|
Zakoupené hrušky
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10100) - 70.240 (?) 25.2.2013 16:22
Ne, ne, tyto hrušky by měly pocházet z Holovous. S lahodnou Konferencí, dostupnou po celou zimu v různých prodejích, tím, že se dá výhodně schlazovat, se to, milý Zdenku, nedá vůbec srovnávat. A taky vzpomínám i přes všechnu natrpklost na výrazně hruškovou chuť u jedničky pana Polehly, odrůdu Lucasova. Bohužel má pravdu i pan PP, když opravdu lze běžně narazit v marketech na Lucasky zcela bezchuťové. Dobrou zkušenost mám s obřími Lucaskami prodávané trhovci na podzim. Snad to tedy Lucasky jsou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.244 (?), 12.1.2017 2:04
Petře, takémuto rebríčku by som sa radšej vyhol, je to veľmi subjektívne a navyše výrazne determinované agroklimatickými podmienkami tej-ktorej záhrady. Poviem len toľko, že mojimi "miláčikmi" sú Rubinola a Boscova, tým odpustím aj menšie hriešiky. Ak sa vrátim k tej litoměřickej degustácii so zaradením Dicolor na čelo - príde mi to neprimerane pritiahnuté za vlasy. Dicolor v záhrade mám, poznám ju za tie roky detailne, nie je to zlá hruška, ale aby dominovala degustáciii, tak to páni prosím nie, ani náhodou. Pripadá mi to ako nekritické - a v tomto prípade aj účelové - protežovanie vlastného dieťaťa (aj keď tu iba "adoptovaného"). IH. P.S.: Proti Dikolorke inak nič osobné nemám, zostáva súčasťou mojej záhrady, ale jej vlajkovou loďou nie je a byť nemôže.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10100) - 70.240 (?), 12.1.2017 9:39
Já jsem nějaká hodnocení švestek, broskví a meruněk dělal, přidal se pouze pan Vysloužil, ostatní se na nějaké hodnocení z vysoka "vykvajzli" a nakonec rezignoval i Miloš Vysloužil. Subjektivita mně nevadí, spíš jde o různou kvalitu plodů při různé plodnosti a počasí. Kupříkladu Astra dokázala být při nadměrné plodnosti hodně fádní. A jak je vidět u Miloše, tak třeba i Harbo. V minulém roce zřejmě dobře zafungovalo pravděpodobně to teplé září (9.měsíc), jak na kvalitu plodů, tak i na skladovatelnost. Hlavně překvapily právě Dicolorky, kdy některé vydržely ve skvělé kvalitě až do Vánoc. Dicolor má oproti třeba Astře určitou chuťovou nadstavbu, je tam něco lahodného navíc. Prostě povedený kříženec. Proto díky Dicoloru, Bohemice a Erice si člověk myslí, že ti kříženci budou tak kvalitní všichni a stále je shání a roubuje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 12.1.2017 11:00
Dělat chuťová hodnocení ovoce má podobnou validitu, jako hodnotit kvalitu automobilů podle vzhledu přední masky chladiče. Nejde jen o to, že jde o subjektivní vjem. Chuť je pouze jedna z celé řady vlastností ovocného druhu a odrůdy. Co nám bude platná nedostižná chuť, když jí plod dosáhne jen v některých letech a ve vybraných polohách, když ta chuť trvá jen krátce, když většina plodů opadá, podlehne hnilobě a škůdcům, když jsou drobné nejdou skladovat ani lisovat, při pečení se roztečou a špatně se suší? Neříkám, že chuť je nepodstatná vlastnost. Ale třeba u švestek - hledáme skutečně nejchutnější odrůy? Přesněji - je durancie skutečně nejlahodnější?
Cose týče Dicolorky - nechybí jí sladkost ani pěkné zbarvení. Chybí jí hruškovité aroma, velikost, deklarovaná trvanlivost. Chápu, že vyberou-li se k degustaci nejlepší plody a ty konkurenční se nechají o týden dřív na stole, může Dicolor i vyhrát.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 67.66 (?), 12.1.2017 18:35
Tak hlavně, Miloši, že ses nechal asi před dvěma lety vyfotit v Zahrádkáři...
Tak název onoho seriálu v Zahrádkáři jsem si nevmyslel a oslovili mě sami redaktoři. To jsem je měl odmítnout slovy, že chuť přece není všechno? Já Ti neberu, že pro Tebe je chuť nejdůležitější, pro mě je to jen jedna z vlastností. Co mi bude platné, že jsem měl ve sklepě nejchutnější odrůdy, když z nich v březnu zbudou z jablek pytlíky mouky a z hrušek tekutina?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7
|
|
|
Římský salát: tajemství úspěšného pěstování
Určitě jste už někdy ochutnali římský salát, známý také jako cos salát. Patří mezi čtyři nejoblíbeně...
Trendy ze sítí 17. týden – terasy
V 17. týdnu se zaměřujeme na trendy ze sítí, konkrétně na inovativní přístupy k terasám, které spočí...
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
|
|
|
|