Pinova - neznáma choroba



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?) 
19.12.2014 13:43

Pánové, vy jste stoprocentně přesvědčeni, že ten strom v sousedství má rakovinu? Podle té fotky? Já, přiznám se ať koukám, jak koukám, možná jsem slepý, na ní žádné nádory, nekrózy, vyholená místa až na dřevo nevidím. Vidím jen barevně různorodé plochy, nezřetelného charakteru. Ty mohou být způsobeny zrovna tak třeba zvýšeným výskytem řas, či lišejníků, vlivem zvýšené vlhkosti nebo naopak zaschnutím pahýlu, .... já nevím čím. Tím netvrdím, že tam rakovina není, ale zrovna tak si netroufám jednoznačně tvrdit, že tam je. Proto jsem pána ponoukl k tomu, aby ten podezřelý strom prohlédl z blízka, je-li to možné. Kdyby byla fotka pořízena z bezprostřední blízkosti a ne zpoza plotu, je to jiná káva, neřku-li kdyby to člověk mohl prohlédnout osobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 157.239 (?), 19.12.2014 14:26

Pokud si pod pojmem rakovina jabloní představíme pouze útvary, které se vyskytují v souvislosti s nemilou činností mšice vlnatky krvavé, tak ty ani já tady nevidím, zato vidím kus stromu včetně kmene, který je nekrotický vlivem mrazového působení klidně i několik roků zpátky, opakovaně. Toto se strom snaží řešit, ale je jako starý, hladový pes, který dostal rozkaz honit víc zajíců naráz! A na nekrotické tkáni se -dříve nebo později-projeví nektria nebo jiné chutě-houbovky... K dobré budoucnosti pomůže zlepšená péče nebo kopáč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 20.12.2014 19:16

Je to tak velký problém... vyhrábnout poškozené místo nožem, ošetřit desinfekcí, voskem?Poškozená pletiva na málo živeném stromku evidentně nemohou nastartovat ozdravný proces zavalením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MiroF. - (7) - 5.118 (?), 27.12.2014 9:42

Ono to bolo už pred 2 rokmi, prikladám detail foto z miesta ktoré ste označili zo susedovho stromu.

Susedova jabloň
Susedova jabloň
Susedova jabloň 2
Susedova jabloň 2
Susedova jabloň 3
Susedova jabloň 3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MiroF. - (7) - 5.118 (?), 27.12.2014 9:52

A pretože konečne vyšlo slniečko nafotil som aj ďaľšie zábery zo susednej záhrady. Vek toho sadu sa blíži k 40 (1977-1978), je už zrejme za zenitom životnosti.







Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MiroF. - (7) - 5.118 (?), 27.12.2014 10:21

ad p. Alois : Tak ako som písal, stromček bol zakúpený v jeseni r. 2011. V jeseni 2012 som sem tu požiadal o radu. Na základe odpovedí ktoré som tu dostal na jar 2013 som vyčistil čierne miesto vodou, následne zrezal až do živého dreva a vystriekal kuprikolom. Potom som to zatrel voskom. Vždy keď som robil posktreky proti škodcom strekol som aj kmeň tohto stromku - Decis, Calypso, Karate, Nurelle a.p. Žial vplyvom počasia vosk do roka úplne opadal, na jar 2014 som to znovu nezatrel voskom a toto je reálny stav. Samozrejme aj v r. 2014 som to strekol na jar Kuprikololm keď som poskekoval broskyne ale aj cez leto, keď som kuprikolom striekal zemiaky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.12.2014 16:28

Na základe odpovedí ktoré som tu dostal na jar 2013 som vyčistil čierne miesto vodou, následne zrezal až do živého dreva a vystriekal kuprikolom. Potom som to zatrel voskom.

Jediné, na první pohled patrné změny jsou o rok silnější kosterní větve, jak narostly nové letokruhy pod kůrou.Jinak stejný stromek, stejné místo, stejně zanedbaný stav... nevidím žádné stopy po zřezání, zahlazení nožem, ošetření voskem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 90.181 (?), 27.12.2014 11:07

Sousedův strom byl před několika lety necitlivě a neodborně ořezán, chce se mi napsat - barbarsky. Metoda řezu - "na pahýly". Strom, který byl v době řezu ještě v dobré kondici na to zareagoval tak, že ze spících oček na pahýlech vyrašily mladé bujné výhony a z nich se stal nový větevný obrost. Je to určitá metoda zmlazení stromu, ta nejjednodušší a zároveň nejhorší. Přesměrováním toku mízy do nových větví zůstaly na stromě rozsáhlé nevyživované mrtvé části a objemy dřeva, které se vlivem vlhkosti a působením dřevokazných organizmů začínají rozpadat a tlít. Strom je trvale poškozen a tyto rány budou příčinou jeho předčasného konce. Strom s tímto poškozením však bude bojovat ještě X let, stal se z něho živoucí mrzák.  Rakovinu dřeva ve formě nádorů dřeva ani čerň podobnou té z Pinovy na stromě nikde nevidím. Záběry, na kterých by ona čerň mohla být, jsou bohužel ve stínu a je to nezřetelné. Vidím pouze suché, mrtvé a postupně tlející části původních dřevitých částí, které vlivem neodborného řezu přestal strom vyživovat. Jestli je tento strom přímou příčinou problémů s černí na vašem mladém stromku nedokážu posoudit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 27.12.2014 16:23

Díky za krásné-a zároveň hrůzné fotky. Na první z těch šesti, vpravo od horní řezné rány,  je několik bílých plodnic houby klanolístky obecné. Ta se vyskytuje na bucích, lípách, olších... a taky na ov. stromech-převážně na omrzlých částech. U nás-na Hané se začala masivně vyskytovat asi 3roky po povodních 1997, další nárust dávám do souvislosti s vykácením větších ploch dubových a lipových porostů, co naděláme, lesy mají svůj mýtní věk, lípa u našeho kostela a další u frekf. křižovatky taky musely jít na věčnost. Při pádu a porcování těchto velikánů se do širokého okolí rozprášily zárodky nejen této houby, proto taky apeluji na včasné a důkladné ošetření, zamazání-natření ran a ranek po řezu a střihu ov. dřevin, je to nejlepší, nejrychlejší a nejlevnější léčebně-preventivní opatření. A houba klanolístka-mimo nedobrý vliv na život stromů-může údajně u vnímavých jedinců způsobit zánět mozku a míchysurpriseS.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.227 (?), 30.12.2014 4:26

Zdravím Vás Miro

Vaše foto je názorná ukázka nekrotické rakoviny dřeva.

Na tuto horobu púsobí ozdravně pouze měď typu Kupricol a Champion.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika