Ale já nezpochybńuju že je výhodné, když určité odrůdy rostou slaběji, jdou dříve do plodnosti a tvoří malé koruny. Problém vidím v tom, že třeba v případě hrušní se tohle stalo očividnou podmínkou pro to, která oodrůda je ke šlechtění vhodná a která ne. Že se až příliš řeší vhodnost pro intensivní produkční sady. To je podle mě chyba, zaměřit se jen na nové odrůdy, tak ztrácíme obrovské spektrum chutí... Nelíbí se mi navíc ztráta respektu zodpovědných lidí k starým ušlechtilým sortám. Když si pročtete třeba Říhovo České ovoce zjistíte že dobře 90 procent tam uvedených odrůd jsou osvědčené, oblíbené odrůdy a tak 10 procent jsou novinky. V současných českých nových pomologiích je tento poměr opačný! Tohle jako není v pořádku, já nechci působit jako konspirativec, ale podle mě je to cílená snaha o to, aby tyto odrůdy byly zapomenuty, bohužel... Tím jsem myslím odpověděl i na poslední otázku, nebo spíše otázky Dr. Hlavatého... V tom proč byly některé odrůdy opuštěny není třeba hledat žádnou logiku, nemusí tam totiž vůbec žádná být...
Ing. Fidla