Lidská moč: hnojivo budoucnosti?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?) 
30.11.2014 9:47

Je obecně známé, že staří Valaši své exkrementy ze suchých venkovských záchodů vyváželi ke stromům-trnkám....to máte špatné informace, nevím komu říkáte staří Valaši, ale na Valašsku se začali suché záchody budovat až tak v padesátých letech 20 století. takže staří Valaši neměli vyvážet co. Do té doby se běžně chodilo na valašsku do chléva, na hnojiště nebo do přírody. Takže nevydávajte své domněnky za fakta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 142.1 (?), 30.11.2014 10:32

Pro Safrronii: Nepřihlašuji se, trochu se za svoje zkušenosti stydím. Používám svoji moč sbíranou do nádoby za pobytu na zahradě k přihnojování rostlin na začátku vegetace. Ředění 1:10 až 1:20. Zalévám jen ke kořenům. Používám jako startovací hnojivo. Nepoužívám na ředkvičky nebo salát. Většinou k zelenině plodové pro nastartování růstu. Kam se hrabe Krystalon start.  Dále používám zákvasy z kopřiv a zkvašené slepičince, těmi hnojím i později v době vegetace. V době sklizně již nepoužívám žádná hnojiva. Známý měl k dispozici moč od kobyly, účinky na rostliny prý byly vynikající.

Jako zdravotní riziko hnojení močí vidím jenom možnost nákazy žloutenkou typu A, moč by musela být od nemocného a musela by se lít na konzumované části rostlin bezprostředně před sklizní. Např. v Egyptě tato nákaza hrozí i v hotelech, tam ke kontaminaci většinou dojde při omývání ovoce a zeleniny vodou kontaminovanou močí místních obyvatel. Obsah suchého záchoidu samozřejmě nepatří k rostlinám, ale do kompostu a nechat vyzrát.  XY

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 14:40

Díky, ale stydět se nemáte za co. Já používám přebytky pouze našich miminek, protože si myslím, že je tam méně amoniaku a celkově to bude "jemnější", vůbec mi to ale nepřijde nevhodné na rostliny. Jediný problém - pokud bych tím zalévala v období plodů, tak pak ano, děti mi trhají třeba jahody bez omývání.

Slepičince zatím nemáme, ale na kopřivy a jiný plevel se taky chystám, že nechám prokvasit. Ono by to mohlo být dobré i na to prolití kompostu, když je třeba, že?

Co si myslíte o močovině na jaře do truhlíků s muškáty - místo Kristalonu start?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 142.1 (?), 30.11.2014 18:00

Moč /lidská i od zvířat/ je rychle působící draselnodusíkaté hnojivo, nejde jen o močovinu. Obsahuje navíc organické látky, které působí simulačně na růst rostlin. Obsahem kbelíku prolévám kompost v období, kdy ho nepoužívám k hnojení. Nevidím problém zředěnou močí pohnojit venkovní truhlíky s květinami na počátku růstu.   XY

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 30.11.2014 10:33

pamatuji kadibudku u hnojniště takže se to vyvezlo společně na pole a voda z nádobí se dala vypít koze nebo praseti oni se totiž nepoužívaly žadný saponáty to byla ekologije a všechno se dělalo na sadle dřeli jak soumaři a dožili se 83 let a rakovinu nikdo neznal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 14:35

Ale to zase mícháte jablka s hruškami. Jiná doba, jiný vzduch, jiné stravovací návyky, jiný druh práce, jinak trávený volný čas, jiné stresové faktory, atd. atd. Zase měli jiné problémy, na které netrpíme my.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.163 (?), 30.11.2014 16:52

prý se hormony z antikoncepce dostávají močí do kanalizace a řečišť. Jedna z teorií snížení plodnosti mužů za posledních deset let je zamořování polí rezidui hormonů antikoncepce z moče a fekálu. Údajně rybáři začínají mít obavy, jak jeto s rosltinami nevím, ale učitě bych tento fakt nezanedbával. My hnojíme slepičákama a koňským, tam nic nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 30.11.2014 18:25

Zajimavé, o účincích antikoncepce na sníženou reprodukci ryb v nádržích, řekách,potocích, kterou čističky odpadních vod nedokáží separovat jsem už slyšel.

 Její (moč)další výhodou je, že narozdíl od výkalů prakticky sterilní (neobsahuje choroboplodné zárodky typu bakterie E. coli) a neznamená proto žádné velké zdravotní riziko.

Nedokážu posoudit účinky pravidelné konzumace moči na potlačení rakoviny, ale je pravdou, že ji lidé přesvědčeni o jejím účinku, nebo lidé v naději že jim pomůže konzumují.Samozřejmě jde o vlastní moč jinak zdravého jedince.Četl jsem o desítce takových případů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 142.1 (?), 30.11.2014 18:46

Ano, hormony z antikoncepce se dostávají do kanalizace a začíná to být problémem vodního hospodážství. Čím je v potoku či rybníku čistší voda, tím je v ní méně bakterií a tím pomaleji probíhá degradace reziduí léků i jiných organických látek. Lití moči do kompostu či do půdy v malém množství k rostlinám nepovažuji z tohoto hlediska za vůbec rizikové. Bakterie a plísně si s hormony brzy poradí . Moje rostliny po moči s antikoncepcí dobře rostou. Kontrolní bez antikoncepce nemá k dispozici. Za zdravotně rizikovější považuji umělá hnojiva, která jsou kontaminována těžkými kovy, molekula kadmia mi na záhoně zůstane navždy, ta zanikne snad až při zhroucení sluneční soustavy. 

Pití moči je zcela mimo tuto diskuzi, to nehodlám komentovat. XY

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Saffronia - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 187.79 (?), 30.11.2014 23:40

Tak to už jsme ale hodně odběhli od tématu. Nicméně o tom, že by experimentáři s hnojením lidskou močí užívali hormonální antikoncepci, řeč nebyla. Já osobně jsem psala, že používám moč svých dětí (dvouletých). Co obsahuje voda z vodovodů, nemám zdání, nicméně zahradu s ní občas kropit musím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika