To máte pravdu. Jak ve změně chutí - Dicolor mě skutečně kdysi chutnala, možná by chutnala i dosud, kdyby tolik nepadala a nebyla tak drobná... Chutě se vyvíjejí. Ale je pravda, že každý má své chuťové etalony - já u hrušek např. Červnovou, Vienskou, Jizeru, Charneuskou, Konferenci, aj. Ty se těžko mění.
Každé ovoce se - krom snězení začerstva - taky zpracovává - hrušky na kompot, křížaly, povidla, mošt, destilát. Dokonce si troufám tvrdit, že se zpracuje převážná většina úrody. Potom ta doba zrání nehraje takovou roli a porovnávat kvalitu letních se zimními má jistý smysl. Z tohoto důvodu jsem na zimní hrušky trochu zanevřel - chuťově jsou horší, beztak příliš dlouho nevydrží a ztráty při skladování jsou velké. Jediné, v čem je beru na milost, že jsou použitelné na křížaly sušené na kamnech (v létě se netopí).