Rez Hrušňová



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 196.170 (?) 
25.3.2009 10:13, zobrazeno: 41933x

Dobrý den,

myslíte si, že má smysl stříkat rovněž druhého hostitele rzi hrušňové, tedy Janiperus Sabina (Jalovec chvojka) případně Janiperus Chinensis (Jalovec čínský)? Teď na jaře jsou na těchto keřích šedé chomáčky, které bych mohl postříkat například Baycorem. Domníváte se, že tím neublížím Jalovcům?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 46.80 (?), 25.3.2009 15:21

Celá diskuze je o tom o něco níže. Jinak co je lepší, zlikvodovat hrušeň nebo jalovec?JK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 25.3.2009 22:39

Diskuzí kolem rzi hrušňové už bylo moc. Když už litujete jalovců, které jsou v tomto případě největším nepřítelem hrušní, zkuste nalezené plodničky alespoň oškrabat a spálit a pak teprve větve omýt postřikem. O popálení se nebojte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.219 (?), 14.4.2009 19:46

Postříkal bych jalovce, ale roundupem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 14.4.2009 20:52

Což by asi nezabralo... Vždy by nějaký dobrý soused koupil v akci další...
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 14.4.2009 21:39

Tento problém sa tu spomína skutočne stále dokola. Ja ovšem nechápem, prečo to je taký problém. Rez hrušňová nie je žiadna katastrofa. Je to viac-menej kozmetický defekt. Ak sa udrží v medziach normy, tak sa nič  sa nedeje.

Ja mám dve asi 45 ročné chvojky a mám aj hrušky. Chvojky vykopať nemienim, pretože sú vo svojej podstate pekné a pri ich mohutnosti sa mi do toho rozhodne nechce. Hrušky tiež nemienim zrušiť, pretože mi chutia. Rez sa samozrejme objaví, ale nikdy sa nestalo, že by preto nebola úroda. Moj dedo to nikdy obzvlášť neriešil. Úroda bola, aj rez bola. A hotovo. Pred pár rokmi som zdedil záhradu a ako typický panelákový človek som sa okamžite vydesil pri objavení rzi. Dnes už viem, že to je zbytočné. Na hrušky používam "primerane" fungicídy. Rzi je menej. Keby som ich nepoužíval, tiež by sa veľa nestalo. Prežili by to. Aj ovocie by bolo. (Vlani som síce nemal jedinú hrušku, ale príčinou bola plodomorka hrušňová. To je určite vážnejší problém, ako obyčajná rez hrušňová.)  Pred dvoma rokmi som začal experimentálne aj s postrekom chvojek. Niežeby to bolo nutné, ale netrpím pesticidofóbiou a baví ma motorový rosič. Pre postrek chvojek je kritické časovanie. Robia sa tri postreky (používam dithane) - a to v 3.týždni augusta, 2. + 4. týdeň v septembri.  Toto zabráni usadeniu rzi na mojich chvojkách. (Je to postup školkárov - pri ochrane chvojek na predaj.)

Teraz (apríl až začiatok mája) je práve obdobie, keď sa rez uvoľnuje z chvojky a začína hľadať hrušky. Momentálne striekať chvojky už nemá zmysel.

Nejaká rez určite vždy bude.  No a čo? Hruška nie je okrasný strom, kde by tento kozmetický defekt extra vadil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 176.18 (?), 15.4.2009 0:11

Problém je v tom, že už není v ovzduší tolik síry jako za Vašeho dědečka. Působila jako fungicid. Teď je vzduch čistší a rez se šíří víc (i díky větší míře pěstování jalovců). Problém je, že i projektanti městské zeleně neustále jalovec čínský i chvojku ve velké míře používají. Za naší zahr.osadou má například vzniknout menší sídliště a v projektu sadových úprav je použito poměrně velké množství jalovce čínského. Přestože jsme upozorňovali, že v těsném sousedství zahrádek s ovocnými stromy toto řešení není příliš šťastné, bylo nám řečeno, že nejsme účastníky řízení a ostatní že žádné připomínky nevznesli. Asi by projektanti sad.úprav potřebovali menší školení. Jen se tím bude zase podporovat šíření rzi...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 15.4.2009 16:50

Myslím, že je republika rzí promořená skrznaskrz a nějaké ty jalovce navíc už situaci nezhorší. Nepozoroval jsem na odlehlejších hrušních méně rzi než na těch, které jsou pěstovány v obydlených oblastech s běžným pěstováním "okrasných" jalovců.

Paní Lído, podívejte se, jestli na vašich "zahrádkách s ovocnými stromy" v okruhu nejméně několika set metrů pravdu nikdo nemá hostitele rzi hrušňové. (Pokud ano, přesvědčete nejprve jejich majitele, ať se "vetřelce" zbaví.)

Druhá věc je estetická vhodnost používání jalovců čínských a chvojek. myslím, že jsou daleko hezčí a přitom stejně nenáročné rostliny, které by je nahradily.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.18 (?), 15.4.2009 23:26

Pane Josefe, to víte, že asi tak o 2 případech vím... Ale proč sázet další a další čínské jalovce, když se dají použít jiné, které šíření rzi nepodporují...      Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.39 (?), 16.4.2009 17:09

Bydlím na samotě. V okruhu nějakých 300-500 m daleko žádné jalovce (čínské, chvojka) prokazatelně nejsou. Hrušně u nás jsou prakticky stejně flekaté, jako v hustě obydlených (a chvojkami osázených) oblastech. Prostě "promořená republika" a o pár desítek jalovců víc anebo míň na tom moc nezmění.

O náhradách za jiné druhy jsem se též zmiňoval. (Sám chvojky a čínské jalovce používám velmi výjimečně).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika