Zdravím Pavle
Je to tak jak píšete, kolik starých stromů s chutným ovocem bylo vykáceno, třeba kvůli představě majitele, že 50 letý strom je příliš starý. Trochu za to mohou dle mě i ovcnářské příručky, které nám tohle vsugerovávají, ale tyhle udávaná čísla platí pro ekonomické výsadby, kde je prvořadý zisk a ne pro reálnou zahradu. Co se týče těch neznámých či zapomenutých odrůd je možno zmínit ze zimních třeba Kolmarskou zlatou, či Nelisovu zimní, mají být výtečné chuti a poměrně plastické. Zatím jsem neměl tu čest. Z podzimních i taková klasika jako Gute Luise di Avranche, ta tady na Opavsku absolutně chybí a i v jiných regionech, ktré jsem v rámci mapování navštívil, nebyla rozhodně častá. Přitom to je opravdová delikatesa. Špičková je Tongréská, velmi sladká, zajímavě chruplavá dužnina, menší vzrůst, asi i následkem vysoké plodnosti, pravda citlivější na strupovitost. Dostala mě Colomaova máslovka, jemnost dužniny byla mimořádná.
Z letních třeba muškatelky, tady na Opavsku prostě nejsou, vynikající má být Římská máslovka, pravda tohle jsou obrovské stromy. A kolik je takových těch krajových a místních odrůd, které třeba ani nejsou nikde zaznamenány? U nás třeba Jakubinka, ta jakoby neexistovala, třebaže kdysi nechyběla na žádné zahradě, nádherné stromy.
Ing. Fidla