Přehnojení



Stránky: 1,  2   
host - 168.253 (?) 
6.8.2010 17:53, zobrazeno: 26698x

Prosím poraďte, hnojila jsem granulovaným kravským hnojem papriky, rajčata a jahody na balkoně. Zřejmě jsem to přehnala, rostliny vypadají schlíple, obzvlášť jahody a papriky, asi jsou spálené. Dá se s tím ještě něco dělat? Pokud by se zázrakem vzpamatovaly a plody, co jsou na nich dozrály, může to přehnojení úrodu ovlivnit? Mám na mysli, obsah škodlivých látek. Jsem těhotná, tak jestli to budu vůbec jíst..

Děkuji moc.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 29.209 (?), 1.6.2012 6:52

Dobrý den, mám na balkoně rajčata a hnojil se je granulovaným slepičím trusem a asi sem je přehnojil, protože listy začaly žlutnout, schnout a krčit se.prosím, dá se s tím ještě něco udělat? Děkuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 1.6.2012 8:52

Jistý si samozřejmě nejsem, ale myslím, že problém nebude v přehnojení. Gramulovaný trus není amonný ledek, aby se tak snadno a rychle projevilo přehnojení. Uvolnění živin postupuje pomalu, granule se musí rozpustit, organické látky mineralizovat. Navíc jahody, papriky, rajčata jako plodiny první trati snášejí přímé hnojení statkovými hnojivy bez problémů. A to dokonce i podstatně rychleji působícími, např.močůvkou či ředěným slepičincem.  Možná je na vině mnoho nebo málo vody, zeminy, světla, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 140.163 (?), 1.6.2012 10:03

Jednou z příčin by mohlo být i přehřátí kořenů, jsou-li rostliny v tmavých nádobách nebo truhlících a vystaveny slunečnímu úpalu. Zemina se potom tak prohřeje, že dojde k podpaření kořenů a jejich poškození. Přichází-li tato možnost v úvahu, sami zkuste ve slunečním dni teplotu půdy. Řešením by pak bylo přistínění nádob. Rajčata by se asi ještě vzpamatovala, ostatní podle stavu asi už hůře. Já sama jsem takto jednou uvařila pelargonie v malém hnědém truhlíku krátce po výsadbě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 1.6.2012 12:00

Já bych se přikláněl spíše k přemokření zeminy, předpokládám že jste granule rozhodila na povrch a zapracovala lehce do půdy. Přehřátí asi ne, já na samém jihu mám hnědé i černé květináče a nikdy jsem s tím problém neměl, spíše se voda z takových nádob rychleji ztrácí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 203.210 (?), 2.8.2022 6:02
Koupila jsem granulovaný kravský hnůj na celou zahradu a syn celý pytel rozhodil do skleníku. Rajčata již maji 2,5 m a skoro nekvetou... Vím, že maji moc dusíku. Poraďte, prosím, zda je bezpečné ev. urodu konsumovat a jaké je řešení. Díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 9.142 (?), 2.8.2022 8:37

To přece bez rozboru nikdo neví. Řešení je vyměnit zeminu, respektive vyměnit polovinu a naředit nehnojenou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 2.8.2022 22:50

Soudím, že úrodu plodové zeleniny je možné bez problémů konzumovat. Při přehnojení dusíkem se zvýšný obsah dusičnanů a hlavně dusitanů projevuje především v listové zelenině. Pro zlepšení květu a násady plodů bych pomýšlel na přidání fosforu a draslíku (vinaři prý používají takové bezdusíkové hnojivo - zkuste vygooglit).

Ovšem rajče 2,5 metru vysoké není zase tak neobvyklé. Některé odrůdy jsou tak vysoké naprosto standardně. Vy ale neuvádíte, jaké odrůdy pěstujete. Přehnojení dusíkem se také projevuje u rajčat velmi sytě zelenou barvou a džunglově hustým olistěním. Je docela pravděpodobné, že také máte ve skleníku příliš vysokou teplotu. Snižte ji, jak to jen jde.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.144 (?), 3.8.2022 10:18
Pokud tam nepěstujete červenou řepu, můžete být s rajčatama v klidu. Oba výpěstky mají sice červenou barvu, ale zatím co v rajčatech se dle mojí chytré knížky dusičnany téměř neusazují, červená řepa je zabiják a pozor by si měli dát lidi s chorobama krve na různé zdravé štávičky z řepičky... a taky malé dětičky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 91.196 (?), 3.8.2022 17:13

Tak paní uvedla, že toho byl pytel, ale kolik toho bylo na kila-přepočet dávkování na plochu? Taky že toho bylo na celou zahradu-jak ja ta celá zahrada veliká, jak je ten skleník veliký, kdy to tam ten syn rozhodil, jak silná byla půda ve skleníku před tím...? Třeba je to jen mnoho povyku pro nic, SPCH.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika