Jabloně a hrušně odolnější monilióze



Stránky: 1,  2,  3   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 62.21 (?) 
3.10.2023 8:48, zobrazeno: 4665x

Můžete mi poradit odrůdy jabloní a hrušní, jejichž plody jsou odolné vůči moniliové hnilobě?
Mám bohužel nasazeny odrůdy, do kterých když se pustí obaleč, tak v místě ranky začnou hnít, takže jsou pak plody úplně k zahození. Úplně nejhůř u mě dopadá stará odrůda Bojkovo obrovské - mám velký strom, jablka jsou opravdu obrovská, ale stačí drobná ranka a je rychle po jablku. Letos obaleči v kombinaci s moniliózou opět vše zlikvidovali.

Zajímavé je, že ve stejné oblasti má tchýně neznámou odrůdu jabloně, která má při sklizni např. polovinu plodů napadenou obalečem, ale plody nehnijí, drží na stromě a dají se použít např. na mošt.
Letos mi poprvé zaplodila japonská hruška nashi (Hosui) a tam napadené plody také mohu v pohodě zpracovat, jádřinec není po červech vůbec plesnivý a napadené plody dokonce drží na stromě.
Vzpomínám si na Panenské české, které tuto vlastnost také mělo, při potlučení korkovatělo a na hnilobu příliš netrpělo. Ale protože jsem tato jablka měl o velikosti většího ořechu, šlo pryč.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 213.137 (?), 3.10.2023 10:05

Z jabloní nehnije Idared. Třeba Jadernička nebo Prima, obaleč = moniliová hniloba, ztráty 100%, na stromě nezůstane nic vše zlikvidováno jak píšete. V zahradě jsem viděl starou odůdu co vypadala taky odolně, asi Jonatany. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 32.150 (?), 3.10.2023 10:26

Možná jsou některé odrůdy odolnější hnilobě, ale co neshnije, tak pokud jsou poškozené od obaleče, splesnivý ve sklepě. Řešte obaleče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 62.119 (?), 3.10.2023 20:44

Před ukládáním do sklepa jablka přebírám. S dírkami od obaleče, rankami či jinou vadou jdou do vrchních beden, které do 1 měsíce postupně zpracuji na domácím odšťavňovači na mošt.

Obaleče se řešit snažím, ale zatím bez úspěchu. Např. minulý podzim jsem u mě a u nejbližších sousedů v ideálním čase a ideálních podmínkách vystříkal stromy a zem pod nimi parazitickými hlísticemi (Nemapom) a bylo to úplně na nic. Obalečů snad ještě víc než loni. Musel bych stromy kropit chemií snad každých 14 dní, když se dívám na konstantní přírůstky chycených samců ve feromonových lapačích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 106.2 (?), 3.10.2023 21:44

Promiňte, ale jen se vymlouváte, aniž by jste vyzkoušel to co funguje ostatním, pročtěte si fórum a můžete to příští rok vyzkoušet na 1-2 stromech, můžete použít i bio přípravky pokud se bojíte chemie. Nabízí se otázka kde budete letos brát jablka. Kupovat si řádně postříkané ovoce v supermarketu? J

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 62.119 (?), 3.10.2023 23:15

Vážený pane, jak si dovolujete tvrdit, co jsem zkoušel a co nezkoušel? Jaké výmluvy? Výše uvádím fakta o hlísticích. Mělo to podle popisu být něco úžasného, nebylo. Postřik jsme prováděl i u sousedů, kteří obaleče jinak neřeší. Experimentoval jsem s feromonovými lapači, lepenkou kolem kmene, popadané ovoce pravidelně házím do kýblů s vodou, abych přerušil cyklus. Ano, ještě můžu kropit stromy chemií, ale za prvé když vidím, že obaleč nemá 2 vlny jak se říká, ale jednu konstantní od května do konce prázdnin (vidím to v lapačích) a druhak fakt nevím jak mám ošetřit vzrostlé stromy. Na menších stromech mám příští sezónu v plánu zkusit Lepinox. Odkažte mě tedy na tu vaši zázračnou radu. Nebo jen rád druhé napadáte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 43.247 (?), 4.10.2023 9:05

Proč zázračnou metodu, stačí jen rozumně používat chemii a tu jste nezkoušel. Já nedělám důkladnou probírku plodů a postupně poškozené jablka odstraňuji, na kmen dávám lep, používám sítě proti ptákům, na odlákáním hmyzu mám přeplozenou révu. Na vzrostlé stromy lze použít teleskopickou tyč. Není to sice 100% řešení, ale jablek mám dost na celou zimu, většinou i do června.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 142.13 (?), 4.10.2023 10:14

Četl jste předchozí komentář? Mike Dundee má problém s obalečem, kterého detekuje na lepových deskách souvisle celou sezónu, nikoli ve vlnách, takže by musel stříkat stromy každý týden po celou sezónu. Tomu říkáte rozumně používat chemii? Ano, fungovalo by to, ale za cenu jablek plných pesticidu. Do toho bych rozhodně nešel.

Vaše rady typu réva na odlákání, síť proti ptákům a lep na kmen jsou nepochopitelné, Mike se ptá zcela konkrétně na ochranu proti obaleči, ne proti ptákům a jinému hmyzu. Stejně tak nechápu radu likvidace ovoce, když jasně napsal, že napadené ovoce hází do vody, aby zlikvidoval škůdce. A popisuje i hromadu dalších zásahů.

Tak to zkuste znovu a lépe, když mu radíte na obaleče "vyzkoušet to co funguje ostatním". Zatím jste neřekl, co by to mělo být. I já se nechám rád poučit, letos mám stejný problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1750) - 168.103 (?), 4.10.2023 10:35

Nějaký zásadní rozdíl v napadení plodů monilií podle odrůd podle mě není. Zcela zásadní pro rozvoj moniliové hniloby na plodech všech odrůd je poškození slupky. Je jedno, jestli kroupami, nazobáním ptáky, navrtáním larvami obaleče nebo jiného hmyzu. Žádné plody ovoce s proraženou slupkou nelze dlouhodobě skladovat. Z těchto vyjmenovaných škůdců dělá každoročně největší škody obaleč a pokud proti němu nejsou učiněná účinná opatření, může znehodnotit prakticky celou úrodu. Tak tohle je asi nám všem jasné. Ovšem jak se kdo z nás k problému s obalečem postaví, je naše soukromá věc. Každý nějak začíná, ale většina z nás nakonec dojde ke zjištění, že bez použití chemie to vždy skončí neslavně. Ale i k tomuto zjištění si musí asi dojít na své zahradě každý sám, metodou pokus-omyl, viďte pane Miku. I já jsem si tím musel projít a ještě nedávno jsem obaleče neřešil. Až přišla jedna slibná sezóna s množstvím ovoce, které jsem pak skoro všechno musel zmoštovat. To byl okamžik, kdy jsem rezignoval a začal alespoň s jedním postřikem. Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 43.247 (?), 4.10.2023 10:45

142.13: A nejste vy náhodou, podle vaší reakce, Petr z H? Nemám žádnou potřebu s takovými lidmi komunikovat. Napsal jsem co funguje mně, používám od léta bio přípravky. Co funguje ostatním si můžete pročíst, napsaného je tu dost, ale chápu že to vezme čas a vy by jste chtěl, aby to za vás udělal někdo jiný.

Házet ovoce do vody může, ale takové ovoce neuskladní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika