Poraďte se založením ovocné zahrádky



host - 49.2 (?) 
29.9.2015 15:38, zobrazeno: 3147x

U nového domku chceme založit malou ovocnou zahrádku. Jedná se o rovinatý pozemek o rozměru cca 10x13m, v současnosti zatravněný. Jsme v nadmořské výšce 400m v jižních Čechách u Lužnice. Chtěli bychom tam vysadit 5 jabloní různých odrůd, z nichž jedna by měla být asi podzimní, a jednu višeň.

Problém pozemku je, že půda je poměrně mělká a písčitá a podloží je jílovité. Zároveň ale nechceme použít vzrůstné podnože kvůli prostoru.

Nebudeme používat žádné postřiky proti škůdcům a houbovým chorobám, ale nějaké to červivé jablíčko nebo stroupek na něm nám nevadí, důležitější je chuť a pestrost odrůd. Odrůdy by tedy měly být přirozeně odolné, ale nemusí to být přímo rezistenty.

Docela dobrou zkušenost z dřívějška máme s Rubínem (ale není dost trvanlivý a má hodně pevnou dužninu) a také MacIntoshem (ten je jako podzimní jablko chuťově výborný, ale plodil nám docela málo). Po přečtení zdejší diskuse se nám líbí odrůdy jabloní Admirál, Orion. místo Rubínu bychom zkusili asi Bohemii. Mezi podzimními nás zaujala odrůda Witos. Jestli máte ještě nějaké další tipy, sem s nimi. Otázka ovšem je, jaké podnože použít pod bujné rezistenty i tu Bohemii.

U višní se nám z diskusí zde zatím jeví jako nejvhodnější Morellenfeuer, která je dobrá do zavařenin, ale dá se použít i k přímému konzumu.

Díky za jakoukoliv reakci,

Tomáš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 49.2 (?), 5.10.2015 17:51

Zkusím se zeptat konkrétněji - půjde nám tam Orion, nebo se hodí víc do teplejších oblastí? Nebo je ze žlutoplodých jabloní vhodnější Sirius?

A co říkáte na Lipno? Nerad bych, aby všechna jablka byla "na jedno brdo" co se týče chuti a konzistence dužniny - všechna ve stylu Rubínu - a to by Lipno docela mohlo dobře doplňovat. Jen nevím, jestli není Lipno spíš "vánoční" odrůda než zimní.

A jakou použít podnož? Kvůli tomu, abych udržel stromy ve velikosti zákrsků, jsem pro triploidy zvolil M26 (M9 by asi byla příliš náročná na půdu.) ale bojím se, jestli i M26 nebude příliš slabá do mělké půdy.

Tomáš

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.10.2015 18:33

Pane Tomáši, z Vašich dotazů je vidět, že problematice docela rozumíte. Při neznalosti konkrétní lokality Vám těžko někdo dá přesnější radu, než si vyvodíte sám. Měl byste posoudit, máte-li kde jablka skladovat (sklepy nejsou u nových domků zdaleka pravidlem). Volil bych odrůdy postupně dozrávající (letní Vám tam chybí). Rozdíl mezi Rubínem a Bohemií spatřuji jen v barvě slupky. Morellenfeuer mi přijde sice sladší než Morela, ale i tak pro přímý konzum dost kyselá. Jednu jabloň bych nahradil hrušní. Jinak jsou Vaše úvahy správné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 49.4 (?), 5.10.2015 22:50

Děkuji za odpověď. Máte pravdu, že něco teoreticky nastudováno mám, ale obávám se, že praktické znalosti to nenahradí.

Sklípek bude asi největším problémem, to máte pravdu také, máme samostatnou místnost přistavěnou k samostatně stojící garáži, kde se budeme v zimě snažit udržovat rozumnou teplotu. Horší to ovšem bude s vlhkostí.

Letní jabloň nemáme ve výběru, protože v létě o jablka není v rodině zájem, jelikož je dost jiného ovoce z jiných zdrojů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika