Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zajímavé - přesně tohle jsem před týdnem řešil - sehnal jsem jabloň Admirál jen na podnoži M26 a vzhledem k tomu, že chci aby mi z něj vyrostl vysoký strom (a také kvůli kamenitější půdě, svahu a to že bude v zatravněném extenzivním sadu) jsem se rozhodl provést experiment:

- zasadil jsem hlouběji roubem pod zem

- vedle ještě zasadím 2 jaderničky (objednal jsem ze starých odrůd špičáky na semenáči, protože nemám vlastní semenáčové podnože) na které na jaře naštěpím rouby, které v zimě vezmu ze spodních větví zpravokořeňovaného Admirála. (dva proto, že se teprve učím roubovat, tak ať je vyšší pravděpodobnost úspěchu - pozn. kdybych byl v roubování expert, tak nepřemýšlím a pustil bych se jen do štěpování).

- nechám všechny stromy několik let růst a nakonec ponechám nejbujnější (nejžitovaschopnější) strom (s tím, že musím zohlednit, že zpravokořeňovaná varianta bude oproti semenáčům asi o trochu pozadu, než vyžene své bujné kořeny)

Chci se přesto zeptat:

- pokud bereme v potaz opravdu jen bujnou triploidní odrůdu Admirál, jsou obě varianty rovnocenné? Nebo bude zpravokořeněná odrůda handicapovaná absencí kůlovitého kořene?

- v jiném vláknu jsem právě dočetl, že by se na kmenu pod zemí měla udělat kroužek bez kůry. Mám ještě jabloň vykopat a kroužek udělat, nebo mi i tak kmen vyžene nové kořeny?

- pan Hlavatý zde zmiňuje, že triploidy jsou obecně bujnější, pan Vysloužil v jiném fóru zase zmiňuje že triploidy tolik nezdrobňují ovoce při extenzivním způsobu pěstování - zajímalo by mě čím to je způsobeno? Případně nemáte někdo nějaký odkaz na nějakou vědeckou práci? Docela by mě to zajímalo a na googlu nic nemohu najít...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika