 1970 - za mír!, netrpí tolik lidí hladem - západní civilizace, Indie, Mexiko a mnohé další. -> zelená revoluce Nevím, kde je to zvěrstvo!?

...příroda zareagovala... Příroda vždy reaguje. Je to věčný boj - s chorobami, škůdci, parazity. Doslova a do písmene závody ve zbrojení. Lepší je anglická verze.

Pane Polehlo, přejděte prosím od osobních ničím nepodložených teorií k něčemu trochu vědecky podepřenému. Řekl bych, že čtenářům vzdělaným v jiných než biologických oborech zbytečně pletete hlavu.

Neberte to, prosím, jako osobní útok - Vašich praktických zkušeností, dovedností (podložených řadou krásných fotografií) si velmi vážím. Zdraví Mittwoch

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.150 (?), 13.10.2014 0:59

Zdravím

omlouvám se, že reaguji až teď, neboť lítám po výstavách i jako vystavovatel.

Reaguji na dotaz ohledně polní odolnosti. Polní odolnost je zatím pro pěstitele a šlechtitele tajuplná. Střížovice se vydaly řešit strupovitost odolností m. floribunda, která pochází z Ameriky a v našem klimatu na ní běžná strupovitost nereagovala. Musím, ale přiznat, že jsem nikde nečetl, že by i v Americe trpěla strupovitostí a i oni ji používaly ve šlechtění amer. rezistentů. Takže názor globalizace je blbost. V přírodě je pravidlo, že ten druh, který se přemnožuje dojde ke stavu biologické redukce na bázi rychlého šíření nemocí. To je to samé jako to, že pralesní lidé neznají rýmu a mor přežili lidé co žili izolovaně od masy lidí kde byli nakažení lidé. Vždyť situace kurovce je to samé. Přemnožení smrku vedlo k přemnožení kúrovcú a silnou destrukci smrkú v lese.

Odrudy s polní odolností vznikly od rodičů Antonovka, Hvězdnatá reneta, Matčino a objevil jsem i ve staré pomologii, že tam bylo více odrud odolných na strupovitost. V 20 letech ještě nepouživali floribundu do šlechtění, byla pouze jako okrasná jabloň. Jediný průkopník byl Mičurin, který šlechtil i mezi druhy a rody a sledoval mísení a ovlivňování mízy na roub a podnož. Až teprve teď si političtí zabedněnci ve výzkumu začínají všímat jeho skutečné práce. Napsal o své práci i knihy, které jsou velmi zajímavé a je krajně nechutné jak ho někteří zesměšňují.

Odrudy s polní odolností dělaly zásadně Holovousi.

Či- li : Agold (špička) , Produkta, Klara, Nabela (chuťovka), Zuzana. Julia

ostatní staré odrudy-    Antonovka, Chodské, Hvězdnatá reneta, Hájkova reneta, Matčino, Booscopské i červené, Mio, Watervlieské mramor., Discovery...

U těchto odrud jsem doposud nezaznamenal problém a nebo vúbec strupovitost, zatím obou klonů.

Je vidět, že někteří opět špatně pochopily kritiku pana Polehly. On nekritizoval obyčejné masové šlechtění. On kritizoval geneticky modifikované plodiny. Čili to, aby v kukuřici byly geny meduzi nebo prasat. Včelaři silně bojují proti GMP z dúvodu zvyšení uhynu včel a poškozování její přirozené genetiky. Je normální, aby včely jedly pyl s příchutí meduz? A nebo časem budou bít v lidech prasečí srdce s lidskými geny?  To je ta dnešní realita na, kterou p. Polehla poukazoval.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.150 (?), 13.10.2014 1:22

Zdravím

Byl bych velice rád, kdyby se z tohoto portalu nedělal ring kde bude bojovat 20 kohoutů hlava nehlava a všichni mají svojí pravdu.

Proboha všichni jak jsme tady si konečně laskavě uvědome, že u každého roste stejná odruda a podnož jinak. Tento portál je tady od toho, aby jsme si vyměňovali poznatky a rady a ne se navzájem buzerovali.

Já osobně jsem tady také několikrát vedl tvrdé boje kde někteří až uráželi. Ale to je pravě to, abychom ostatním dokázaly, aby sami na to přišly, že kecali blbosti a potom přiznat pravdu.  A kolikrát jsem i sám se kterými jsem tvrdě bojoval zase je pochválil za dobrý názor. A o tom to přece je.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 13.10.2014 9:27

Když si přečtu z předchozích dvou příspěvků:

"Já osobně jsem tady také několikrát vedl tvrdé boje kde někteří až uráželi."

"Takže názor globalizace je blbost."

tak nevím, jestli má smysl se dál pouštět do diskuse.

Smyslem mých příspěvků nebylo někoho urážet, jen jsem chtěl vyjádřit svůj názor.


Původní druh Malus floribunda pochází původně pravděpodobně z Japonska a je skutečnost, že rezistence tohoto původního druhu nebyla dosud překonána. Jinak je to však u jeho potomků, kteří mají právě jen jeden gen odolnosti Vf, z čehož vyplývá, že v původní Malus floribunda jsou pravděpodobně i další geny napomáhající k odolnosti k strupovitosti a které se během dalšího křížení ztratily.
Co se týká odolnosti na polygenním základě, už tady zmiňoval pan Mittwoch, že ji má i odrůda Admirál a ta pochází ze Střížovic, ne z Holovous.
Odrůdu Angold (má gen odolnosti Va získaný z odrůdy Antonovka) na své zahradě mám, problém se strupovitostí jsem na ní nezaznamenal, ale vadí mi její velká náchylnost k padlí, což je i konstatováno v jejich některých popisech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.70 (?), 17.10.2014 1:19

Zdravím

Tak nevím, ale mě poslední dobou připadá jako kdyby jste kdysi žily v izolátu a dnes volně.

Ze slova globalizace udělali fanatický pojem politici a ekologové. Já když poslouchám argumenty na tento pojem tak mi připadá. že většina těchto řečníkú žila asi na jiné planetě.

Kdysi se vše co člověk neuměl vysvětlit tak sváděl na boha, dnes to svádí na tzv. globalizaci.

Pyl, spory, viry a i baktérie a jsou i někteří pavouci, kobylky , kteří letí vzduchem několik tisíc kilometrů než se někde zachytí. Samozřejmě když nenajdou vhodé prostředí tak to riskují smrtí. Vždyť co bylo 7 ran božích v Egyptě? Podle dnešních mocipánú by za to mohla globalizace.

Každá vyspělá civilizace vždy skoncila na své politice hospodaření (Mayové, Aztékové...)

Je jasné, že lidská činost urychluje a usnadňuje jim dobívat nová území.

Já nevím o tom, že by za socialismu se k nám nedováželo ovoce a zelenina ze zahraničí. A také se k nám dovážely nové odrůdy jak z Kanady tak N. Jersey. Také tu byly stejné problémy jenom se o nich nesmělo tolik kecat a byl klid. Něco podobného byla i komedie s mandelinkou a neříkali tomu globalizace, ale zbrań imperialistů.

Hlavně co je globální problém je změna klimatu a ekologie. Člověk je největší parazit, který je zakodovaný na samodestrukci a příroda si najde cestu jak snížit jeho stavy. Naše planeta je ta co tu určuje pravidla a když jí mírně zatopíme pod kotlem tak ona nám to na sto tisíckrát oplatí. Pro ní revitalizace na 500 let nic není, ale pro nás konečná..Je největší omyl si myslet, že se evoluce zastavila. Určitě už existují živočichové, kteří jednou po nás převezmou nadvládu.

Je najivní si myslet, že příroda funguje na povel. Zmáčkneme stop a ono se vše zastaví a uklidní. To je omyl. Vše jede se setrvačníkem a trvá nějakou dobu než nastane změna čili několik generací, které potom budou proklínat své předky. Pokud planeta nebude na prvním místě před penězi tak se nic nezlepší.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika