Kompost



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?) 
22.4.2015 9:41

Obecně nejlepší je vyrobit si přepravní kýblík "Kompostainer" a do něj házet jednotlivé dávky bioodpadu zabalené do koule z novinového papíru. 

Kompostainerový kyblík má cca 2 cm nade dnem cca 3 mm veliké dírky pro přívod vzduchu. Nad úrovní těchto dírek je rošt, na kterém leží jednotlivé balíčky bioodpadu. Pokud něco prosákne a teče, pak to zůstane v tom prostoru na dně pod úrovní větracích dírek. Horní větrací dírky nejsou potřeba, pokud víčko (mimo přepravy) jen pokládáte. 

I plesnivění je stejně jako mokrá hniloba počátkem rozkladného procesu v kompostu. Plesnivění nevadí, ale některé mokré hniloby mohou zapáchat (rozkladem dusíkatých látek nebo látek s obsahem síry). Tomu brání právě to aerobní prostředí s dostatkem vzduchu a dobrým odváděním vlhkosti. Novinový (balící) papír by měl být savý (minimálně jako veklý akční leták do Kauflandu). Dají se použít i kuchyňské utěrky, ale naopak letáky na lakovaném papíře nejsou vhodné (lesklé barevné, asi jako malá sezónní vložka letáku do Kauflandu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 201.178 (?), 9.7.2015 16:22

Ano, savý papír degraduje rychle,  vlnitá lepenka obsahuje dextrin, ten přiživuje žížaly a houby (plísně, to je totéž),,nejhorší"  je skutečně lesklý reklamní papír. I ten ale degraduje (svinky žerou lakovou část, žížaly ten zbytek, ve spolupráci s houbami- ale pomaleji). Nejhorší jsou (hodny zákazu) papíry s nalepeným plastem. Tam spadají i krabice od některých bonboniér. Papír zmizí, plast ne. Taktéž zůstávají lepicí pásky na kartonech, někdy je lepší odstranit je před likvidací, než tahat pásky z kompostu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 77.68 (?), 22.4.2015 9:08

Také jsem z Brna a všechen obsah popelnic jde do spalovny, což je v případě bioodpadu škoda. Na kompost dávám nejen zbytky ovoce a zeleniny, ale též nedojedenou rýži nebo těstoviny, zbytky pečiva, dále čistou lepenku - z krabic nebo rulicky z toaletního papíru, použitou vatu nebo papírové kapesnicky, ubrousky. Klidně bych schraňovala i použitý toaletní papír, ale rodina protestuje :-)  Dávám vše do igelitivych pytlů a vozím na chalupu, s plísněmi si nelamu hlavu, jsou tak jak tak všudypřítomné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 135.190 (?), 22.4.2015 22:14

Dakujem vsetkym prispievatelom za odpovede :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.38 (?), 9.7.2015 17:26

Do kompostu dávám všechno, co je v přírodě rozložitelné tudíž: ročně asi několik tun plevelů, veškerý odpad z domácnosti, se se potravin týče, včetně vylitých starých zavařenin, či co se zkazí v lednici, tudíž i shnilou či plesnivou zeleninu, částečně i novinový papír, protože jím vykládám kbelík na odpad či na něj loupám zeleninu. Všechny zbytky jídel(co nemůžu dát psům) Vyčesané psí chlupy, občas bobek, co semele sekačkawink Dokonce, což některé asi omejoucheeky jsem tam zahrabala zakouslého zajíce, co jsem ho našla u psů v boudě(tedy vypadal jen, jakoby ho trefil šlak, byl bez poškození, asi nějaký,,šikovný" chvat, či coindecision) Nutno podotknout, že mám kompostér velikosti slušné zahradní chatky a dvoukomorový(tedy dvou chatekwink) takže na zajíce přijde řada až za cca 4-5 let... doufám, že už ho tam nenajduwink Před 5 lety, jsem si do kompostu koupila násadu kalifornských žížal(ani nevím, jestli tam ještě jsou...)

Předevčírem u něj muž objevil obr užovku(vím, že se tam množí) ale než jsem doběhnula, už jsem zahlédnula jen kousek ocásku... a já si pořád říkala, kdo to tam má z boku tu díru?? No, podle díry jsem si myslela, že přinejmenším fretkawinkindecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 39.68 (?), 9.7.2015 18:09

Zajíce je do kompostu škoda ;-) 

Jinak já jsem pro dávat do kompostu cokoliv, aspoň nebudou rostlinám chybět mikroprvky.

Tchyni ale do kompostu nedavat! 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika