Dělat chuťová hodnocení ovoce má podobnou validitu, jako hodnotit kvalitu automobilů podle vzhledu přední masky chladiče. Nejde jen o to, že jde o subjektivní vjem. Chuť je pouze jedna z celé řady vlastností ovocného druhu a odrůdy. Co nám bude platná nedostižná chuť, když jí plod dosáhne jen v některých letech a ve vybraných polohách, když ta chuť trvá jen krátce, když většina plodů opadá, podlehne hnilobě a škůdcům, když jsou drobné nejdou skladovat ani lisovat, při pečení se roztečou a špatně se suší? Neříkám, že chuť je nepodstatná vlastnost. Ale třeba u švestek - hledáme skutečně nejchutnější odrůy? Přesněji - je durancie skutečně nejlahodnější?
Cose týče Dicolorky - nechybí jí sladkost ani pěkné zbarvení. Chybí jí hruškovité aroma, velikost, deklarovaná trvanlivost. Chápu, že vyberou-li se k degustaci nejlepší plody a ty konkurenční se nechají o týden dřív na stole, může Dicolor i vyhrát.