Kubáček 2016



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?) 
27.3.2016 9:53

Vysvětlení už tu kdosi nedávno napsal:

Je to úřední návěska a potisknout se nedá jinak, než nějakou jehličkovou, omezeně inkoustovou tiskárnou. Laserová tiskárna se při tomto zničí, protože návěska je umělá hmota i když vypadá jako papír. Speče se, rozteče se v zapékací jednotce. No a barva se deštěm vymyje

A já si bláhově myslel, že v 21. století by to problém být neměl.
Zkomolené názvy jsou kapitola sama pro sebe. Harkot, Champion,  Idaret...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 114.80 (?), 27.3.2016 10:12

Ako alternatívu navrhujem Braillovo písmo - a problém s farbivom je vyriešenýwink!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 9.4.2016 7:31

Nechcem už reinkarnovať túto tému, ale predsa len pridám jedno foto. Táto ceduľa bola zavesená 2,5 roka na stromčeku, v daždi, mraze,na slnku. Takto vyzerá po 2,5 roku.    Takže asi sa to predsa len dá, aj keď zostáva záhadou prečo to v Maďarsku ide a u nás nie.  Celkom na záver: samozrejme, prvoradá je kvalita stromčeka, vždy budem radšej ak získam zdravý stromček s nekvalitnou náveskou než opačne. Ak však tento portál čítajú aj naši predajcovia, mohli by sa nad touto témou zamyslieť, lebo takto zbytočne dehonestujú svoju inak väčšinou kvalitnú prácu.

Ceduľka po 2,5 roku
Ceduľka po 2,5 roku
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 182.227 (?), 9.4.2016 7:55

Už jsem to psal minulý týden. Toto máte návěsku se stromkem zařazeným v kategorii CAC, na návěsce máte C.A.C. Ty modré jsou úřední návěsky, opakuji, ůřední pro uznanou sadbu, tedy jinou kategorii stromků. Vzor je předepsaný a tiskne je pouze jedna tiskárna v ČR, návěsky jsou podle čísla evidované které školce jdou a nelze je potisknout jinak než jehličkovou, nebo inkoustovou tiskárnou. Může taky prodejce prodávat stromek vybavený dvěma návěskama, což moc nikdo nedělá, anebo prodávat stromky jen v CAC a tam stačí jedna, třeba nesmazatelná návěska potištěná prodejcem. Tento případ máte Vy.

Jestli je stromek v kategorii CAC nebo jako uznaná sadba, pro zahrádkáře moc význam nemá. Je to třeba důležité pro ty, kteří žádají dotace. Na kategorii CAC žádnou dotaci nezískají.  Dále, v kategorii CAC se mohou množit např. odrůdy, které nejsou zapsány ve Státní odrůdové knize. Typicky staré odrůdy. Ve Státní odrůdové knize jsou zapsány odrůdy, u nichž se předpokládá, že jsou dobré. Co se usoudí, že moc ideální není, tato odrůda se vyřadí. Proto i ty dotace se na takové stromky nedávají.  P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 9.4.2016 9:50

Ďakujem za vysvetlenie, teraz som múdrejší, tieto fakty som nevedel. Ale predsa len mi vŕtajú v hlave tie slová "...nelze je potisknout jinak...". Predajcovia sú teda zrejme závislí od toho čom im dodá "tiskárna". Ale čo tá "tiskárna", tam to "taky nelze"?  Prepáčte, nechcem rýpať, ale hovorí sa "kde je vôľa tam je cesta".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 182.227 (?), 9.4.2016 10:11

Tvar úřední návěsky je nařízen předpisem. Zatím to moc jnak nejde. Anebo jak jsem psal, dvě návěsky u uznané sadby.

Ještě poznámka. Jestli školkař stromky zařadí do kategorie uznaná sadba, (co je ve Státní odrůdové knize) nebo všechno zařadí do kategorie CAC záleží pouze na něm. Do CAC může zařadit i celou produkci školky. Prakticky však přichází o zemědělce, kteří chtějí stromky koupit s tím, že na ně dostanou dotace. Jak jsem psal, pro dotace musí mít stromek úřední návěsku. Parametry stromků, kvalita, např.počet výhonů atd.je u obou kategorií stejná. Školkaři jsou z dřívějška zvyklí na kategorii uznaný materiál, takže většinou pěstují v této kategorii. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 11.39 (?), 9.4.2016 13:58

Zdravím všechny ovocnáře a zahradníky. Zahlédl jsem toto vlákno a tak mi nedá na něj nereagovat. V prvé řadě se musím omluvit za kvalitu visaček. Jsou opravdu špatně čitelné. Na podzim to ještě šlo, ale přes zimu výrazně vybledly. Samozřejmě se na to nechci vymlouvat. Tiskárna už netiskne tak dobře, takže už to řešíme. Jen bych vysvětlil, jak to s těmy štítky funguje. Jak už tady někdo psal, musíme kupovat jenom tyto modré návěsky, protože ty se používají na certifikovaný množitelský materiál. My kromě vysokokmenů děláme všechno certifikované. A tyto modré štítky mají tu nectnost, že zhruba po roce vyblednou. Nám bohužel vybledly už po půl roce a tak by to nemělo být. Uznáváme chybu, ale spravíme to wink
 Pak se mohou používat bíle CACové návěsky, které pokud jsou poplastované tak vydrží déle. Toť k návěskám vše. Jinak jsem rád, že jste byl s stromky spokojen, nakonec o ně tady jde. Když jsme vymýšleli, náš nový e-shop tak náš hlavní požadavek byl, aby byla možnost volby tvaru, ale hlavně podnože. Většina lidí podnože moc neřeší, a přitom je to stejně důležitá věc jako volba odrůdy. Snažíme se mít pokud to jenom trochu jde u každého ovocného druhu několik podnoží. Ne všechny jdou poslat poštou, takže je ani nevidíte. Jsme malá rodinná firma, takže nikdy nebudeme mít záběr jako velké školky, ale snažíme každý rok nějakou novou odrůdu do sortimentu zavést. Víme, že je pořád velmi mnoho věcí, které se dají zlepšit, a my na nich pracujeme. Jen bych vás poprosil o jednu věc. Neříkejte nám prodejci. Člověk si pak připadá jako nějaký stánkař, který stromky jenom překupuje. My jsme školkaři. Děkuji.

Přeji vám všem bohatou úrodu v letošním roce a i v těch dalších.

S pozdravem Rostislav Kubáček

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 182.227 (?), 9.4.2016 16:22

Když po sobě čtu moje příspěvky, ani čert se v nich nevyzná. Pro informaci to napíšu raději ještě jednou, snad lépe.

Stromky se mohou prodávat jako (jiný se prodávat nesmí)

1.uznaný rozmnožovací materiál - (certifikovaný) a pak jako  

2. konformní rozmnožovací materiál -CAC

1..Uznaný rozmnožovací materiál může být jen odrůda, která je zapsaná ve Státní odrůdové knize-zjednodušeně. Při uznávání porostu stromků proběhne uznávací řízení, stromky se opatří úřední, modrou návěskou. U tohoto je určitá výhoda pro školkaře, že aby byla odrůda zařazená do Státní odrůdové knihy, musí být určená školka, která se stará o udržovací šlechtěni. Mají matečné stromy a pro školkaře zdroj roubů. Školkař někde na mezi samozřejmě rouby nařezat nemůže. Původ roubů se kontroluje.

2..Konformní rozmnožovací materiál CAC může být taktéž odrůda, která je zapsaná ve Státní odrůdové knize, ale taktéž odrůda, která ještě není zapsaná a probíhá řízení o zápisu, anebo i odrůda, která se z knihy již vyřadila. Typicky ty staré odrůdy. U tohoto právě je nevýhoda, že již nikdo neprovádí udržovací šlechtění a školkaři nemají kde brát rouby. Stromek se opatří třeba bílou návěskou, nebo jinou, jakou si školkař vymyslí. Původ roubů se taktéž předkládá, že pochází z matečných stromů. Tady je potíž.

Před vstupem do unie školkaři mohli prodávat pouze uznaný materiál a kategorie CAC neexistovala. A právě od té doby jsou potíže s některými odrůdami. Školkaři by třeba velmi rádi prodávali Špendlík žlutý, některé jabloně atd, Ale nejsou matečné stromy. Jestliže se odrůda z knihy vyřadila (dříve listina povolených odrůd), matečné stromy se zlikvidovaly. Musel by se toho někdo chytnout a znovu matečné stromy jako matečné přihlásit. Tak třeba pan Pešek z Bojkovic se snaží u jabloní. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 10.4.2016 15:55

náš hlavní požadavek byl, aby byla možnost volby tvaru, ale hlavně podnože. Většina lidí podnože moc neřeší, a přitom je to stejně důležitá věc jako volba odrůdy.

Děkuji za reakci pana Kubáčka - o němž je vlastně toto vlákno - a jistě nejen za sebe. Ve "visačkové" debatě trochu zapadlo, že stromky byly skutečně kvalitní, a to i v jarní zásilce.
    A co se týče citované věty v záhlaví mého příspěvku: ne, že je podnož stejně důležitá jako volba odrůdy, ona je důležitější! Nevhodně zvolenou odrůdu můžeme snadno přeštěpovat jinou - vhodnější, ale se špatně zvolenou podnoží nenaděláme nic. Buď donekonečna řežeme každoročně dřevo nebo naopak přemlouváme zababčenou bonsaj k růstu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 80.64 (?), 10.4.2016 18:42

To máte pravdu. Zrovna takto přemlouvám jednu broskvoň, jednu meruňku a dvě hrušně (shodou okolností vše od pana Kubáčka). Ale v té době jiné podnože na výběr nebyly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika