Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?) 
19.3.2023 11:08, zobrazeno: 24269x

Zdravím a občerstvuji téma chorob a škůdců v jádrovinách. Teprve včera jsem začal stříhat a řezat jabloně. Réva, růže jsou v pořadí. Mám měsíc skluz, protože jsem se už podruhé plácal s onou, již profláklou nemocí. Vegetace je nastartovaná, první postřik vidím na konec března. V podmínkách HK. Dříve hodně používaný kontaktní přípravek Dithane už není. Alternativou je Merpan. Nový přípravek proti padlí, strupovitosti a moniliové spále meruněk je Belante. Novější proti padlí a strupovitosti jádrovin je Sercadis. Do odkvětu jádrovin se proti strupovitosti dá použít Scala. Později ne, zanechává rezidua. Takže zjednodušeně: Průměrný chemik-zahrádkář si vystačí proti houbovým chorobám s Belantem a Sercadisem nastřídačku. Já nakupuji po internetu, širší sortiment a nižší ceny bohatě kompenzují poštovné!

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 81.144 (?), 19.3.2023 13:45
Já se snažím přinutit k postříkání pěti Malvazinek proti přezimujícím škůdcům a hlavně roztočům, zatím se mi to nepodařilo. Kupoval jsem postřik do révy proti plísni Folpan 80 WG a je tam psáno, že má účinek i na plísen bramborovou. Ale nebylo tam udáno ředění, hledal jsem na netu a našel a ještě i to že má i na strupovitost v jabloních, ale tam se mi koncentraci nepodařilo zjistit. V každém případě zbytek postřiku z révy vyplácám vždycky na nějakou jablon...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 81.144 (?), 19.3.2023 16:52
Tak Malvazinky mám postříkané, u sadu se mi schází omladina a už se nemůže dočkat letošní sklizně nejen meruněk. Je to až dojemné jak mne podporují v pěstování. :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 19.3.2023 20:33

Folpan se používá v dávce 20 g na 10 l vody. Ale u nás jen do révy a chmelu. Z hygienických důvodů jen pro hrozny na výrobu vína, ne pro stolní hrozny. Chemicky je podobný přípravek Merpan, proti strupovitosti jádrovin. Oba přípravky ale končí. Stejně jako mancozeb (Dithane, Acrobat, Ridomil...) jsou podezřelé z vyvolání rakoviny. Podezřelé neznamená, že hned vyvolávají rakovinu, ale opatrnost je nutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 19.3.2023 20:54
Pro stolní hrozny je udávána dávka 12,5 - 20 g na 10 l vody, OL 14 dní. Plísen bramborová 40 g na 10 l vody, OL 7 dní. Jsou to informace z internetu. To si budu muset něco ještě přikoupit, pokud končí. Merpan doma mám taky a taky Champion. Takže jen jedním stříkat nebudu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 21.3.2023 19:59

Folpan, Merpan, Champion... Jsou kontaktní fungicidy. Působí jen preventivně, musí se použít před nástupem plísně, musí pokrýt celý list. I spodní stranu! A to je docela problém. Nedají se dobře omýt, v octové vodě lépe. Ale hlavně první dva budou zakázané. Doporučuji Cabrio Duo z polských eshopů. Pro brambory, okurky, cibuli a rajčata.... Já ho pužívám i do révy proti padlí a plísni. V jiných zemích jsou tyto látky, které Cabrio Duo obsahuje, do révy schválené. U nás jsou také schválené, ale pro jiné plodiny. Ještě upozornění. Musí to být Cabrio Duo. U nás je registrované Cabrio Top, to je trochu něco jiného, se špatnou dostupností.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 81.144 (?), 21.3.2023 20:17
Určitě na něj kouknu, ale pro první ošetření před květem nejsou kontaktní fungicidy jako třeba Folpan špatnou volbou. Nevím jak ten váš přípravek, ale Folpan a Champion mají účinost i proti méně častým chorobám (červená skvnitost a spála na které byl v minulosti hodně doporučován Dithane), které ovšem se mohou začít projevovat tím víc, čím měně se bude stříkat, protože je réva šlechtěná hlavně na odolnost plísen revova a padlí. Je to podobné jako u rezistentních jabloní, na kterých vám pak úrodu neznehodnotí strupovitost ale sazovitost.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 6.4.2023 20:47

Tak jsem dnes provedl první postřik jádrovin. Jabloně jsou ve stadiu myšího ouška, někde jsou už vidět zelená poupata. Použil jsem Decis + Scala + Score. Chtěl jsem použít Bellis + Decis, ale zjistil jsem, že Bellisu mám málo. Na Score je trochu chladno, ale nějak to dopadne. Decis naopak v chladném počasí funguje lépe a jeden postřik na začátku vegetace nelikviduje dravé roztoče a spřátelený hmyzwink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 14.4.2023 9:42

Prší a prší... Infekční tlak strupovitosti je vysoký, lístky a poupata jsou trvale ovlhčené! Jakmile počasí dovolí, budu stříkat. V neděli, pondělí? Uvidím. Stříkám i rezistenty, protože rezistence proti strupovitosti není absolutní a neřeší další houbové choroby (padlí, sazovitost...). Dám zase Scala + Score. Bellis mám objednaný ve výhodnější větší gramáži ze zahraničního eshopu (v rámci EU), ale mají pravoslavné velikonoce, takže týden zdržení. Mimochodem, ten eshop nabízí zajímavé přípravky v malém balení, které u nás jsou registrované, ale nejsou v malém dostupné. Nemohu jmenovat, ale v Googlu po zadání názvu nějakého běžného přípravku se eshop pravděpodobně objeví. Je i v češtině, začíná na "N" wink.

Půda je prolévaná na 14 dní dopředu. Nedá se nic sázet nebo set. Na poslední chvíli před dešti se mně podařilo zasázet brambory. Soused si zoufá, nemá zasázeno, sází brambor hodně. Cibule sazečka ve špajzu už utíká ze síťky. Jsem rád, že jsem nasázel ty brambory. Sadba, učebnicově naklíčená, začala vadnout. Jakou máte zkušenost s tímhle počasím?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 165.146 (?), 14.4.2023 11:51

Ano pane Kuky prší a prší a čtu, že jste s přírodou hodně napřed.Stromky jsou na mém pozemku hodně zpožděné.U některých jabloní ještě ani nevím zda jsou pupeny květní nebo listové.V tuto dobu jsem v minulých letech měl již jarní postřik hotový.Přes bahno se do půdy taky zřejmě delší dobu nepodívám.Jen pro porovnání, v březnu manželka jahody vyčistila a pohnojila.Za tu dobu se ani nehly.Pro prču dáváme každý rok do skleníku čtyři sazenice a ty již kvetou.Takový je rozdíl mezi venkovními podmínkami a skleníkem.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika