Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přidám popis výsadby do košů z králičího pletiva:

Na stromky vykopu jámu 1 x 1 m asi 0,5 m hlubokou. Z role králičího pletiva vystříhnu čtyři čtverce 1 x 1 m a pak 4 m pletiva rostříhnu napodél. Tím mám natříháno na dvě jámy. Na dno každé jámy položím jeden čtverec pletiva 1 x 1 m a uprostřed udělám díru, do které zarazím opěrný kůl. Z pruhu pletiva 0,5 x 4 m (může být i o trochu kratší)  udělám kruh, jehož kratší strany zdrátuji. Kruh vložím do jámy, trochu natvaruji a spodní hranu přidrátuji k pletivu na dně. Pak vysadím stromek. Při zasypávání kořenů hlínou si trochu dávám pozor, aby se pletivo nahoře moc nerozevřelo. Až je stromek vysazený, nastříhnu jeden čtverec pletiva 1 x 1 m od okraje do středu a nasunu zboku na zasypanou jámu (pokud vysazujete jen špičák, stačí udělat díru uprostřed a nasunout na stromek s kůlem shora). Pečlivě přidrátuji k pletivu v jámě a taky zdrátuji nastřižení, kolem kmínku trochu vyhnu nahoru. Pokud je nebezpečí zimního okusu zvěří, obalím dalším pletivem i kmínek. Není marné pak jámu přikrýt černou netkanou textilií. Jinak počítejte s tím, že zemina v pletivu trochu sedne, někdy je potřeba ji časem přisypat (jemnou prosypat oky).

Pletivo by mělo být střední hustoty, tj. s oky asi 2 cm. Většími oka hryzec proleze a menší jsou zbytečná, navíc mohou zaškrtit prorůstající kořeny. Pokud sadím semenáčky, používám pletivo pozinkované, časem sice zreziví, ale to už je stromek veliký a nebezpečí napadení hryzcem malé. U typových podnoží používám potahované pletivo, musí chránit kořeny po celou dobu života stromku. Dříve jsem dělal koše menší, ale vzrůstnější stromy měly problémy, protože jejich prorůstající kořeny byly pletivem zaškrcovány.

Metoda je to poněkud pracná a drahá, leč spolehlivá. S hryzci bojuji nestále mnoho let, ale zatím dělá škody jen v bramborech a zelenině. I tak to stojí dost nervů, problémy se stromky díky košům nemám.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika